83 inch TV afmetingen + wanneer deze (niet) kopen?

Door

Arie Vogelaar

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

83 inch tv afmetingen

Wil je je woonkamer omtoveren tot bioscoop? Of heb je een groot televisiescherm nodig voor in een vergaderzaal op kantoor? Dan is een 83 inch tv een heel geschikte afmeting. Op deze pagina ontdek je meer over de voordelen, nadelen en functionaliteiten van een 83 inch-televisie.

83 inch tv afmetingen in cm

Een 83 inch tv behoort de grootste televisie-afmetingen die je vandaag de dag kunt kopen. Er zijn maar weinig mensen die een televisie van deze omvang in hun woonkamer hebben staan.

En daar is een goede reden voor. Met een diagonale afmeting van maar liefst 2 meter en 11 centimeter en een kijkafstand van minimaal 4.5 meter, is deze tv simpelweg niet voor elke ruimte geschikt.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
De smarthome-trend van 2024: bekijk alle details!

Om je een beter beeld te geven van de omvang van een 83 inch-televisie, staat hieronder een tabel met enkele cijfers. Je vindt hier de breedte, hoogte, diagonale afmeting en kijkafstand in één handig overzicht.

83 inch tv afmetingen

Smarthomefans.nl – TV afmeting rekentool

Breedte
Hoogte
Diagonaal
Ideale kijkafstand

Beste keuze:

  Afmetingen berekenen

  Om het aantal inches van een televisie om te zetten naar centimeters, kun je een eenvoudige formule gebruiken. Eén inch is namelijk gelijk aan 2.54 centimeter. Wil je uitrekenen hoeveel centimeter een 65 inch televisie is? Dan hanteer je de rekensom 65 inch x 2.54 cm = 165.1 centimeter. Deze formule is universeel toepasbaar. Je kunt ‘m dus ook voor andere afmetingen gebruiken:

  <aantal inch> x 2,54 cm = diagonale afmeting van de televisie in centimeters

  Hou er hierbij rekening mee dat je de breedte (en eventueel hoogte) van de tv gebruikt om te meten of deze op jouw televisiekast/muur past.

  Kijkafstand

  Er zijn online veel verschillende berekeningen te vinden voor kijkafstand. Soms verschillen fabrikanten hier onderling zelfs van mening. Wij hebben onze berekening gebaseerd op onderzoek van de Consumentenbond.

  (<aantal inch> * 2,54) *2,4 = kijkafstand

  Goed om te weten

  • Hou rekening met de bezels (randen) en diepte van de tv. Dit is bij elk model anders, maar wel handig om te weten als je de tv wil inmeten.
  • Bedenk of je de tv wil neerzetten op de (meegeleverde) voet of ophangen aan een beugel. Dit is al jaren mijn favoriete muurbeugel!
  • In de winkel lijken tv’s altijd kleiner, laat je niet verleiden door ‘grote maten’ als jouw ruimte daar minder geschikt voor is.
  DimensieAfmeting in cm
  Breedte183,75 cm
  Hoogte103,36 cm
  Diagonaal210,82 cm
  Ideale kijkafstand450 cm

  Wat is de beste keuze voor een 83 inch tv?

  Omdat 83 inch tv’s niet veel verkocht worden, is het aanbod een stuk kleiner dan bij reguliere tv-afmetingen zoals 50 inch, 32 inch en 65 inch. Dit is voor jou een voordeel. Minder keuzevrijheid betekent namelijk minder keuzestress.

  Kijk bij een tv van deze omvang liefst niet te veel naar de prijs. Die ligt sowieso wel op enkele duizenden euro’s. Als je toch al bereid bent om zo’n bedrag uit te geven, is het vooral belangrijk dat je naar de functionaliteiten kijkt. Goede beeldkwaliteit is bijvoorbeeld belangrijk en een gedegen geluidskwaliteit draagt bij aan de bioscoopervaring die je in je woonkamer wilt creëren.

  Via: Unsplash.com | Nicolas J. Leclercq

  Wij raden je aan om sowieso voor een 4K-televisie te kiezen. Hierdoor heb je scherp beeld en worden de kleuren mooi in beeld gebracht. In aanvulling daarop raden we je aan om voor een smart-tv te gaan. Je tv beschikt dan over applicaties zoals Netflix, Videoland en NPO. Wel zo handig als je lekker wilt streamen.

  83 inch tv: wanneer moet je deze (niet) kopen?

  Een 83 inch tv is lang niet voor iedereen geschikt. Ben je benieuwd of ‘ie bij jou past? Bekijk dan hieronder een lijstje waarom je de 83 inch-televisie wel of juist niet moet kopen.

  Wanneer een 83 inch tv wel kopen?

  • Als je een grote huiskamer hebt met minimaal 4.5 meter kijkafstand vanaf de stoel of bank tot aan de tv zelf
  • Als je een groot beeldscherm zoekt voor presentaties in een kantooromgeving
  • Als je een hoogwaardige en bioscoopachtige beeld- en game-ervaring wilt
  • Als je over een riante entertainmentkamer of ‘man cave’ beschikt
  • Als je een echte filmfanaat bent, maar niet elk weekend naar Pathé wilt

  Wanneer een 83 inch tv niet kopen?

  • Als je een huiskamer of slaapkamer hebt waarin de kijkafstand op minder dan 4.5 meter ligt
  • Als je niet wilt dat je televisie een groot deel van je muur bekleedt en daardoor een te prominente plek inneemt in je woonkamer
  • Als je films en series leuk vindt, maar een bioscoopervaring niet per se nodig acht
  • Als je een beperkt budget hebt en hier het maximale uit wilt halen
  • Als je een gipswandje hebt dat niet sterk genoeg is om het gewicht van de tv te dragen

  Wat zijn de voor- nadelen van een 83 inch tv?

  Hieronder vind je de pro’s en cons van een 83 inch tv nog eens in een handig overzicht terug:

  • De tv is geschikt wanneer je een kijkafstand van meer dan 4.5 meter hebt
  • De tv is ideaal wanneer je een echte bioscoopervaring wilt
  • De tv biedt hoogwaardige beeld- en presentatiekwaliteit voor op kantoor
  • De tv is een topkeuze als je fan bent van streamen en gamen
  • De tv is niet geschikt voor een wat kleiner budget of voor iemand die geen duizenden euro’s wil uitgeven
  • De tv is minder geschikt voor kleine woonkamers of slaapkamers
  • De tv is niet geschikt als je wilt dat je televisie niet te veel opvalt in je woonkamer

  Waar moet je op letten bij het kopen van een 83 inch tv?

  Wanneer je een tv van deze omvang koopt, is het slim om vooraf goed je huiswerk te doen. Daarmee voorkom je teleurstelling en weet je wat je aanschaft. Om je hier een handje bij te helpen, vind je hieronder enkele waardevolle tips.

  1. Kies altijd voor een smart-tv

  We schreven het zonet al en we benadrukken het graag nogmaals: kies bij een tv van dit formaat sowieso voor een smart-tv. Je televisie beschikt daardoor over optimale functionaliteiten en je kunt je favoriete apps eenvoudig bedienen. Dit alles draagt bij aan een plezierige en gebruiksvriendelijke ervaring.

  2. Kies voor voldoende HDMI-ruimte

  Wanneer je een televisie koopt, is de kans groot dat je deze wilt koppelen met andere apparaten, zoals je Chromecast, je Playstation of je Xbox.

  Daarvoor heb je HDMI-aansluitingen nodig op je tv zelf. Kijk dus vooraf goed in de productomschrijving of deze aansluitingen aanwezig zijn en of het er voldoende zijn. Je kunt in aanvulling daarop eventueel een HDMI-koppelstuk kopen, zodat je nog meer apparaten kunt aansluiten.

  3. Kijk naar de reviews online

  Door reviews van andere klanten te bekijken, ontdek je of de tv voldoet aan de verwachtingen. In de reviews vind je vaak interessante en waardevolle informatie over de pro’s en cons van de televisie.

  Kijk dus niet alleen naar het aantal sterren, maar ook naar wat mensen over de tv zeggen. Zo weet je zeker dat je geen miskoop maakt.

  4. Meet vooraf de kijkafstand

  Bij een tv van deze omvang, is het meten van de kijkafstand extra belangrijk. Zorg dat deze kijkafstand minimaal op 4.5 meter ligt.

  Een meter of 6 is ook geen enkel probleem. De 83 inch tv is zo groot dat je van veraf nog steeds een echte bioscoopervaring hebt. De kijkafstand mag in een vergaderzaal zelfs nog groter zijn. Kies in zo’n geval wel voor een 83 inch tv met 4K-scherm. Zo weet je zeker dat het beeld scherp genoeg en goed leesbaar is.

  5. Controleer of je muur sterk genoeg is (en zet ‘m anders neer)

  Het is in veel gevallen niet slim om een 83 inch tv aan de muur te hangen. Veel muren in huis zijn hier niet sterk genoeg voor.

  Dat geldt vooral voor gipswanden. Heb je een betonnen muur of stenen muur? Dan is het een ander verhaal. In zo’n geval is het gewoon mogelijk je tv op te hangen. Lukt dat niet? Dan kun je de tv altijd neerzetten op je tv-kast. Ziet er hartstikke netjes uit en je voorkomt overbelasting aan de muur.

  Philips tv google home
  (Afbeelding: Philips)

  Meer weten over tv-formaten?

  Wil je een grote tv kopen en een echte bioscoopervaring creëren in je woonkamer? Dan is een 83 inch tv een geweldige keus. Vermoed je dat ‘ie toch iets te groot is? Of twijfel je nog welke omvang bij je past? Bekijk dan onze overzichtspagina met televisie-afmetingen. Je vindt hier informatie over diverse afmetingen die bij je wensen passen en kunt daardoor een goede aankoopkeuze maken.

  Twijfel je nog over de maat? Check hier andere maten of raadpleeg de keuzehulp.

  50 inch

  55 inch (populair)

  58 inch

  60 inch

  65 inch (populair)

  86 inch

  88 inch

  98 inch

  Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

  Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

  Stel je vraag

  Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

  Feedback form

  Plaats een reactie

  Delen via: