Sonos zonder wifi gebruiken: kan dat en zo ja, hoe?

Door

Wesley Akkerman

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Sonos Move Slimme speaker

Kun je Sonos zonder wifi gebruiken? Dat antwoord is geen nee, maar ook geen eenduidig ja. De opties verschillen namelijk per speaker. Sommige speakers zijn inderdaad zonder wifi – of internetverbinding – te gebruiken, maar je loopt dan wel bepaalde, soms handige functies mis.

Sonosspeakers zijn over het algemeen niets zonder een wifi- of internetverbinding. Met zo’n verbinding krijg je toegang tot een aantal handige functies, zoals multiroom audio-ondersteuning en een bediening via de eigen applicatie van het bedrijf (op dit moment is dat de Sonos S2-app).

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
De smarthome-trend van 2024: bekijk alle details!

Sonos zonder wifi

Maar wat nou als je die wifi-verbinding uit de Sonoservaring sloopt? Dan komen we uit op speakers die nog steeds dienst kunnen doen als… speakers, maar die apparaten moeten het dan wel zonder bovengenoemde functies doen. Maar het is gelukkig nog steeds mogelijk muziek af te spelen.

YouTube op Sonos
Afbeelding: Sonos

Niet elke Sonosspeaker werkt geheel zonder wifi. Je moet dan wel specifieke modellen in huis halen, zoals de Sonos Play:5, die beschikken over een audio-aansluiting. Helaas is het wel zo dat je in eerste instantie de speaker via wifi moet instellen, waardoor je nooit helemaal zonder kunt.

Als je eenmaal de speaker ingesteld hebt, dan krijg je toegang tot auto play. Dat is een functie die het mogelijk maakt muziek af te spelen, of er nu een actieve internetverbinding is of niet. Zonder wifi moet je het echter wel doen zonder alle functies die de speakers het slimme karakter geven.

Sonos Move Slimme Speaker

Sonos-deals: extra korting op slimme speakers deals beschikbaar

Korting op Sonos
Interessante combi-deals

Auto play-functie instellen

Binnen de Sonos S2-app van het bedrijf kun je de hierboven genoemde auto play-functionaliteit instellen. Je gaat dan als volgt te werken, nadat je de app geopend hebt:

  1. Ga naar de instellingen van de Sonosapplicatie.
  2. Verbind de speaker via een audiokabel (3,5mm-kabel) met een apparaat waar muziek op staat. Denk dan aan een smartphones (duurdere Sonytelefoons hebben vaak nog zo’n aansluiting en bieden muziek in hoge kwaliteit aan) of andere audiobronnen die gebruikmaken van een ouderwetse audiokabel.
  3. Tap nu op de knop voor de kamerinstellingen binnen de app.
  4. Wanneer de 3,5mm-kabel er goed in zit, dan zie je in de app als het goed is de kamerinstellingen voor line-in staan. Die optie hebben we nu nodig.
  5. Tap op die functie en stel de line-in-functionaliteit vervolgens goed in.
  6. Zo moet je onder meer de locatie van de speaker opgeven. Je kunt de speaker bijvoorbeeld op het kantoor of in de woonkamer plaatsen; de app wil het wel graag weten.
  7. Heb je alle instellingen voltooid, dan kun je Sonos zonder wifi gebruiken.

Onthoud dat heel veel speakers van Sonos niet op de bovenstaande manier gebruikt kunnen worden. Die modellen hebben daarvoor niet de benodigde aansluitingen. Daarom is het zo dat je vrij beperkt bent als het gaat om Sonosspeakers die niet afhankelijk zijn van een internetverbinding.

Sonos via bluetooth gebruiken

Gelukkig komen er ook steeds vaker speakers van Sonos op de markt die niet helemaal afhankelijk zijn van wifi of een internetverbinding. Deze speakers hebben niet altijd een audio-ingang, waardoor terugvallen op die ouderwetse kabel niet altijd mogelijk is. Wat blijft er dan nog over?

Nou, wat dacht je van de Sonos Move of de Sonos Roam. Beide speakers beschikken namelijk over een wifi- én bluetoothverbinding. Daardoor kun je de speakers prima gebruiken zonder wifi, terwijl je toch een hoop slimme functies behoudt wanneer je gebruikmaakt van de bluetoothtverbinding.

Zo kun je beide speakers bijvoorbeeld nog steeds bedienen via de app en heb je helemaal zelf de keuze van welke muziekstreamingdienst je gebruikmaakt. Dat laatste kan ook wanneer je de Play:5 met een laptop of smartphone verbindt natuurlijk; het enige verschil is dan de verbinding.

Het mooie aan een speaker zoals de Sonos Roam is dat je als gebruiker de speaker zo instelt dat die gebruikmaakt van twee verbindingen tegelijkertijd. Ben je thuis, dan maken de smartphone en de Roam op hetzelfde netwerk gewoon en natuurlijk gebruik van het thuisnetwerk.

Maar zodra je de deur uitgaat, dan schakelt het systeem automatisch over op de bluetoothverbinding. Je merkt in feite niets van die overschakeling en gebruikt de speaker dan nog steeds zoals je gewend bent. Je moet er wel voor zorgen dat de apparaten bij elkaar blijven.

De ethernetpoort

Een aantal speakers van Sonos maken nog een andere verbinding mogelijk, waar we het hierboven al even over gehad hebben: internet via de ethernetpoort. De ethernetpoort is een aansluiting waar je een bedrade internetverbinding mee realiseert. Ook dan is Sonos zonder wifi dus mogelijk.

Sonos Move Slimme Speaker

Sonos-deals: extra korting op slimme speakers deals beschikbaar

Korting op Sonos
Interessante combi-deals

Om de speakers goed te kunnen bedienen, moet je wederom op hetzelfde netwerk zitten met je laptop, computer of smartphone. Maar als dat het geval is, dan krijg je toegang tot alle functies waar je normaliter ook gebruik van kunt maken, wanneer je van wifi gebruik zou maken.

Het aanbod van Sonosspeakers met ethernetpoorten, bluetoothverbindingen en 3,5mm-aansluitingen is echter vrij beperkt, dus kijk er niet raar van op als jouw speakers die niet blijken te hebben. De meeste modellen bieden die opties namelijk – helaas – helemaal niet aan.

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Wesley hield aanvankelijk even de boot af, maar sinds de aanschaf van een Philips Hue-starterpakket is hij helemaal om. Sindsdien houdt hij zich met alles smarthome bezig en test hij geregeld slimme lampen, thermostaten, deurbellen, sloten, verschillende accessoires en - z'n favoriet - stofzuigers.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen via: