Laatste update:

Sonos op je laptop gebruiken: Windows of macOS

Geschreven door:

Wesley Akkerman

Alle content is geschreven door smarthome-experts, niet door AI en robots.

Sonos op je laptop of computer gebruiken kan natuurlijk. Maar wanneer je ook de audio van bijvoorbeeld een app of browser wil afspelen via de speakers, dan kun je tegen beperkingen aanlopen. Gelukkig zijn er andere programma’s die dat probleem kunnen oplossen.

Sonos op je laptop

Eén van de meest populaire programma’s waarmee je de audio van je computer naar je Sonossysteem stuurt, is Stream What You Here. Dit is een third-party applicatie, die ook niet zonder gebreken is. Voordat we beginnen met uitleggen, moet je weten dat:

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
???? De smarthome-trend van 2023: bekijk alle details!
 • de app alleen voor Windows beschikbaar is; macOSgebruikers moeten dus elders kijken (of verderop scrollen in dit artikel)
 • de audio wordt met vertraging afgespeeld; voor muziek is het programma dus prima, maar voor video’s is het ietwat minder geschikt
 • de app is echt al jaren niet geüpdatet, dus het kan zijn dat je tegen probleem aanloopt die niemand voor je gaat oplossen
Siri op Sonos
Via: Unsplash

Nu je weet waar je mee te maken hebt, kunnen we beginnen met installeren en instellen. Sonos op je laptop of computers met Windows gebruiken doe je door de onderstaande stappen op te volgen. Allereerst moet je natuurlijk Stream What You Hear downloaden.

 1. Na het installeren open je de app via de snelkoppeling of via het Startmenu.
 2. Druk nu met de rechtermuisknop op het appicoon in de systeemlade.
 3. Ga naar Tools en vervolgens naar HTPP Live Streaming.
 4. Kopieer de url die nu in beeld staat.
 5. Open vervolgens de Sonosapplicatie.
 6. Ga naar Manage en klik op Add Radio Station.
 7. Plak de url in het tekstveld en geeft dit ‘radiostation’ een unieke naam.
 8. Klik tot slot op OK.

Nu kun je het zojuist aangemaakte ‘radiostation’ gebruiken door binnen de Sonosapplicatie naar Radio en dan naar My Radio Stations te gaan. Daar tref je het station aan. Zorg er wel voor dat je op dat moment al audio afspeelt, want anders kan het zijn dat de Sonosapp het station niet ziet.

Zodoende kun je dus het geluid van je laptop of computer met Windows aan boord afspelen op je Sonosspeakers in huis. Naast de kans op problemen en de aanwezige vertraging, kan het ook zijn dat de audiokwaliteit ietwat tegenvalt. Maar je kunt zo wel Sonos op je laptop gebruiken.

Sonos op MacBook

Maar wat nou als je geen Windowslaptop of -computer hebt en in plaats daarvan gebruikmaakt van een MacBook van Apple? Stream What You Hear is helaas niet beschikbaar voor macOS en dus ook niet voor een Mac, iMac of een MacBook. Maar er is gelukkig wel een andere optie beschikbaar.

Officieel raadt Sonos aan om de Apple AirPort Express te gebruiken. Dat is een externe accessoire die nog maar slecht verkrijgbaar is. Bovendien is die vaak heel duur, zeker wanneer je hem nu nog probeert aan te schaffen. En de vraag is of de hardware nog wel voldoet aan de moderne gebruiker.

Voor de wat ervaren techgebruiker is er een gratis optie beschikbaar in de vorm van AirSonos. Echter, omdat je daarvoor best wat dingen moet instellen en veranderen (en je daar technische kennis voor moet hebben), raden we aan te kiezen voor de derde optie: AudioBridge.

AudioBridge is een Macapplicatie met een prijskaartje van 15,99 euro. Met de app kun je in feite alle audio vanaf je MacBook of ander Appleproduct streamen naar de Sonosspeakers in je huis. De applicatie ondersteunt vrijwel elke apparaat dat ondersteuning aanbiedt voor AirPlay van Apple.

Het enige dat je hoeft te doen is de app te installeren op een MacBook of Mac dat zich in hetzelfde netwerk bevindt als je Sonosspeaker(s). Vervolgens kun je al die speakers binnen de applicatie opsporen en activeren als doelapparaat voor het afspelen van audio via het AirPlayplatform.

Kabels en de Sonosapplicatie

Mocht je thuis Sonosspeakers hebben staan die zijn voorgang van kabelingangen, dan kun je ook nog je laptop direct aan zo’n Sonosspeaker verbinden. Sommige speakers hebben een ouderwetse audio-ingang. Heeft je laptop dat ook? Dan kun je simpelweg een ouderwetse audiokabel gebruiken.

Sonosproducten die zijn voorzien van analoge audio-aansluitingen liggen niet voor het oprapen. Voorbeelden zijn de Sonos Play:5, Sonos Connect en Sonos Connect Amp. Het voordeel hiervan is, is dat dit altijd werkt, er geen vertraging is en dat al het geluid afgespeeld kan worden op je Sonos.

Tot slot kun je gewoon gebruikmaken van de Sonosapplicatie. Met die app speel je heel veel muziek af. Denk dan aan muziek die op je laptop staat of staat opgeslagen op een externe schijf, zoals een NAS. Andere bronnen, zoals Netflix of YouTube, worden dan weer niet ondersteund.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Wesley hield aanvankelijk even de boot af, maar sinds de aanschaf van een Philips Hue-starterpakket is hij helemaal om. Sindsdien houdt hij zich met alles smarthome bezig en test hij geregeld slimme lampen, thermostaten, deurbellen, sloten, verschillende accessoires en - z'n favoriet - stofzuigers.

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen