Heb jij een 4K HDMI-kabel nodig voor je smart-TV?

De beeldkwaliteit van apparaten wordt steeds beter. Er zijn tegenwoordig zelfs al 8K televisies. Maar heb je voor die beelden dan ook een 4K HDMI-kabel nodig? Ik leg het je uit.

Een 4K HDMI-kabel voor je smart TV

Netflix, Playstation en Xbox bieden al opties om in 4K beelden te kijken of te gamen. Een geweldige ontwikkeling voor liefhebbers van goed beeld. Maar toch is het niet altijd mogelijk om de beelden daadwerkelijk in 4K te kijken.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
🔥 De nieuwe smarthome-trend van 2022: bekijk alle details!

Natuurlijk heb je allereerst een 4K-televisie nodig waar de beelden daadwerkelijk op afgespeeld kunnen worden. Dan heb je nog een videospeler nodig die dezelfde functie ondersteunt, bijvoorbeeld een Xbox One X, One S of Playstation 4 Pro of nieuwer.

Deze apparaten verzenden het signaal naar je televisie, maar dat signaal loopt via een HDMI-kabel. Die is in sommige gevallen niet goed genoeg om het 4K-signaal over te zetten naar je smart TV. Het resultaat? De kwaliteit wordt automatisch naar Full HD bijgesteld, of je beeld hapert om de paar seconden. Dat is niet bepaald prettig dus. Dit probleem kun je oplossen met een 4K HDMI-kabel die geschikt is voor grotere bandbreedtes.


Wanneer heb je een 4K HDMI-kabel nodig?

Heb jij een televisie die Ultra HD of 4K ondersteunt? Beide namen betekenen dat het gaat om een apparaat waarbij de beelden hoger zijn dan 4K. Dat betekent dat je bij dit soort TV’s mogelijk een nieuwe HDMI-kabel nodig hebt. Maar het vreemde is. Niet in alle gevallen is het nodig om een speciale 4K-HDMI kabel te kopen.

Dat kan liggen aan de kwaliteit van de ‘standaard’ kabel die je hebt, aan de lengte van de kabel of aan andere oorzaken. Heb je nu een HDMI-kabel, maar wil je eerst proberen of je huidige kabel het doet voor je een 4K-HDMI kabel aanschaft, dan zou je dus weleens geluk kunnen hebben. In de meeste gevallen heb je pech.

Dan blijkt er toch regelmatig ruis te ontstaan. Dat kan in de vorm van zwart beeld of een automatisch slechtere beeldkwaliteit op je scherm of zelfs helemaal geen beeld. Dat duidt er vaak op dat jouw HDMI-kabel niet 4K-ready is en dus niet genoeg bandbreedte aankan. In dit geval moet je dan op zoek naar een geschikte kabel voor je smart TV.

Heb je een 4K HDMI-kabel nodig
Via: pixabay.com

Wat voor HDMI-kabel heb je nodig voor een 4K-TV?

Een 4K smart-TV vraagt behoorlijk wat van je HDMI-kabel. Met een refresh rate van 60Hz en HDR zorg je ervoor dat je limieten van standaard HDMI-kabels bereikt worden. Daarom werken sommige kabels wel en anderen niet.

Energie besparen met slimme producten?
Downloaden dan ons e-book: Geld besparen met slimme producten (TIJDELIJK GRATIS)
Energie besparen met slimme producten?
Downloaden dan ons e-book: Geld besparen met slimme producten (TIJDELIJK GRATIS)

Zeker wanneer er sprake is van 10 bit of 12 bit houden veel HDMI-kabels ermee op. Hieronder zie je een overzicht met de bandbreedte die nodig is bij iedere videokwaliteit. Houd daarbij rekening dat de maximale bandbreedte van een standaard HDMI-kabel zo’n 18 GB/s is.

BeeldChroma8 bit10 bit12 bit
4K @ 30 Hz4:2:04,5 GB/s5,6 GB/s6,7 GB/s
4K @ 30 Hz4:2:25,9 GB/s7,4 GB/s13,4 GB/s
4K @ 30 Hz4:2:48.9 GB/s11,1 GB/s13,4 GB/s
4K @ 60 Hz4:2:08.9 GB/s11,1 GB/s13,4 GB/s
4K @ 60 Hz4:2:211.9 GB/s14,9 GB/s17,8 GB/s
4K @ 60 Hz4:2:417.8 GB/sBoven de limiet Boven de limiet

Wil je 4K beelden afspelen of streamen, met 4:2:4 en 10 of 12 bit, dan zul je een kabel moeten kopen die daarvoor geschikt is en dus meer dan 18 GB/s aan bandbreedte heeft. Anders kun je alleen maar 4K bekijken met 8 bit of een refresh rate van 30Hz. Dat is natuurlijk zonde. Hieronder zie je daarom een voorbeeld van een goede kabel die je dan zou kunnen kopen.

[wpsm_bigoffer post_id=”3788″ offset=”” limit=””]

Oprichter van smarthomefans. Gek op gadgets, tech en specifiek smarthome. Ruim 10 jaar geleden de eerste 'automatisering' in huis gestart en sindsdien honderden producten en merken onderzocht en getest.

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen