Robot stofzuiger kopen: tips & de 5 beste automatische stofzuigers

iRobot Roomba robot stofzuiger kopen (1)

Met een slimme stofzuiger in huis hoef jij nooit meer aan je vloeroppervlak te denken. De vloeren zien er dan namelijk áltijd stralend schoon uit. Ook zo’n automatische stofzuiger inzetten als ‘floor manager’? Ik vertel waar je op moet letten én wat de 5 beste robotstofzuigers zijn.

Een robot stofzuiger kopen: welke moet je kiezen?

Een automatische stofzuiger koop je om twee redenen. Een schonere vloer, en tijdswinst voor jezelf. Dat lijkt dus een makkelijke taak. Tot je gaat kijken naar de verschillende opties die de stofzuigers bieden. Dat verklaart ook direct de prijsverschillen. Ben jij op zoek naar de beste robotstofzuiger? Vergeet dan niet te kijken naar de volgende eigenschappen of specialiteiten:

Robotstofzuiger met dweilfunctie

In sommige gevallen is stofzuigen gewoon niet genoeg om je huis schoon te krijgen. Je hebt bijvoorbeeld een feestje gehad en er zijn wat drankjes omgevallen of er zitten wat voetafdrukken op de vloer omdat je met je schoenen binnen hebt gelopen. Dan kun je het beste een robot stofzuiger met dweil kopen. Die haalt dan eerst alle losse vuiligheid van de vloer, en gebruikt vervolgens water uit zijn watertank om de vloer te boenen. Vooral de wat duurdere stofzuigers hebben deze dweilfunctie, als zijn er ook hele dure stofzuigers zonder deze functie.

Robot stofzuiger voor dierenharen

Hoewel er geen robotstofzuigers zijn die specifiek ontworpen zijn voor hondenhaar of kattenhaar zijn, komen er wel een aantal in aanmerking voor de klus. Het probleem met dierenharen is alleen vaak dat dieren enorm veel haar verliezen. Wil je dat jouw robotstofzuiger al die haren meeneemt zonder tussentijds overvol te raken, kies dan voor een robot stofzuiger met grote opslag. Daar past dan genoeg haar in, zodat het hele huis goed schoongemaakt kan worden zonder het reservoir tussentijds te hoeven legen.

Stofzuiger die obstakels overwint

Als je niet wilt thuiskomen om een plantenbak op de grond te zien liggen, of de stofzuiger onder aan de trap te zien liggen, dan moet je goed nadenken over welk apparaat je koopt. Een robotstofzuiger heeft namelijk diverse sensoren of opties waarmee ongelukken worden voorkomen of waarmee het gebruik verbeterd wordt. De sensoren zorgen er bijvoorbeeld voor dat de robot nergens tegenaan rijdt, maar er zijn ook sensoren die hem behoeden voor een trapgat.

Daarnaast zijn de wielen en de hoogte en grootte van die wielen cruciaal. Een robotstofzuiger die over drempels van 2 centimeter moet kunnen rijden, of kabels kan overwinnen, moet een stukje taaier zijn. Let hier dus goed op en kijk naar reviews om te zien hoe gebruikers deze functie ervaren. Hetzelfde geldt voor kleden en tapijt.

Overige belangrijke opties

Bediening met een app: Met een app kun je de stofzuiger op afstand aan- en uitzetten.

Programmering: Wil je dat de stofzuiger altijd stofzuigt als je weg bent? Met een programmeerbare stofzuiger kan dat.

Automatisch opladen en hervatten: Groot huis? Er zijn stofzuigers die zichzelf opladen en weer verder gaan waar ze gebleven waren. Ook kan een lange gebruiksduur handig zijn. Sommige apparaten zijn na 45 minuten leeg, terwijl anderen het 1,5 uur volhouden.

Zichzelf schoonmaken. Er zijn een klein aantal robotstofzuigers die zichzelf legen. Je betaalt hier wel veel meer voor. Bekijk bijvoorbeeld de Roomba s9+.

Tip: let op bij het kopen van een minder bekend merk. Het is vaak makkelijker om zo’n robotstofzuiger te kopen dan om aan vervangende onderdelen zoals borstels te komen.


Wat is de beste robotstofzuiger? 5 goede opties

De beste robotstofzuiger kan goed schoonmaken, en doet precies wat je ervan verwacht. Toch kan ook de prijs doorslaggevend zijn. Daarom zie je hieronder een verzameling van goede robotstofzuigers, goedkope robotstofzuigers, maar ook een héle dure maar zeer handige stofzuiger die zichzelf automatisch leegt.

Xiaomi Roborock S50

Xiaomi is allang geen onbekend merk meer. Het is dus ook niet vreemd dat de Xiaomi robot stofzuiger óók razend populair is. Ga jij de Roborock S50 kopen om je huis schoon te maken? Dan krijg je daar een behoorlijk aantal leuke functies en eigenschappen voor terug. Daarbij kun je denken aan onder andere de volgende features:

Voordelen Roborock S50
– Ingebouwde dweilfunctie.
– Stofreservoir van 0,5 liter.
– Kan ook over laagpolig tapijt en vloekleden.
– Je kunt zelf een schoonmaakrooster instellen.
– Laadt zichzelf automatisch op en hervat het programma.

Nadelen Roborock S50
– De Roborock S50 heeft een gebruikstijd van ‘slechts’ 45 minuten. Daardoor kan het voorkomen dat de robotstofzuiger je huis niet schoon krijgt zonder tussentijds op te laden.

Laatste Amazon prijsupdate was: juli 5, 2022 7:39 am
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Severin RB 7025 Chill Robotstofzuiger

De Severin RB 7025 Chill robotstofzuiger is één van de goedkoopste robotstofzuigers die je kunt kopen. Voor iets meer dan 100 euro haal je hiermee een automatische stofzuiger in huis die al het stof van je vloeren verwijdert.

Voordelen van de Severin RB 7025 Chill stofzuiger
– Wellicht de goedkoopste robotstofzuiger die je kunt vinden.
– Gebruiksduur van 90 minuten zonder opladen.

Nadelen van de Severin RB 7025 Chill stofzuiger
– Er is geen mogelijkheid om bepaalde zones af te bakenen.
– De robot rijdt willekeurige routes.
– De RB 7025 kan niet over kabels of drempels rijden.
– De stof opvangbak is ‘slechts’ 0,375 liter groot.
– De RB 7025 laadt zichzelf niet automatisch op. Je moet hem dus zelf aan de oplader leggen.


iRobot Roomba S9+

Okay, hij is zeker niet de goedkoopste robot stofzuiger uit het rijtje. Maar de Roomba S9+ is wellicht één van de beste robotstofzuigers die je kunt vinden. Waarom? Omdat hij op het moment van schrijven de enige zelfreinigende robotstofzuiger is. De Roomba S9+ rijdt namelijk zelfstandig naar zijn laadstation, alwaar hij zijn inhoud deponeert in een bak. Ga jij de Roomba kopen? Dan hoef je je letterlijk wekenlang achter elkaar geen zorgen meer te maken over een goed gestofzuigd huis.

Voordelen van de Roomba S9+
– Leegt zichzelf, zodat je dat wekenlang niet zelf hoeft te doen.
– Korte oplaadtijd van 120 minuten.
– Groot stofreservoir van 1 liter.
– Werkt met Amazon Alexa en Google Assistant.
– Kan over drempels tot 2 centimeter.
– Gebied kan afgebakend worden via de app.

Nadelen van de Roomba S9+
– Niet goedkoop.
– Heeft geen dweilfunctie.


Blaupunkt Bluebot XSmart

Wanneer je een betrekkelijk goedkope robotstofzuiger met dweilfunctie zoekt, dan zit je met deze Blaupunkt automatische stofzuiger helemaal goed. Voor minder dan 300 euro krijg je een apparaat dat zijn eigen planning en patronen maakt, en vervolgens ook de vloeren met een dweil schoonmaakt. Door hem zelf te programmeren, kom je altijd thuis als de stofzuiger alweer klaar is met zijn werk.

Voordelen van de Blaupunkt Bluebot XSmart
– Kan 120 minuten achter elkaar stofzuigen en dweilen.
– Heeft een stofreservoir van 0,5 liter.
– Je kunt hem programmeren.
– Werkt via een app.
– Geschikt voor dierenharen.
– Maakt betrekkelijk weinig geluid.

Nadelen van de Blaupunkt Bluebot XSmart
– Gaat na het opladen niet uit zichzelf weer verder waar hij gebleven was.
– Je moet sommige objecten goed markeren met magnetisch tape, omdat de stofzuiger er anders soms nog weleens tegenaan wil botsen.

Laatste Amazon prijsupdate was: juli 5, 2022 7:39 am
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

iRobot Roomba 980

Wil jij een Roomba stofzuiger kopen, maar vind je de S9+ iets te duur? Dan is de iRobot Roomba 980 misschien nog een optie. Ook deze automatische stofzuiger kan niet dweilen, maar wel heel goed stofzuigen.

Het mooie aan de Roomba 980 is dat hij met speciale sensoren vuil kan detecteren. Zodra hij dit ziet, gaat hij er direct op af. De Roomba 980 is wellicht één van de beste robotstofzuigers in dit rijtje. Met zoveel voordelen en weinig nadelen, zijn er weinig redenen om hem niet te kopen. Tenzij je perse een robotstofzuiger met dweilfunctie wilt, natuurlijk.

Voordelen van de iRobot Roomba 980
– Goede robotstofzuiger voor dierenharen.
– Kan over kleine drempels heen.
– Werkt volgens een zelflerend systeem.
– Werkt met Google Assistant.
– Behoorlijk stil met 58 Db.
– Beschikt over virtuele muur en zones.
– Binnen 2 uur alweer volledig opgeladen.
– Gaat na opladen verder waar hij gebleven is.
– Stofreservoir van 0,6 liter.

Nadelen van de iRobot Roomba 980
– Heeft geen dweilfunctie.

Laatste Amazon prijsupdate was: juli 5, 2022 2:37 am
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Welke robotstofzuiger is de beste koop?

Hierboven heb ik een verzameling met de beste robotstofzuigers gezet. Maar, het is natuurlijk moeilijk zeggen welke echt de beste is. Hier gaat het namelijk niet alleen om de opties, maar ook de prijzen. Er staan hierboven goedkope stofzuigers van 100 euro, maar ook robotstofzuigers die in de aanbieding nog meer dan 1.200 euro kosten.

Het is vooral belangrijk om de punten bovenaan dit artikel door te nemen. Als je dan een apparaat kiest, weet je zeker dat jouw robot stofzuiger de beste koop is voor jouw huishouden en budget.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

 

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen
 

Smarthomefans
Logo