Wil je een nieuwe tv kopen? Dan is het een hele uitdaging om het juiste formaat te kiezen. De meest voorkomende televisieformaten zijn 32 inch, 50 inch en 55 inch. Toch zijn er ook diverse tussenmaten die ideaal zijn als je een huiskamer hebt die niet te groot, maar ook niet te klein is.
Een goed voorbeeld van zo’n formaat is de 43 inch tv. In deze guide leggen we je meer uit over de afmetingen en voordelen van dit specifieke televisieformaat. Daardoor kun je eenvoudig zelf kiezen én meten of dit formaat bij jouw situatie past.
43 inch tv afmetingen in cm
In webshops worden de maten van televisies bijna altijd weergegeven in inches. Het aantal inches van een televisie staat gelijk aan de afstand tussen de linkeronderkant en rechterbovenkant van je tv. Het gaat hierbij dus om de diagonale afstand.
✔ Begin NU met besparen
✔ Bijzonder betaalbaar
→ Check ook de HomeWizard combideal
Om je hier wat meer over uit te leggen, delen we hieronder een tabel waarin je meer informatie vindt over de precieze maten. Je vindt in deze tabel niet alleen de diagonale maat, maar ook de breedte en hoogte van een 43 inch tv en de ideale kijkafstand vanaf je bank of stoel. Op die manier kun je eenvoudig berekenen of dit tv-formaat past bij de omvang van je woonkamer, slaapkamer of man cave.
Wanneer je een 43 inch tv koopt, bedraagt de ideale kijkafstand zo’n 2 meter 60 centimeter. Oftewel: 262 centimeter. Wanneer jij vanaf de bank, stoel of bed op ongeveer deze afstand zit van je televisie, heb je de beste kijkervaring. Daar zit overigens best wat marge op. Ook als je zo’n 3 meter van de tv vandaan zit of iets minder dan 2.6 meter, heb je ook een prima zicht.
Hieronder een overzicht van de 43 inch tv afmetingen.
Smarthomefans.nl – TV afmeting rekentool
Breedte | |
Hoogte | |
Diagonaal | |
Ideale kijkafstand |
Beste keuze:
Afmetingen berekenen
Om het aantal inches van een televisie om te zetten naar centimeters, kun je een eenvoudige formule gebruiken. Eén inch is namelijk gelijk aan 2.54 centimeter. Wil je uitrekenen hoeveel centimeter een 65 inch televisie is? Dan hanteer je de rekensom 65 inch x 2.54 cm = 165.1 centimeter. Deze formule is universeel toepasbaar. Je kunt ‘m dus ook voor andere afmetingen gebruiken:
<aantal inch> x 2,54 cm = diagonale afmeting van de televisie in centimeters
Hou er hierbij rekening mee dat je de breedte (en eventueel hoogte) van de tv gebruikt om te meten of deze op jouw televisiekast/muur past.
Kijkafstand
Er zijn online veel verschillende berekeningen te vinden voor kijkafstand. Soms verschillen fabrikanten hier onderling zelfs van mening. Wij hebben onze berekening gebaseerd op onderzoek van de Consumentenbond.
(<aantal inch> * 2,54) *2,4 = kijkafstand
Goed om te weten
- Hou rekening met de bezels (randen) en diepte van de tv. Dit is bij elk model anders, maar wel handig om te weten als je de tv wil inmeten.
- Bedenk of je de tv wil neerzetten op de (meegeleverde) voet of ophangen aan een beugel. Dit is al jaren mijn favoriete muurbeugel!
- In de winkel lijken tv’s altijd kleiner, laat je niet verleiden door ‘grote maten’ als jouw ruimte daar minder geschikt voor is.
Wat is de beste keuze voor een 43 inch tv?
Voor een 43 inch tv heb je gelukkig geen grote kamer nodig. Een kijkafstand van iets meer dan 2 meter is al genoeg om optimaal te genieten van films, series, documentaires, sportwedstrijden en games. Toch is het niet eenvoudig om de juiste 43 inch tv te kiezen. Er is namelijk nogal wat keuze op de markt. Qua tv-merken, maar ook qua functionaliteiten.
Zo heb je prachtige QLED en OLED-tv’s van Samsung en LG, geavanceerde smart-tv’s van zowel A-merken als B-merken en televisies waarbij speciale aandacht is voor framerates en krachtige geluidsboxen. De kans bestaat dat je door de bomen het bos niet meer ziet en dat kunnen we ons goed voorstellen.
Om je te helpen bij je keuze, raden we je in elk geval aan voor een smart-tv te kiezen. Dan heb je lekker veel functionaliteiten en apps. Ook raden we je aan voor een 4K-model te gaan. De beeldkwaliteit is daardoor loepzuiver. Dat is wel zo leuk als je Formule 1 kijkt, een vette film kijkt op Netflix of Hogwarts Legacy speelt op je Playstation 5.
43 inch tv: wanneer moet je deze (niet) kopen?
Een 43 inch tv is niet klein, maar ook niet heel groot. Het is een formaat dat geschikt is voor bijna elke woning. Dat geldt ook als je een leuk vakantiehuisje hebt waar je een tv wilt neerzetten. Het is dus een enorm veelzijdig formaat.
Toch bestaat de kans dat je twijfelt of dit formaat bij jou past. Misschien overweeg je wel een grotere of juist kleinere tv te kopen. Denk bijvoorbeeld aan een 55 inch tv of een 32 inch tv. Om het je wat makkelijker te maken, vind je hieronder een overzicht van wat de 43 inch tv een goede of juist géén goede keus maakt.
Wanneer is een 43 inch tv een goede keus?
- Als je een televisie zoekt van een formaat dat geschikt is voor bijna elke ruimte
- Als je geen ‘postzegel’ aan de muur wilt, maar ook geen joekel van een tv
- Als je graag naar films en series kijkt en van gamen houdt op je console
- Als je voldoende ruimte hebt om op zo’n 2.3 meter afstand van je tv te zitten
Wanneer is een 43 inch tv geen goede keus?
- Als je een echte bioscoopervaring wilt in je woonkamer of slaapkamer
- Als je een grote kamer hebt waar de kijkafstand (ruim) boven de 3 meter ligt
- Als je gek bent op gamen en een ‘immersive’ ervaring wilt
- Als je je tv op een heel klein kantoortje of kamertje wilt plaatsen
Voor- en nadelen 43 inch tv
Hieronder vind je nog eens de voor- en nadelen in een overzicht genoemd.
- Niet te klein, maar zeker niet te groot
- Ideaal voor films, series en Formule 1
- Prima geschikt voor gamen op Xbox of Playstation
- Ook een mooi formaat voor slaapkamers en vakantiehuisjes
- Minder geschikt voor grote woonkamers
- Niet groot genoeg voor een ‘immersive’ game-ervaring
- Geeft geen écht bioscoopgevoel in huis
Waar moet je op letten bij het kopen van een 43 inch tv?
Je weet nu alles over de afmetingen van een 43 inch tv. Ook weet je wat de voor- en nadelen hiervan zijn. Maar waar moet je nu écht goed op letten bij de aankoop van een tv van dit formaat? Dat leggen we je hieronder uit.
1. Een smart-tv is altijd de beste keus
Het overgrote deel van de tv’s vandaag de dag is voorzien van een smart-functie. En dat is niet voor niets, want dankzij deze smart-functie is je tv veel meer dan een beeldscherm. Het is een soort computer met eigen applicaties en een gebruiksvriendelijke lay-out. Wij raden daarom altijd aan om voor een smart-tv te kiezen.
2. Hoe meer HDMI-ingangen, hoe beter
Je wilt je tv natuurlijk aansluiten op je Chromecast, je Xbox, je Playstation en misschien zelfs je laptop. Daar heb je voldoende HDMI-ingangen voor nodig. Het is daarom slim om voor een tv te kiezen met minimaal twee of drie HDMI-ingangen en misschien zelfs meer. Je kunt er ook voor kiezen een HDMI-koppelstuk te kopen. Hierdoor heb je aan één HDMI-ingang genoeg en kun je de rest van je apparatuur aansluiten via het koppelstuk.
3. Kijk goed naar de online recensies (belangrijk!)
De prijs of het merk van een tv zeggen echt niet alles. Zeker nu ook wat goedkopere tv’s het steeds beter doen. Kijk daarom goed naar de reviews voordat je een aankoop doet. Je vindt deze reviews in webshops zoals Bol.com en Coolblue.nl. Kijk daarbij niet alleen naar het aantal sterren dat mensen geven, maar ook naar wat ze over de tv zeggen. Wat valt je op? Welke kritiek komt steeds terug? En wat betekent dit voor jouw aankoop? Al deze vragen helpen je bij het maken van de juiste keuze.
4. Bereken de kijkafstand
Voordat je een 43 inch tv koopt, is het slim om goed op te meten wat nu precies de kijkafstand is tussen jouw zithoek en je televisie. Voor een televisie van dit formaat geldt dus dat de ideale kijkafstand op iets meer dan 2 meter ligt, maar rond de 3 meter is ook prima. Houd idealiter 2.3 meter aan om zeker te weten dat de 43 inch tv perfect aansluit bij je wensen.
Meer weten over tv-formaten? Ontdek wat bij je past
Twijfel je nog welk tv-formaat het beste bij je past? En wil je je graag beter laten voorlichten? Bekijk dan onze overzichtspagina. Daarop vind je alle tv-formaten van dit moment en kun je over al deze formaten lezen wat de voor- en nadelen zijn.
Lees ook alles over: