Review Nest Cam IQ Indoor

De opvolger van de Nest Cam is de Nest IQ Indoor. Een camera die nog beter in staat is om jouw huis te beveiligen dan zijn voorganger. Ik kreeg de mogelijkheid om hem te testen en dat deed ik dus uiteraard graag. Jij leest hier dus hoe de Nest Cam IQ Indoor in het dagelijks leven functioneert.


Nest Cam IQ Indoor

Zoals gezegd is de Nest Cam IQ Indoor een opvolger van de Nest Cam. Daarbij moet wel gezegd worden dat Nest niet stil heeft gezeten de laatste jaren. De Nest Cam IQ Indoor is daardoor dus een stuk volwassener dan de Nest Cam. Dat betekent dat je de camera’s niet bepaald kunt zien als een opvolger, maar meer als een nieuw product. Reden daarvoor zijn extra opties zoals bijvoorbeeld Supersight en gezichtsherkenning.

Dit soort slimme functies maken de IQ Indoor een potentieel interessante beveiligingscamera. Zeker voor diegene die op zoek is naar nét iets meer dan de standaard beveiliging. In deze review geef ik dus ook antwoord op de vraag of Nest die potentie waar weet te maken.

[review]

[wpsm_bigoffer post_id=”2248″ offset=”” limit=””]


Installatie en Design

Voordat je beelden op je smartphone kunt zien, moet je de Nest Cam IQ Indoor wel eerst installeren. Gelukkig valt hier ook weer echt op dat het een Nest product is. De installatie kan bijna niet eenvoudiger en slechts in enkele minuten werkt de camera al gewoon. Helemaal top dus.

Daar moet ik wel even bij zeggen dat ik al wel de Nest app op mijn telefoon had. Dit in verband met mijn andere apparaten van Nest. Maar ook het aanmaken van een account is met de Nest app zo gebeurd. Ik denk dan ook dat iedereen met een smartphone deze installatie zo gedaan heeft.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
🔥 De nieuwe smarthome-trend van 2022: bekijk alle details!

Hoewel de camera natuurlijk vooral bedoeld is om mee náár dingen te kijken, is de camera zelf ook opvallend mooi ontworpen. Met name de stekker aan de achterkant van de camera. die loopt mooi in de camera door, waardoor het een modern en evenwichtig geheel wordt. Heel mooi gedaan door Nest. Met zo’n mooi design wordt de lat qua prestaties ook een stuk hoger gelegd. Daar gaan we dus nu ook maar snel naar kijken.

Nest Cam IQ Indoor
Via: store.google.com

Beeldkwaliteit en Gezichtsherkenning

De beeldkwaliteit van een camera is waarschijnlijk het meest cruciale onderdeel. Want je wilt natuurlijk wel kunnen zien wat je opneemt. Bij de Nest Cam IQ Indoor is die kwaliteit in ieder geval aanwezig. Alle beelden met de camera zijn goed scherp te noemen. Dat is ook niet gek, de Cam IQ wordt immers geadverteerd als camera met 4K opnamekwaliteit.

Toch moet daar een kleine kanttekening bijgezet worden. Standaard neemt de camera namelijk op in Full HD kwaliteit. Wanneer de camera inzoomt, wordt wel weer gebruik gemaakt van 4K beeld. Dat is naar mijn idee ook precies wat de bedoeling is. Goed beeld voor het geheel en nog iets beter wanneer je inzoomt. Zo wordt het beeld niet korrelig en kan de camera goed gezichten waarnemen en herkennen.

Dat de camera goed werkt, wordt bewezen met de gezichtsherkenning. Ik heb inmiddels wat ervaring met de Nest Hello en de Nest Cam IQ Outdoor. Daardoor weet ik dat de gezichtsherkenning van Nest dik in orde is. Ook de Nest Cam IQ Indoor stelt niet teleur wat dat betreft. Gezichten worden herkend en je kunt ze in de app direct een naam geven.

Vervolgens kun je in de app aangeven dat je alleen maar beelden wilt ontvangen wanneer er een onbekend gezicht wordt gesignaleerd in huis. Ook kun je meldingen ontvangen bij specifieke personen, of juist op gezette tijden. Zo krijg je nooit overbodige meldingen van jezelf als je door het huis loopt.

De camera herkent in ongeveer 80-90% van de keren een bekend gezicht. Vooral bij vluchtige bewegingen kan het voorkomen dat een gezicht niet herkent wordt. Om die redenen heb ik dus ook de meldingen gedempt. Het systeem is nog niet waterdicht, maar het gaat in de goede richting.

Energie besparen met slimme producten?
Downloaden dan ons e-book: Geld besparen met slimme producten (TIJDELIJK GRATIS)
Energie besparen met slimme producten?
Downloaden dan ons e-book: Geld besparen met slimme producten (TIJDELIJK GRATIS)

Audio en App

De meeste Nest producten zijn voorzien van tweeweg audio. Dat betekent dat je geluid kunt horen en verzenden. Bij de Nest Cam IQ Indoor is dat ook het geval. Je hoort dus wat er gezegd wordt wanneer je live meekijkt met de camera. Ook kun je zelf een boodschap inspreken, die dan door de camera wordt uitgesproken.

Het geluid hiervan is behoorlijk goed. Je bent verrassend goed te verstaan door de mensen in huis. Wel heb je een stabiele internetverbinding nodig. Anders komt het geluid niet, of maar deels aan.

De app zelf is mij niet onbekend. Die gebruik ik namelijk al voor bij de Nest Hello, de Nest Cam IQ Outdoor en de Nest thermostaat. Doordat je één handig overzicht hebt, en de app kunt linken aan Google Assistent, werkt alles erg soepel.

De app van Nest zit goed in elkaar. Je vindt er alle functies die je nodig hebt om je apparaten te besturen. Er is wel één klein aandachtspuntje voor de Nest, net zoals ik in mijn review over de Nest Hello al aangaf. De opgenomen videoclips kun je namelijk niet doorspoelen. Geen ramp, maar soms moet je dus een paar seconden wachten voordat je ziet wat je wilde zien.

Ook werkt de app snel wat betreft het doorsturen van camerabeelden en meldingen. Het is hiervoor wel belangrijk dat je een goede internetverbinding hebt.

Nest Cam IQ Indoor
Via: Google.com

Abonnement en prijs

Wanneer je Nest producten met camera’s koopt, dan heb je de mogelijkheid om een abonnement (Nest Aware) af te sluiten. Daarbij moet wel gezegd worden dat die mogelijkheid vrijwel een must is. De Nest Cam IQ Indoor functioneert bijvoorbeeld wel zonder abonnement, maar je hebt niet alle functies. Zo worden camerabeelden bijvoorbeeld maar een paar uur opgeslagen. Ook werkt de gezichtsherkenning niet zonder abonnement.

Beiden zijn wel cruciale onderdelen voor een camera zoals de IQ Indoor. Anders kun je beter een slimme camera kopen met een lokale opslag of eentje die het op de NAS zet.

Wat mij betreft is het aanschaffen van een Nest Aware abonnement wel de moeite waard. Al helemaal wanneer je ook van plan bent om andere Nest apparaten aan te schaffen. Er zijn een aantal abonnementen van Nest, die beginnen bij 5 euro per maand. Voor dat bedrag kun je de beelden van de camera tot vijf dagen later terugkijken. Tien dagen terugkijken kost je € 10,- en dertig dagen kost € 30,-. Voor de meeste gebruikers – zoals ik – is 5 dagen meer dan genoeg.

De prijs van de Nest Cam IQ Indoor is vrij hoog, Toch denk ik dat de prijs in verhouding staat tot de technologie die je ervoor terugkrijgt. Ook zal de prijs op termijn nog wel iets zakken. Hoe meer Nest producten erbij komen en hoe meer concurrentie zal volgen met vergelijkbare camera’s, hoe goedkoper dit exemplaar zal gaan worden. Ook zullen er pakketten samengesteld worden waarbij je (met korting) meerdere Nest producten kunt kopen.

Conclusie

De Nest Cam IQ Indoor is een bijzonder goede camera, met een waslijst aan opties. De gezichtsherkenning van Nest is erg goed, maar ook de audio, de verwerking met de app en het design verdienen een lintje. Dat betekent dat de Nest Cam IQ Indoor één van de beste indoor camera’s is die je op het moment van schrijven kunt kopen. Ben je niet van plan om te betalen voor een abonnement? Dan kun je wel beter een andere camera kiezen. Er zijn prima alternatieven te koop zonder gezichtsherkenning.

[review]

[wpsm_bigoffer post_id=”2248″ offset=”” limit=””]

Oprichter van smarthomefans. Gek op gadgets, tech en specifiek smarthome. Ruim 10 jaar geleden de eerste 'automatisering' in huis gestart en sindsdien honderden producten en merken onderzocht en getest.

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen