Amazon Alexa

Amazon Alexa is wereldwijd het meest populaire smarthome platform. Er is geen ander platform dat zóveel verschillende apparaten aan zich kan koppelen.

Dat maakt Amazon Alexa dus ook direct een aantrekkelijke keus wanneer je op zoek bent naar de mogelijkheid om zoveel mogelijk apparaten aan één systeem te koppelen. Zonder dat je bij iedere beslissing stil hoeft te staan.

Wil je meer weten over Amazon Alexa, welke mogelijkheden je hebt en welke – in Nederland beschikbare – apparaten je erop kunt aansluiten? Ik vertel je er alles over, zodat je zelf kunt bepalen of Amazon Alexa iets voor jou is.

[toc]


Amazon Echo 3e generatie
Via: amazon.com

Wat is Amazon Alexa?

Amazon Alexa is de naam van het smarthome platform van één van de grootste bedrijven ter wereld; Amazon. Het bedrijf kreeg enkele jaren geleden spontaan een enorme kickstart toen miljoenen bedrijven begrepen hoe handig het was om hun spullen op Amazon te laten verkopen.

In 2014 benaderde Amazon Prime enkele klanten die een allereerste versie mochten kopen van de Amazon Echo, waar destijds het platform van Amazon Alexa op was geïnstalleerd.

Enkele jaren daarna kwam Amazon op de markt met de eerste generatie slimme speaker en de bijbehorende assistent en app. Het was direct een groot succes. Met de Amazon Echo én Alexa konden mensen dingen doen die ze nooit eerder konden. Alexa kon dingen onthouden, vragen beantwoorden en je favoriete muziek afspelen. En dat allemaal binnen enkele seconden.

Tegenwoordig is het platform van Amazon Alexa enorm uitgebreid. De app wordt ook dagelijks geüpdatet met nieuwe content, spraakcommando’s en andere opties. Alexa kan dus steeds steeds meer skills en ook het assortiment met slimme speakers wordt steeds verder uitgebreid.


Slimme speakers van Amazon

Amazon heeft een flinke verzameling slimme speakers op de markt gebracht. Zo zijn er bijvoorbeeld de Amazon Echo, de Echo Dot en de Echo Plus. Ieder van die slimme speakers heeft zijn eigen voordeel, waarbij vooral de geluidskwaliteit een belangrijk onderling verschil is.

Alle speakers zijn voorzien van de slimme assistent Alexa, waarbij je alle commando’s kunt gebruiken die er tot op heden bedacht zijn. Iedere speaker heeft zijn eigen voordelen. De Echo Dot is een voordelige slimme speaker, maar is juist weer niet zo geschikt voor het luisteren van muziek. Daar kun je beter de Echo -of nog beter – de Echo Plus voor gebruiken. De muziekervaring bij die speakers namelijk is een stuk beter.

Wil je meerdere speakers in huis, dan kun je er ook voor kiezen om een aantal kleinere Echo Dots door je hele huis te plaatsen en één of twee grotere speakers te plaatsen in ruimtes waar geluidskwaliteit belangrijk is.. Zo is Alexa altijd en overal in huis aanwezig, klaar om een taak uit te voeren wanneer jij iets nodig hebt.

Vanwege de voordelige prijs van de Amazon Echo Dot en de vaak goede aanbiedingen, kun je je huis dan redelijk voordelig voorzien van de slimme assistent Alexa.


Spraakassistent Alexa

Amazon’s Alexa is een slimme dame die jou overal mee kan helpen. Maar waar ze nog niet mee kan helpen is het eenvoudiger maken van communicatie. Alexa praat namelijk geen Nederlands en kan alleen maar in het Engels praten. Dat is wel iets om rekening mee te houden wanneer je een slimme assistent wilt waar iedereen in huis mee kan praten.

Heb je het Engels goed onder de knie? Dan komt dat goed uit. Alexa kan namelijk honderden instructies verstaan. Het maken van boodschappenlijstjes, producten toevoegen aan je Amazon Wishlist of het afspelen van je favoriete playlist op Spotify zijn daarvan slechts enkele voorbeelden.

Het is nog niet bekend wanneer Alexa in Nederland te koop zal zijn in één van de Amazon speakers. Via onze website kun je de speakers wel alvast vinden. Verderop in het artikel vind je ook andere speakers met Alexa ingebouwd.

Amazon Echo Plus 3e generatie
Via: developer.amazon.com

De 3 beste eigenschappen van Amazon Alexa

Amazon Alexa is een enorm smarthome platform met nu al vrijwel eindeloze mogelijkheden. Je kunt je slimme woning daardoor zelf inrichten hoe je dat wilt. Benieuwd wat de drie beste eigenschappen van Amazon’s Alexa zijn? Hieronder lees je er meer over.

Alexa Skills

Alexa was in het begin al tot heel veel dingen in staat. De spraakassistent van Amazon kon toen namelijk al veel commando’s opvolgen, maar voor sommigen was dat nog niet genoeg. Amazon besloot om Alexa beschikbaar te maken voor programmeurs die Alexa bepaalde trucjes wilde leren.

Enkele jaren later zijn er duizenden Skills die Alexa kan opdoen, gewoon door in de app één van die Skills te downloaden. Daardoor kan de slimme assistent nog veel meer kan dan eerst. Iedere week komen er nieuwe Skills bij die je kunt installeren en gebruiken.

Waar je aan moet denken bij die Skills? Je kunt Alexa eten laten bestellen bij bepaalde restaurants, scheet geluiden laten maken of een trivia avondje organiseren. Van alles wat dus. In de Alexa App vind je alle Skills terug en zie je ook welke Skills het meest populair zijn.


Enorme compatibility met apparaten

Hoewel Google Home wereldwijd op de meeste apparaten staat geïnstalleerd, wint Amazon Alexa het ruimschoots wanneer het alleen gaat over smarthome apparaten. Google Home staat namelijk vooral geïnstalleerd op Android telefoons.

Er zijn wereldwijd meer dan 50.000 verschillende apparaten waar Amazon Alexa op geïnstalleerd kan worden gebruikt. Dat betekent dat je heel eenvoudig kunt kiezen voor Alexa en nooit problemen zult hebben met het kiezen van slimme apparaten die daarop aangesloten kunnen worden. Daar kan je met Google Home of de Apple HomeKit mogelijk nog wel tegenaan lopen als zij hun aanbod niet verder zullen uitbreiden.

Amazon Alexa is dus op vrijwel ieder slim apparaat in huis aan te sluiten, waardoor het smarthome platform een serieuze overweging kan zijn.

Routines

Een smarthome creëren is leuk en uitdagend. Maar met het juiste smarthome platform haal je nog veel meer voordeel uit al je slimme apparaten. Amazon Alexa biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om verschillende apparaten aan elkaar te koppelen. Vervolgens laat je die apparaten geactiveerd worden in een bepaalde volgorde of op een bepaald moment.

Dit worden Alexa Routines genoemd. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: “Alexa, good morning’. Vervolgens start er een programma wat jij zelf van tevoren hebt ingesteld. Het weer van vandaag wordt voorgelezen, vervolgens hoor je de file informatie en daarna begint je favoriete Spotify playlist te spelen.

Het soort routine dat je instelt is helemaal aan jou. Je kunt in de Alexa App zelf instellen welke apparaten je erin betrekt en welke niet. Je kunt dus bijvoorbeeld ook je Philips Hue lampen door Alexa aan laten gaan wanneer je een bepaalde trigger gebruikt. Een voordeel is dat je zelf bepaalt welk woord je trigger is. Je hoeft dus niet zelf te vragen om de weersinformatie of om de lichten aan te doen. Een simpel “Alexa, good morning’ kan al genoeg zijn.


Welke apparaten kun je met Amazon Alexa gebruiken?

Amazon Alexa is het smarthome platform waar de meeste slimme apparaten op aangesloten kunnen worden. Het is dus ook onmogelijk om die hier allemaal te noemen. Toch hebben we een selectie gemaakt. Want veel apparaten die je kunt koppelen aan Amazon Alexa zijn niet in Nederland verkrijgbaar. Hieronder zie je daarom een lijst met populaire producten die je in Nederland kunt kopen

Slimme verlichting

Slimme verlichting is één van de leukste producten om in je huis te gebruiken. Want wanneer je een stuk of 5 lampen hebt hangen, kun je allerlei leuke sferen creëren, en dat allemaal binnen 3 seconden. Je creëert bijvoorbeeld een ‘party mode’, een ‘slaap modus’ of een ‘ochtend’ modus. Daarbij hebben de lampen steeds een andere felheid of zelfs een andere kleur.

Vervolgens zeg je op vrijdagavond tegen Alexa: “Alexa, let’s get this party started’, waarna alle lampen dimmen, van kleur veranderen en je hele huis in een feestelijke sfeer omtoveren. En als je een goede Spotify playlist hebt, kun je die ook nog koppelen aan dit commando, waardoor de muziek automatisch begint te spelen. Hieronder zie met welke lampen jij je huis in 5 seconden omtovert in een romantische, kalme of feestelijke sfeer.


Slimme stekker

Een slimme stekker is één van de voordeligste manieren op jouw huis om te toveren in een smarthome. Je hoeft er namelijk niet al je lampen of andere apparaten voor weg te gooien. Je plaatst gewoon een slimme stekker in het stopcontact en bedient alle aangesloten apparaten voortaan in de Alexa App of via je stem.

De slimme stekkers kun je overigens ook prima gebruiken wanneer je op vakantie gaat. Alexa en je slimme stekker zorgen er dan voor dat het lijkt alsof er altijd iemand thuis is. De volgende slimme stekkers werken met Amazon Alexa.


Slimme thermostaat

Wie het in de winter graag comfortabel warm heeft, maar zich ook graag comfortabel voelt bij het kijken naar de energierekening, kan een slimme thermostaat overwegen. Zeker wanneer je nog niet zoveel let op besparingen kan het gebruik van zo’n slimme thermostaat honderden euro’s tot meer dan duizend euro per jaar opleveren. Hoe?

Bijvoorbeeld door middel van een Open Raam Detectie, Geofencing en bewegingsmelders. Die zorgen ervoor dat jouw verwarming nooit langer aanstaat dan nodig is, en automatisch uitgaat wanneer de laatste persoon uit huis is vertrokken.

Wanneer je een thermostaat hebt die werkt met Amazon Alexa hoef je nooit meer op te staan van de bank. Je past de temperatuur gewoon aan in de Alexa App of door gewoon even te vragen of Alexa de thermostaat wat hoger of lager wilt zetten. De volgende thermostaten werken met Amazon Alexa.

Laatste Amazon prijsupdate was: oktober 2, 2022 3:42 am
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Slimme camera

Een slimme camera in huis of in de tuin zorgt altijd voor een veiliger gevoel. Je waardevolle bezittingen, kinderen en huisdieren kun je zo perfect in de gaten houden. En als er een keer een inbreker binnenkomt, dan heb je die ook mooi op beeld voor de politie.

Er bestaat geen Amazon Alexa IP-camera, maar er zijn wel genoeg opties waarbij je Alexa kunt koppelen aan de beveiligingscamera. Dan kun je door middel van spraak de camerabeelden uit een andere kamer opvragen, zodat je direct ziet dat het daar allemaal goed gaat. De volgende IP-camera’s werken met Amazon Alexa’s smarthome platform.


Slimme deurbel

Wil jij weten wie er gedurende de dag voor je deur staat? Wil je de pakketjesbezorger kunnen vertellen dat je er niet bent, of misschien wel een automatisch bericht inspreken wat iemand hoort wanneer ze aanbellen? Een slimme deurbel is meer dan een deurbel. Het kan een beveiligingscamera zijn met gezichtsherkenning, zoals de Nest Hello, maar het kan ook voor gemak zorgen.

Wanneer je Amazon Alexa koppelt aan een slimme deurbel, krijg je alle meldingen binnen op je Echo speaker en kun je ook via die speaker spreken met de persoon die voor de deur staat. Zonder je telefoon ook maar één keer nodig te hebben. Ook kun je opties als de bewegingsmeldingen eenvoudig aan- en uitzetten door middel van spraakcommando’s. De volgende slimme deurbellen werken met Amazon Alexa.


Laatste Amazon prijsupdate was: oktober 2, 2022 7:05 am
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Slimme speaker

De slimme speaker is één van de belangrijke apparaten wanneer je een smarthome wilt gaan maken. Alexa zit namelijk in je speaker, en je kunt haar daardoor allerlei opdrachten geven. En hoewel de Amazon Echo, Echo Dot en Echo Plus uiteraard voorzien zijn van Alexa, zijn er ook andere slimme speakers met die optie.

Die speakers bieden vrijwel dezelfde opties, maar missen vrijwel altijd de Drop In optie, waarbij je via de ene speaker een boodschap kunt laten uitspreken bij een speaker in een andere ruimte. Ook is voice call niet mogelijk zonder tenminste één Echo speaker. Hieronder enkele speakers die je met Amazon Alexa kunt gebruiken of verbinden.

Laatste Amazon prijsupdate was: oktober 1, 2022 10:40 pm
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.
Laatste Amazon prijsupdate was: oktober 2, 2022 7:37 am
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.
Amazon Echo Plus
Via: amazon.com

Waar kun je Amazon Alexa kopen?

Amazon Alexa zelf kun je niet kopen. Het is het platform waar je voor kiest wanneer je slimme speakers van het bedrijf koopt, de Alexa App installeert en daar al je andere slimme apparaten aan koppelt.

Wil je de Amazon Echo in Nederland kopen, dan zul je gebruik moeten maken van de Duitse Amazon, hoewel het daar niet altijd mogelijk is om alle Amazon speakers te bestellen. Binnenkort komt Amazon naar Nederland toe, waardoor je op dat moment ook de Amazon Echo speaker zal kunnen kopen.

Er is overigens nog geen informatie bekend wanneer Alexa in Nederland officieel voet aan de grond zet. Ook is niet bekend of Amazon Alexa Nederlands gaat leren of dat we het voor altijd met de Engelse variant moeten doen.

Dus wanneer je Alexa wilt kopen in Nederland, heb je nog heel even alleen de Duitse of Engelse Amazon als optie en ook dan zijn de levermogelijkheden beperkt. Er zijn op dit moment verder nog geen winkels waar je de speakers van Amazon eenvoudig kunt kopen.

Vind je het niet erg om een slimme speaker te kopen die niet origineel van Amazon is, maar wel de Alexa assistent heeft ingebouwd? Dan kun je ook kiezen voor één van de slimme speakers hierboven. Die kun je wel gewoon in Nederland kopen. Die speakers missen dan wel de Drop In en Voice Calling optie, maar bieden wel nog beter geluid dan de speakers van Amazon zelf.

 

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen
 

Smarthomefans
Logo