Energie

Laatste update:

5 manieren om energie te besparen met HomeWizard Energy

Geschreven door:

Ruud Caris

Alle content is geschreven door smarthome-experts, niet door AI en robots.

Energie besparen kan op veel manieren. Eén daarvan (of eigenlijk vijf) is met HomeWizard Energy. Deze producten heb ik de afgelopen periode uitgebreid getest en hieronder deel ik vijf manieren om energie te besparen met HomeWizard.

Energie besparen

Niet iedereen heeft dezelfde reden om energie te besparen, maar het resultaat is hetzelfde. Je betaalt minder, je voetafdruk en CO2-uitstoot worden minder en je draagt bij aan een betere toekomst. Wat wil je nog meer.

Er zijn tegenwoordig steeds meer producten die helpen bij het besparen van energie. De laatste paar weken ben ik uitgebreid aan de slag gegaan met onder andere de HomeWizard wifi P1 meter, de Energy Socket en de HomeWizard watermeter.

Deze producten bieden veel mogelijkheden op het gebied van energie besparen, ook al doen ze dit niet helemaal alleen. Daar heb je zelf natuurlijk ook nog een rol in.

HomeWizard Energy

HomeWizard Energy heeft inmiddels een aantal producten op de markt gebracht die, zoals de naam doet vermoeden, met energie te maken hebben.

Deze slimme producten zorgen vooral voor veel inzicht in jouw verbruik, om hier vervolgens zelf (of met een beetje hulp) actie op te ondernemen.

HomeWizard is niet nieuw in de smarthome-markt, in 2012 lanceerden ze hun eerste product. Later heeft het Nederlandse bedrijf de transitie naar energie gemaakt.

In dit artikel vijf manieren om energie te besparen met HomeWizard.

1. Meten met de HomeWizard wifi P1-meter

Het bekendste product is de HomeWizard P1-meter met wifi. Een P1-meter plug je in de P1-poort van je slimme meter, waardoor er allerlei data uitgelezen kan worden.

Vervolgens maak je verbinding met wifi, zodat je dit ook in realtime kunt bijhouden in de HomeWizard Energy-app (Android en iOS). Hier zie je vervolgens jouw actuele en historische verbruik.

Op zichzelf is jouw verbruik uitlezen natuurlijk geen energie besparing, daar is iets meer voor nodig. Maar de bewustwording van jouw gebruik is essentieel om over te gaan op energiebesparing.

Handig aan de HomeWizard P1 wifi-meter is dat er niet alleen stroom- en gas-verbruik gemeten wordt. Ook de teruglevering van de zonnepanelen wordt hierin meegenomen en gerapporteerd.

HomeWizard wifi P1-meter
HomeWizard P1 wifi meter

2. Verbruik per apparaat bijhouden

Met de P1-meter kun je het totale verbruik bijhouden, maar als je dit aanvult met de Energy Socket van HomeWizard krijg je nog meer opties.

Deze stekker plaats je voor de stekker van het originele apparaat, gewoon in het stopcontact. Dit slimme kleine apparaatje, zorgt er dan voor dat er precies gemeten wordt hoeveel stroom er verbruikt wordt.

Wil je bijvoorbeeld checken hoeveel die oude koelkast in de garage nu echt gebruikt, dan is dit de ideale methode om dit te doen. Daarnaast kun je zo ook apparaten vinden die veel gebruiken in standby, maar daarover in het volgende stukje meer.

De HomeWizard Energy Socket breidt de data dus een stuk verder uit, waardoor je nog betere analyses kunt maken van jouw stroomverbruik.

HomeWizard Energy Socket
HomeWizard Energy Socket

3. Analyse van sluipverbruik

HomeWizard heeft naast deze fysieke producten ook nog extra mogelijkheden binnen de app met Energy+. Deze betaalde dienst (€ 0,99 per maand) geeft extra inzichten en mogelijkheden. Meer hierover kun je lezen op de Energy+ pagina.

Als je Energy+ gebruikt, krijg je ook toegang tot het sluipverbruik in jouw huis. Hierdoor krijg je inzicht in het stroomverbruik op de momenten dat dit eigenlijk lager kan (en moet) zijn.

De extra kosten van sluipverbruik zullen je steil achterover laten slaan, vooral met de huidige energieprijzen.

Alhoewel HomeWizard niet precies kan aangeven waar dit sluipverbruik vandaan komt, kun je zelf wel aan de slag met dingen uitsluiten. Als je één of meerdere boosdoeners kunt vinden, dan wordt jouw energie-verbruik drastisch verminderd. Handig!

4. Slim schakelen met Energy Socket

De Energy Socket hebben we hierboven al kort besproken, maar er zijn nog meer mogelijkheden als je Energy+ gebruikt en beschikt over zonnepanelen.

Het is namelijk ook mogelijk om de Energy Socket slim te laten schakelen. Dat wil dus zeggen dat als er een overproductie van zonnepanelen is op een bepaald moment van de dag, je ervoor kunt kiezen om juist op dat moment bepaalde producten op te laden.

Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een elektrische auto, maar ook bijvoorbeeld de accu van je fiets. Handig om op deze manier wat meer grip te krijgen op je energieverbruik. Vooral met de salderingsregeling die (ooit) gaat verdwijnen, is dit zeer interessant.

HomeWizard watermeter featured
HomeWizard watermeter | via: HomeWizard

5. Waterverbruik meten met HomeWizard watermeter

Nu je inzicht hebt in energieverbruik en de teruglevering van de zonnepanelen, kun je ook besparen op je waterverbruik. Dat doe je namelijk met de HomeWizard wifi watermeter.

Hier geldt ook weer: niet het besparen zelf, maar wel het inzicht in jouw verbruik. Deze handige, slimme watermeter sluit je gewoon aan op je bestaande meter om zo nog meer inzicht te krijgen.

Zo zie je – wederom in realtime en historisch – wat je verbruikt. Met Energy+ komt er hier nog een lekkage-decectie bij, waarbij opvallend verbruik voor een melding zorgt.

Lees ook: Review HomeWizard watermeter

HomeWizard kopen

HomeWizard heeft een interessante range aan producten die bij kunnen dragen aan jouw energie besparing. Wil je meer weten hierover, check dan de site van HomeWizard.

In de HomeWizard shop kun je bovendien alle producten aanschaffen.

Lees ook

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Oprichter van smarthomefans. Gek op gadgets, tech en specifiek smarthome. Ruim 10 jaar geleden de eerste 'automatisering' in huis gestart en sindsdien honderden producten en merken onderzocht en getest.

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen