Beelden delen van bewakingscamera’s is strafbaar; dit zijn de regels

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

Ring Floodlight - Beelden delen van beveiligingscamera

Een postbezorger die struikelt over de tuinkabouter in je voortuin is uiteraard erg grappig. En een inbreker wil je natuurlijk het liefst aan de publieke schandpaal hangen.

Maar wist je dat het delen van de beelden van een slimme deurbel of beveiligingscamera strafbaar is? Je riskeert daarmee een hoge boete die het delen van dit materiaal bij lange na niet waard is. In dit blogartikel lees je alles over de Wet Bescherming Persoonsgegevens en welke invloed die heeft op je smarthome.


Slimme apparaten en de privacywet

Er komen overal steeds meer camera’s te hangen. Steeds meer mensen hangen bijvoorbeeld de Nest Hello naast de voordeur. Dat is een slimme deurbel die gebruik maakt van gezichtsherkenning. Of we gebruiken een beveiligingscamera zoals de Ring Floodlight om ons huis te bewaken. Al die camera’s leggen mensen vast die bij jou op bezoek komen.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
De smarthome-trend van 2024: bekijk alle details!

Sommige mensen ken je goed, en sommige mensen brengen alleen de post langs. Al die mensen zijn standaard beschermd door de Nederlandse Privacywet.

Dat brengt ons direct bij het puntje wat er in Nederland nou wel en niet strafbaar is. Heb jij een slimme deurbel of beveiligingssysteem dat beeld opneemt, dan krijg je te maken met de volgende twee belangrijke regels:

Nest Hello slimme deurbel

1. Opnemen van beelden

Het opnemen van beeldmateriaal is in veel gevallen verboden. Je mag bijvoorbeeld niet zomaar een beveiligingscamera ergens ophangen en vervolgens beelden opslaan van voorbijgangers. Er gelden hele strenge regels.

Er moet bijvoorbeeld een grondslag aanwezig zijn. Dat betekent dat je een goede reden moeten hebben waarom jij een camera ophangt. Een beveiligingscamera ophangen voor- of in huis heeft als reden dat je het huis wilt beschermen. In dat geval is het opnemen van beelden dus toegestaan. Je probeert er immers achter te komen of er inbrekers voor je huis staan. Of je hebt als doel om te communiceren met postbezorgers.

Je mag dus niet zomaar een camera neerzetten in een winkel of openbare plek. Je mag in openbare plekken alleen filmen met een camera die je in je handen hebt. Voor het plaatsen van een camera gelden weer hele andere regels.

Beelden verwerken

Je mag de beelden van je (bewakings)camera verder niet gebruiken. De enige manier waarop je iets mag doen met deze beelden is wanneer er een (poging tot) strafbaar feit op de beelden te zien is. In dat geval worden de beelden gezien als ‘Strafrechtelijke Persoonsgegevens’. Dit worden ook wel ‘Bijzondere Persoonsgegevens’ genoemd. Voor het gebruik hiervan gelden zeer strenge regels in het Nederlandse recht. De beelden mogen wel verzameld worden, maar je mag er verder niets mee doen.

Ring Floodlight - Beelden delen van beveiligingscamera
Via: ring.com

2. Beelden delen van bewakingscamera

Het is wel te begrijpen. Er is ingebroken in je huis en je hebt het gezicht van de dader volledig in beeld gekregen met behulp van je slimme deurbel of bewakingscamera. Je wilt de beelden zo snel mogelijk delen op Facebook of Twitter om mensen te waarschuwen.

Toch kun jij uiteindelijk degene zijn die een boete krijgt. En die boete is niet alleen vervelend vanwege het bedrag. Stel je voor dat jij alle waardevolle spullen uit je huis kwijt bent. De dader wordt niet gepakt. Vervolgens krijg jij nog een extra boete omdat je de privacygegevens van deze persoon hebt geschaad. Uiteindelijk ben jij geen slachtoffer meer, maar wordt je gezien als dader.

Portretrecht

Ieder persoon heeft portretrecht. Dat betekent dat iemand niet zomaar jouw beelden mag delen wanneer je daar een redelijk belang bij hebt. Stel je de volgende situatie voor:

Een man met een belangrijke functie in het bedrijfsleven wordt tijdens een feestje gefotografeerd terwijl hij net iets teveel drank op heeft. Deze man heeft er een aanmerkelijk belang bij dat de foto niet op social media terechtkomt. Deze zakenman heeft dus het recht om te verbieden dat de foto’s openbaar gemaakt worden, zelfs als ze zijn genomen in openbare gelegenheden.

Er zijn aan de andere kan ook weer belangen om de foto wel te publiceren. Bijvoorbeeld wanneer het in het belang is van het publiek. Of wanneer het gaat om vrijheid van meningsuiting. Omdat dit vrijwel niet het geval is bij slimme deurbellen of beveiligingscamera’s gaan we daar verder niet op in.

Ring Spotlight - Beelden van bewakingscamera delen
Via: ring.com

Wanneer mag je beelden wel delen?

Er zijn in principe maar een aantal manieren waarop de beelden wel gedeeld mogen worden:

  • Met toestemming van de persoon op de video/foto
  • Met toestemming van de officier van justitie

Je hebt dus altijd eerst toestemming nodig. Wellicht zal de krantenjongen het toestaan dat je de video online plaatst, maar een inbreker natuurlijk niet. In dat geval moeten de beelden eerst gecontroleerd worden door de officier van justitie. Als blijkt dat de beelden echt zijn, en als publicatie van de beelden kan leiden tot de arrestatie, dan krijg je soms toestemming.

Let er dus altijd goed op wat je doet met de beelden van je slimme deurbel. Voor je het weet betaal je zelf een torenhoge boete terwijl de dader van de inbraak vrijuit gaat!

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Oprichter van smarthomefans. Gek op gadgets, tech en specifiek smarthome. Ruim 10 jaar geleden de eerste 'automatisering' in huis gestart en sindsdien honderden producten en merken onderzocht en getest.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Delen via: