Review Sonos Era 100: wordt dit jouw nieuwe wifi-speaker?

Geschreven door

Ruud Caris

Sonos Era 100

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Nadat ik de eerste Play 3 en Play 5 van Sonos had gekocht, vele jaren geleden, is er het nodige veranderd. Dat komt nu allemaal samen bij de Era-serie. Toen ik de Sonos Era 100 ontving om te testen kon ik dan ook niet wachten om aan de slag te gaan. In deze Sonos Era 100 review lees je mijn ervaringen met deze slimme speaker.

Sonos Era 100

Het nieuwe basismodel van de Sonos-serie is de Era 100. Dat betekent dan ook dat de Sonos One vervangen gaat worden door de Era 100.

De Era 100 is nu in staat stereogeluid te produceren en is voor bijna de helft van gerecycled plastic gemaakt. Natuurlijk zijn er nog veel verbeteringen, maar daarover later meer.

De Era-serie belooft volgens Sonos een kamervullend geluid en allerlei andere verbeteringen qua geluid en gebruik. Dat wilde ik graag zelf ondervinden en dat is precies wat ik heb gedaan de afgelopen weken. Mijn ervaringen lees je in deze Sonos Era 100 review.

Design en aansluiten

Je ziet dat Sonos afgestapt is van het jarenlang vertrouwde design van de Sonos One. Het geheel ziet er nu iets moderner uit. Als je de Sonos-serie kent, dan zul je ook een aantal design-elementen van de Sonos Move terug zien.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
De smarthome-trend van 2024: bekijk alle details!

De speaker kan in een kast, boekenplank of ander oppervlak geplaatst worden. Het is echter ook (weer) mogelijk om deze op een standaard te zetten. De Sonos Era 100 is beschikbaar in het zwart en wit, net als de (meeste) andere modellen. Daarnaast bestaat de Era 100 voor 48% uit PCR (Post Consumer Recycled) kunstof.

Waar er op de One-serie nog een ethernet-poort aanwezig was aan de achterzijde, is dat bij de Era 100 niet het geval. Deze is vervangen door een USB-C-poort, die je voor meerdere doeleinden kunt gebruiken. Echter… Je hebt hier wel dongletjes voor nodig. Zo kun je – met een dongle – bijvoorbeeld Aux aansluiten, of weer een ethernet-poort toevoegen.

Het was voor mij alweer even geleden dat ik door het Sonos speaker-toevoeg-proces werd genavigeerd en ik moet bekennen: dat hebben ze goed voor elkaar.

Het installeren van de Sonos Era 100 is dan ook kinderspel: stekker erin, app openen en je wordt probleemloos door de wizard geloodst.

Sonos Era 100

Mogelijkheden Sonos Era 100

De Sonos Era 100 is uitgerust met een aantal handige functies/specs. Onder andere:

  • Bluetooth 5.0
  • Airplay 2.0
  • Stereogeluid
  • Trueplay en Quick Tune
  • Amazon Alexa (maar nog geen Google Assistant?!)
  • USB-C-poort

De toevoeging van Blueooth zorgt er onder andere voor dat het ook voor anderen eenvoudiger is om met de speaker te verbinden. Zo kun je dus niet alleen via wifi streamen (en hoef je dus niet altijd je wifi-wachtwoord te delen), maar is verbinden via Bluetooth ook eenvoudig.

Trueplay (ook voor Android)

Daarnaast heeft Sonos ook Trueplay toegevoegd, waardoor je het geluid beter kunt afstemmen op de ruimte. Dit betekent in de praktijk dat – als je dit wilt instellen – je ook een wizard moet volgen. Je hoort dan allerlei futuristische geluiden en moet met de telefoon door de ruimte lopen. Tijdens het lopen maak je loopings met je smartphone, zodat de afstelling nog nauwkeurig wordt. Na deze instelling, klonk de speaker inderdaad ook beter in de ruimte, ideaal.

Trueplay was tot op heden alleen voorbehouden aan iOS-gebruikers, simpelweg omdat er teveel Android-toestellen waren waar de microfoon niet van voldeed. Deze is namelijk nodig om naar de testgeluiden tijdens het afstellen te luisteren.

Bij de Era-speakers kun je ook een Android-toestel gebruiken, maar toch niet helemaal. De testgeluiden worden ontvangen door de Era 100 microfoon en niet het Android-toestel zelf. Het afstemmen zal daardoor mogelijk iets minder nauwkeurig zijn, maar het is goed om te zien dat Android-gebruikers niet meer worden buitengesloten.

Sonos Era 100
Microfoon-schakelaar op de Sonos Era 100

Bediening en stem

De bediening van de Sonos Era 100 kan via de app, de touchcontrols op de speaker zelf en met je stem. Dit laatste kan echter alleen met Amazon Alexa, helaas is er geen Google Asisstant beschikbaar.

Wat hier precies de reden van is, is niet helemaal duidelijk. Er zijn wel geluiden dat het niet altijd even goed botert tussen de twee grote bedrijven.

De Era-speakers hebben in ieder geval een compleet pakket aan mogelijkheden aan boord om een zeer goed speaker te zijn. Maar hoe klinkt dat? Dat is precies waar we nu naar gaan kijken.

Geluidskwaliteit van de Era 100

Laat ik hier wederom beginnen met te melden: ik ben geen geluids-expert. Mijn ervaringen zijn gewoon basis-consumenten-constateringen.

De Era 100 klinkt beter dan zijn voorganger: de Sonos One. Dit heeft onder andere te maken met de verbeterde hardware en de aanwezigheid van twee tweeters.

Ook de bassweergave lijkt een stuk verbeterd te zijn en je merkt na het instellen van Trueplay dat de Era 100 al een mooi plekje in mijn kamer heeft bemachtigd. Hierbij draagt deze bij aan de algehele muziek-ervaring.

Al met al ben ik dus erg tevreden met de Sonos Era 100, die opzichzelf goed genoeg klinkt om een (kleine) ruimte volledig te vullen. Ik ben enthousiast.

Ben je op zoek naar een meer in-depth geluidsanalyse, dan kan ik deze video aanraden.

Sonos Era 100

Sonos Era 100 kopen

De Sonos Era 100 is te koop bij de meeste grote retailers en de adviesprijs is € 279. Vaak is deze echter net wat goedkoper door aanbiedingen of onderlinge prijsconcurrentie. Hieronder een actueel overzicht van de Sonos Era 100.

Sonos Era 100

Conclusie

Meer info kun je onder andere vinden op de site van Sonos.

Lees ook

  1. Sonos zonder wifi gebruiken: kan dat en zo ja, hoe?
  2. Sonos koppelen aan TV: complete gids met antwoorden
  3. Sonos Radio: alles over de uitgebreide radiodienst van Sonos

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Oprichter van smarthomefans. Gek op gadgets, tech en specifiek smarthome. Ruim 10 jaar geleden de eerste 'automatisering' in huis gestart en sindsdien honderden producten en merken onderzocht en getest.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen via: