Slimme meter uitlezen: zo werkt het

Geschreven door

Ruud Caris

Slimme meter uitlezen

Laatste update:

11

Publicatie:

·

Laatste update:

·

11

Wil je jouw slimme meter uitlezen, dan zijn er tegenwoordig meerdere opties. Dit kun je doen via een app, maar er zijn producten op de markt zoals bijvoorbeeld P1-meters, die dit voor je doen. In dit artikel alle mogelijkheden voor het uitlezen van je slimme meter.

Slimme meter in Nederland

Tegenwoordig heeft iedereen in Nederland een slimme meter. Of in ieder geval een slimme meter aangeboden gekregen op initiatief van de overheid.

Dit zorgt ervoor dat er op afstand data uitgelezen kan worden en in de meeste gevallen geen meteropnames meer hoeven plaats te vinden. De standen worden 12x per jaar (en met toestemming vaker) doorgegeven aan de netbeheerder/energieleverancier.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
De smarthome-trend van 2024: bekijk alle details!

Op deze manier zijn er altijd actuele meterstanden beschikbaar voor elektriciteit en gas. Het gebruik van een slimme meter is overigens niet altijd een garantie voor correcte standen, zo schreef het AD recent.

Slimme meter uitlezen: P1 vs P4

Er zijn verschillende manieren om je slimme meter uit te lezen, namelijk P1 en P4. Hier zitten een aantal grote verschillen in, vooral over de snelheid van uitlezen en beschikbaarheid van data. Maar ook is één methode iets uitgebreider en kun je meer data uit je slimme meter uitlezen. Daarover later meer.

Een aantal dingen die je moet weten

 • P1 meter geeft realtime data – Met een P1-meter krijg je realtime data, zet je een apparaat aan, dan zie je dit meteen terug. Bij een P4-meter is dat vaak met een dag vertaging.
 • Kosten – P1-meters dienen eenmalig aangeschaft te worden en kunnen vervolgens (meestal) gratis gebruikt worden. Voor een P4-meter wordt er op afstands uitgelezen en wordt er mogelijk een klein maandelijks bedrag gerekend.
 • Aansluiting – P1-meters worden op de P1-poort van je slimme meter aangesloten. Hier plug je een apparaatje in. P4 wordt op afstand uitgelezen.
 • Slimme beslissing – P4 is redelijk passief en geeft vooral achteraf inzicht. Met een P1-meter, vooral als je deze uitbreid met bijvoorbeeld slimme stekkers, zie je veel extra mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld slim schakelen als er meer opgewekt wordt door zonnepanelen dan er verbruikt wordt. Handig!

Voor een overzicht van deze methodes heb ik hieronder nogmaals op een rij gezet hoe het precies werkt.

P1P4
Beschikbaarheid dataRealtime1x per dag uitlezen
Extra product nodig
Slimme beslissing op basis van data
ZonnepanelenVolledigBeperkt
KostenEenmalige aanschafGratis / bedrag per maand

Slimme meter uitlezen: dit zijn je opties

Maar hoe werkt het nu in de praktijk? Wat heb je precies nodig voor beide methoden en welke producten/diensten zijn nu het meest geschikt?

Dat is precies wat ik hieronder ga delen, je slimme meter uitlezen kun je op deze manieren doen.

Slimme meter uitlezen P1

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar P1: realtime-inzicht, maar vooral ook beslissingen nemen op basis van deze gegevens.

Zo heb ik bijvoorbeeld ingesteld dat als mijn zonnepanelen meer stroom opwekken dan ik op dat moment verbruik, mijn fietsaccu opgeladen worden. Erg eenvoudig in te stellen.

Daarnaast is er simpelweg meer data beschikbaar en kun je ook analyses maken van jouw sluipverbruik. Welke apparaten verbruiken stroom als ze niet gebruikt worden? Handig om te weten als je extra energie wil besparen.

Slimme meter uitlezen - 1
HomeWizard P1 wifi meter

Er zijn tegenwoordig de nodige P1-meters op de markt. Zelf heb ik erg tevreden met de HomeWizard P1 wifi-meter, die ik van een uitgebreide review heb voorzien. Deze heb ik zelf aangevuld met de HomeWizard Energy Sockets, om het slimme schakelen mogelijk te maken.

Er zijn tegenwoordig steeds meer apparaten die je P1 poort uitlezen. Hieronder een kort overzicht.

Uiteraard heeft elke meter zijn kenmerken en mogelijkheden. Als je twijfelt of niet goed weet wat je moet kiezen, dan is HomeWizard een goede optie. Deze is betaalbaar en vooral eenvoudig in te stellen.

Pluspunten
 • Realtime data
 • Slimme beslissingen op basis van realtime info (bijvoorbeeld stekkers inschakelen bij veel zonne-energie)
 • Stanby-verbruik opsparen
 • Direct aansluiten op slimme meter
Minpunten
 • Eenmalige aanschafkosten

Slimme meter uitlezen app of website (P4)

Wil je jouw slimme meter uitlezen maar geen product in de P1-poort pluggen, dan kun je ook voor de P4-methode gaan.

Er zijn tegenwoordig steeds meer platformen die zich richten op het verzamelen van data. Hoe dit werkt is als volgt.

Je geeft toestemming om jouw data op te vragen, waarna dit verwerkt wordt door deze platformen. Vervolgens krijg je op jouw dashboard alle gegevens over stroom- en gas-verbruik, maar ook de teruglevering.

Slimme meter uitlezen
Slimmemeterportal dashboard

Nadeel hierbij is wel dat dit vaak pas de volgende dag beschikbaar is. Neemt niet weg dat het een goede manier is om inzicht te hebben (en houden) in jouw verbruik. Je hebt echter wel wat vertraging in de data en je kunt er geen ‘directe’ beslissing op nemen.

Zoek je een slimme meter uitlezen app, dan zijn er ook steeds meer mogelijkheden. Er zijn energievebruikplatformen die een website/dashboard aanbieden, maar het daarnaast ook mogelijk maken om via een app de slimme meter uit te lezen.

Een aantal van deze energieverbruikmeters die jouw slimme meter uitlezen zijn:

Pluspunten
 • Geen aanschafkosten
 • Laagdrempelig
 • Geen apparaten in slimme meter pluggen
 • Overzicht elektricteit en gas
Minpunten
 • Vertraagde data (volgende dag)
 • Geen ‘slimme acties’
 • Voor alle functies vaak maandelijkse kosten

Slimme meter data via energieleverancier (P4)

Er is nog een andere methode voor het uitlezen van jouw slimme meter. Dit gebeurt via de energieleveranciers.

Nu is dit voor elke leverancier anders hoe (en of) dit beschikbaar wordt gesteld. Hierbij heb je dus via P4 inzicht in jouw verbruik. Dit wordt doorgaans op een later moment beschikbaar gesteld.

Lees ook: Huis slimmer verwarmen: dit is hoe ik het doe

Vooral de grote energieleveranciers bieden dit aan, maar er zijn steeds meer aanbieders die ook via een app/website deze informatie aanbieden.

Hieronder aantal linkjes van de grote aanbieders, waar je meer informatie kunt vinden over de apps en mogelijkheden om je slimme meter uit te lezen.

HomeWizard Energy Socket - 1
HomeWizard slimme stekker

Nog meer mogelijkheden

Er zijn nog meer mogelijkheden als je jouw slimme meter wil uitlezen. Zo kun je bijvoorbeeld zelf aan de slag gaan met een Raspberry Pi. Op deze manier kun je zelf gaan knutselen om jouw energieverbruik te monitoren.

Ook zijn er met bepaalde P1-meters mogelijkheden om gebruik te maken van een API, zodat je data zelf kunt verwerken.

Energie besparen

Zo zie je maar, tegenwoordig zijn er door de komst van de slimme meter, meer dan genoeg mogelijkheden om zelf je verbruik te monitoren, maar vooral ook om energie te besparen.

Hieronder een aantal manieren waarop je energie kunt besparen na je slimme meter uitlezen.

 • Bewustwording – Dit geldt voor zowel P1 als P4, je wordt bewuster van het verbruik. Daardoor ga je automatisch beter opletten wat je verbruikt. Het is een soort van natuurlijke reactie die zorgt dat bewuster omgaat met energie.
 • Stekkers inschakelen bij overproducten zonne-energie – Is er een moment op de dag waarop jouw zonnepanelen meer opwekken dat je verbruikt. Dan kun je slimme stekkers op de opdracht geven om bepaalde apparaten in te schakelen.
 • Timen van verbruik – Door deze inzichten kun je ook jouw wasbeurten beter inplannen. Wanneer heb je (te)veel energie? Op welke momenten zijn de prijzen het meest gunstig?
 • Standby-verbruik opsporen – Door jouw slimme meter uit te lezen in combinatie met slimme stekkers, kun je sluipverbruik opsporen. Zo bespaar je direct de nodige energie.

Zo zie je maar dat er veel mogelijkheden om energie te besparen als je jouw slimme meter kan uitlezen. Ook zie je dat deze mogelijkheden er vooral zijn met P1-meters.

Dus hoe je ook je slimme meter wil monitoren, er zit altijd een besparing in. Dus er is weinig reden om het niet te doen, toch?

Lees ook

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Oprichter van smarthomefans. Gek op gadgets, tech en specifiek smarthome. Ruim 10 jaar geleden de eerste 'automatisering' in huis gestart en sindsdien honderden producten en merken onderzocht en getest.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

11 gedachten over “Slimme meter uitlezen: zo werkt het”

 1. Heeft de HomeWizard Wi-Fi P1 Meter ook de mogelijkheid tot monitoring van de netspanning? De net spanning is hier regelmatig erg hoog. Of kan alleen kWh worden uitgelegd?

  Beantwoorden
 2. Ik heb geen 220v aansluiting in mijn meterkast. Zijn er ook oplossingen waarbij de P1 data uitgelezen kan worden met bijvoorbeeld een batterij in plaats van 220v?

  Beantwoorden
  • Ah, interessante vraag! Als je geen SMR5.0 meter hebt, dan heb je inderdaad externe stroom nodig. Mogelijk kun je hier uit de voeten met een powerbank/accupack die je normaal voor de smartphone gebruikt.

   Deze moet genoeg stroom geven om de P1-meter te laten werken! Hoe lang deze mee zal gaan durf ik niet te zeggen, maar dat is een kwestie van proberen!

   Succes

   Beantwoorden
 3. Dag Ruud,

  Goede leesbare recensies, ga zo door !
  Nu heb ik het probleem dat ik tot nu toe nog nergens ‘ iets ‘ ( een apparaatje dus ) heb kunnen vinden om draadloos en in een App continu de SPANNING IN VOLTAGE op het net op ieder moment kan uitlezen. Er zijn wel van die stopcontacten met display te koop die het kunnen maar dan moet je er steeds naar toe om te kijken

  Wat is n.l. het geval ?
  Bijna alle huizen in mijn straat hebben ieder een flink aantal zonnepanelen op het dak liggen, bij mij zelf sinds voorjaar 2022.
  Vorig jaar geweldige zomer gehad met vele uren zon.
  Tot mijn verbazing schakelt mijn omvormer tijdens de piekuren tussen 12 en 2 dan vaak af..
  Zonnepanelen hebben maar niets terugleveren dus !
  Een techneut hier in de straat vertelde me dat dit afschakelen gaat gebeuren als de netspanning boven de 256 Volt stijgt.
  Op een bewolkte dag meet ik altijd nog zo’n 235 V en geen 230 V meer zoals vaak op internet voor ons land aangegeven.

  Oplossing : ik schakel op dat moment een 2000 w straalkachel aan in huis, dan blijft het voltage meestal binnen de grenzen en volgt geen uitschakeling.
  Maar ja.. als het buiten ook nog eens tegen de 30 graden is dan blijkt deze ‘ noodoplossing ‘ ook weer niet ècht geweldig te zijn …????

  Groeten vanuit Z.O. Drenthe,
  Tjerk

  Beantwoorden
 4. Beste Ruud, bedankt voor antwoord, Mijn modem schakeld zelf niet automatisch naar een andere frequentie. Het enige wat ik ga doen is een TP Link Power 7510 Dualband adapter plaatsen op de (een) stoomgroep plaatsen waar de P1 ook zijn stroom vandaan (hoeft niet!) heeft. De 7510 heeft twee wifi frequenties 2,4 en 5Ghz, dat kun je dan kiezen in je telefoon menu voor verbinding te maken. Is niet zo’n geknungel. Ja en of dat dan zal werken via de 2,4Ghz TP Link 7510 daar kom ik dan wel weer achter. (of een TP Link 4220 Single band 2,4Ghz? is cheaper) . ????

  Beantwoorden
  • Klinkt logisch!

   Moet eerlijk zeggen dat ik niet bekend ben met die producten, gebruik zelf een Mesh-oplossing in de Orbi-serie van Netgear. Maar het klinkt logisch wat je van plan bent!

   Beantwoorden
 5. Ruud en de 2,4Ghz waar de P1 alleen maar op werkt, ik moet iedere keer het/de modem instellingen aanpassen. De slimme meter is ook 2,4Ghz, ja dat klopt, of hoe zit dat met die ingebouwde data simkaart.
  Maar de P1 zou eigenlijk op die twee frequenties moeten werken. In het begin van dit jaar was de mijne P1 dat nog niet. NU, misschien al wel???
  Kunnen we dan nog ruilen voor een 2,4-5Ghz P1 model, als dat zou zijn! ????

  Beantwoorden
  • Hey Piet,

   Goeie vraag! Heel eerlijk weet ik niet precies of het ook op 5GHz werkt. Gebruik zelf een router die zelf wisselt tussen de verschillende frequenties. Welke P1-meter heb je? HomeWizard of een andere?

   Omruilen, dat betwijfel ik als je hem al een jaar hebt. Maar neem sowieso eens contact op met de fabrikant.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Delen via: