Review Tado V3+ Slimme thermostaat; jouw besparingshulp

Tado thermostaat

Een maand lang hing hij aan onze muur. De Tado V3+ slimme thermostaat. In de winter, dus een mooie tijd om te kijken hoe warmpjes wij erbij zouden zitten, zowel qua temperatuur áls besparingen. In deze review over de Tado V3+ lees je over ons oordeel.


De Tado slimme thermostaat

Veel mensen kiezen voor de Tado V3+ wanneer ze een slimme thermostaat kopen. Het is daarmee duidelijk te zien dat het merk groeit in populariteit wanneer het gaat om besparen en meer gemak in huis.

Daarom was ik extra benieuwd naar de thermostaat en de mogelijkheden die ik zou hebben voor mijn huis. Na de thermostaat ruim een maand aan de muur gehad te hebben, kan ik één ding met zekerheid zeggen: ik snap waarom mensen de overstap willen maken naar dit apparaat.

Installatie

Een thermostaat installeren is vaak geen feest. Je moet veel handelingen verrichten om je oude thermostaat te verwijderen en vervolgens de nieuwe aan de muur te hangen. Ondanks dat je die handeling nog wel moet verrichten, is de rest van de installatie eigenlijk behoorlijk eenvoudig. Wanneer je de doos met de Tado V3+ openmaakt, zie je namelijk direct een QR-code die je kunt scannen. Daarna spreekt vrijwel alles helemaal voor zich. Alles wordt stap voor stap uitgelegd en binnen 20-30 minuten moet het wel lukken om het apparaat te monteren en de basisinstellingen door te lopen.

In de doos vind je alles wat je nodig hebt om de thermostaat aan je huidige bedrading vast te maken. Wanneer je gebruik maakt van een draadloos systeem, dan dien je ook nog de Extension Kit te kopen, die je moet verbinden met de CV-ketel.

Wij mochten ook een slimme thermostaatknop testen, die in verbinding staan met de Tado V3+ thermostaat. Daardoor kun je de temperatuur in aparte kamers afzonderlijk van elkaar reguleren. Ook deze slimme thermostaatknoppen waren betrekkelijk eenvoudig op de bestaande radiatoren te plaatsen. Nadat alles geïnstalleerd was, konden we van start met het gebruik van de thermostaat.

tado-Slimme-Radiatorknop-V3-iOS-App-2
Via: tado.com

Gebruik & features

De Tado V3+ zit boordevol opties. Daarvan is de geofencing een belangrijke reden voor veel mensen om de thermostaat te kopen. Wij vonden de optie een goede toevoeging, omdat je door deze optie automatisch de thermostaat uit laat zetten wanneer alle telefoontoestellen binnen een gezin buiten het bereik van huis komen. Let er wel op dat er dan geen ander bezoek in je huis is als jij weggaat. De verwarming was bij ons namelijk uitgegaan, terwijl er nog wel mensen achter waren gebleven in het huis, maar die niet wisten hoe de thermostaat werkte. Dit kun je voorkomen door iedereen in huis de Tado app te laten installeren.

We vonden het gebruik van de Tado V3+ zeer eenvoudig gaan, op één klein puntje na. Het instellen van een weekmenu. Ondanks dat je met geofencing en via de app genoeg mogelijkheden hebt om een flexibel programma in te stellen, vonden we de optie van het weekmenu redelijk lastig in te stellen.

Een andere optie die we geweldig vinden aan de thermostaat is de open raam detectie. Wanneer je de thermostaat aan hebt staan, maar een raam wagenwijd open zet, dan slaat de thermostaat direct uit. Het zijn dit soort automatische opties die in ons gezin veel verbruik zouden kunnen schelen.

Wel is het handig om te weten dat je een abonnement moet afsluiten om gebruik te maken van álle functies die de Tado V3+ te bieden heeft. Daaronder vallen onder andere de geofencing, die juist heel leuk zijn om te gebruiken. Het abonnement kost je €2,99 per maand of €24,99 per jaar. Kies je voor de prijs per maand, dan kun je ook pauzes inlassen in je abonnement, bijvoorbeeld in de warme zomermaanden.

De Tado V3+ App

Het verbinden via de Tado app was voor ons wel een echte uitkomst. Daardoor konden we de thermostaat altijd op afstand aan- of uitzetten. Zeker met een flexibel weekschema is dat erg handig. We hebben daar in een maand tijd waarschijnlijk toch wel wat energie mee bespaard, terwijl het toch iedere keer lekker warm was wanneer we weer thuiskwamen. De app van Tado is gelukkig erg overzichtelijk, waardoor je de thermostaat binnen enkele seconden weer aangepast hebt naar de gewenste temperatuur. Ook de thermostaatknop kun je hierdoor op afstand bedienen, waardoor je bijvoorbeeld ook alleen één slaapkamer op afstand kan bedienen. Dit is een behoorlijk handige functie, waardoor een gemiddeld huishouden waarschijnlijk flink kan besparen op de energierekening.

Conclusie

In de maand dat de Tado V3+ aan de muur van ons huis heeft gehangen, zijn we er behoorlijk aan gewend geraakt. Het systeem werkt soepel en de enige minpunten die we kunnen bedenken zijn dat de installatiegids toch redelijk technisch beschreven is, én dat je goed moet nadenken over wie er in je huis wel of geen Tado app heeft, in verband met het automatisch uitschakelen van de thermostaat zodra de laatste smarthone met de app het huis verlaat.

De Tado V3+ is toch een behoorlijk complete slimme thermostaat die veel gezinnen zoals de onze kan helpen met besparen op de energierekening. Maar dat niet alleen. Want omdat je door de app en de geofencing zeker weet dat de thermostaat uitstaat wanneer er niemand thuis is, zijn dat toch weer zaken waar je dan minder over na hoeft te denken. En dat gemak kan de Tado V3+ prima bieden.

Tags:

2 Opmerkingen
 1. Ik heb deze thermostaat nu bijna een jaar. Inderdaad: mooi design, handige “smart” mogelijkheden.
  Echter, op het belangrijkste vlak laat deze thermostaat me in de steek: het regelijk van de temperatuur. Ik heb een moderne, goed geïsoleerde woning met volledige vloerverwarming beneden. De temperatuur schiet te vaak ver (soms tot 2 graden!) door bij verwarming en is daarna ook niet stabiel. Ondanks dat de Tado helpdesk meermalen “parameters” heeft aangepast. Voor mij een onvoldoende.

 2. Met name aangeschaft voor de feature “Vroege start.” Die werkt niet en het antwoord van TADO is dat ik hem tijdelijk moet uitzetten en het slimme schema moet aanpassen, lees tijdstippen vervroegen. En wat is tijdelijk? Krijg ik antwoord van hen of…. Daar heb ik dat apparaat niet voor gekocht. Intussen die vraag ook maar uitgezet bij TADO. Afwachten wat daarop wordt geantwoord.

  Laat een reactie achter

   

  Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen
   

  Smarthomefans
  Logo