Google Pixel tablet: kopen of beter niet? Alle details op een rij

Geschreven door

Clio van den Bossche

Google Pixel tablet

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

De Google Pixel tablet is een slimme tablet waarmee jij al je andere smarthome apparaten in huis kan bedienen. Althans, zo wordt dit product naar voren gebracht. Klinkt zeker als een handige uitvinding, maar is deze tablet nu wel echt de moeite om in huis te halen? In dit artikel kom je het te weten!

Google (Pixel) – het bedrijf

Het zal je niet direct verbazen bij het lezen van de productnaam, want het bedrijf achter de Google Pixel tablet is: Google.

Ondertussen heeft Google al verschillende smarthome producten op de markt gebracht. Reeds in 2014 kocht het bedrijf de merknaam Nest over van Nest Labs en dit resulteerde in een hele lijn Google Nest smarthome apparaten zoals slimme speakers, thermostaten, rookmelders, routers, displays, camera’s en deurbellen.

Verder is er ook de Pixel productlijn die ontwikkeld is door Google en die bestaat uit slimme draagbare elektronica. In 2016 werden de Pixel smartphones gelanceerd ter vervanging van de oudere Nexus. Het merk Pixel biedt ook laptops, draadloze oordopjes, accessoires en tablets aan. Tot deze laatste categorie behoort de Google Pixel tablet waarover je meer leest in dit artikel.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
De smarthome-trend van 2024: bekijk alle details!
Google Pixel tablet

Wat kun je allemaal met de Google Pixel tablet?

Vooraleer ik een overzicht geef van de mogelijkheden van de Google Pixel tablet, geef ik eerst antwoord op de vraag: wat is een Google Pixel tablet?

Het is een slimme tablet waarmee je allerlei andere slimme apparaten kan aansturen en met elkaar verbinden via Google Home. Dit maakt de Google Pixel tablet als het ware het centrale punt binnen je smarthome. Via de ingebouwde Google Assistant kan je aan de Pixel tablet ook spraakopdrachten geven.

En dan nu concreet: wat kun je er allemaal mee? Ik overloop hieronder de verschillende mogelijkheden.

 • Video’s bekijken – De Google Pixel tablet heeft een 11 inch-scherm waarop je films en series kan kijken.
 • Afneembare tablet – De Pixel tablet kan je afnemen van het magnetisch oplaaddock en overal mee naartoe nemen.
 • Gebruiken als klok, alarm en timer – Op het scherm van de Google Pixel tablet kan je de tijd aflezen maar deze ook instellen als alarm en timer.
 • Gebruiken als laptop – In combinatie met het Pixel Slate Keyboard kan je de Pixel tablet “transformeren” naar een laptop.
 • Speaker – De Pixel tablet heeft een ingebouwde speaker in het oplaaddock waarmee je onder andere muziek kan luisteren. Het gaat om 4 speakers in totaal waardoor je een stereo-effect krijgt.
 • Chromecast – Met de ingebouwde Chromecast is het mogelijk om content, bijvoorbeeld Netflix, te streamen vanop je smartphone.
 • Gebruiken als digitaal fotolijstje – Met Google Foto’s kan je op de Pixel tablet je foto’s bekijken en van je favoriete foto’s een diavoorstelling maken.
 • Spraakassistent – De Google Pixel tablet kan met je stem worden bediend via de ingebouwde Google Assistant. Zo kan je verschillende spraakopdrachten geven of zaken vragen door je zinnen telkens te beginnen met “Hej Google…” Vervolgens kan je bijvoorbeeld de beelden van je deurbel opvragen, de thermostaat hoger zetten of informeren naar het weerbericht.
 • Bediening van je smarthome – Via de Pixel tablet kan je andere smarthome apparaten, indien ze compatibel zijn met Google Home, verbinden. Vervolgens kan je ze via spraak of via het scherm bedienen.

Google Pixel tablet als smarthome hub

Hoe kan je nu de Google Pixel tablet gebruiken als smarthome hub? Je kan hieronder een overzicht terugvinden.

Google Pixel tablet

Aansturen van slimme apparaten via oplaaddock

De Google Pixel tablet heeft, net als de Google Nest hub, een oplaaddock met speaker waar je hem in neerzet om op te laden. De Pixel tablet wordt via magneetjes aan de dock vastgemaakt wat betekent dat je hem, in tegenstelling tot de Nest hub, ook van de dock kan afnemen.

Als de Pixel tablet zich in het oplaaddock bevindt, werkt die als smarthome hub. Via de Google Home app op je Google Pixel tablet kan je dan al je slimme apparaten aansturen. Zo kan je bijvoorbeeld de beelden van je deurbel opvragen, de lampen aan- en uitzetten, de temperatuur hoger of lager zetten en de gordijnen open en dicht doen.

Door de ingebouwde Google Assistant is het ook mogelijk om je slimme apparaten via je stem te beheren. Je begint dan je “commando’s” met “Hej Google…” om vervolgens bijvoorbeeld te vragen de TV aan te zetten. Doordat de Google Pixel tablet al je slimme apparaten kan aansturen, werkt deze als centraal punt binnen jouw smarthome.

Google Home routines

Aangezien de Google Pixel tablet een product is van Google, zal het niet verbazen dat de tablet zeer goed werkt met Google Home. Zoals reeds aangegeven kan je in de app je andere slimme apparaten aansturen, maar je hebt ook nog een andere handige functie, namelijk de Google Home routines.

Daarmee kan jij bijvoorbeeld je eigen ochtend- en avondroutine samenstellen. Dit kan onder andere inhouden dat ’s morgens wanneer je wakker wordt, Google Assistant jouw agenda voorleest en je over het weerbericht informeert. Voor ’s avonds kan je dan bijvoorbeeld instellen dat de thermostaat aangaat wanneer je thuiskomt.

Google Pixel tablet vs Google Nest Hub

Op het eerste zicht lijkt de Google Pixel tablet nogal hard op de Google Nest Hub maar er zijn natuurlijk ook verschillen. Hieronder kan je een vergelijking tussen de twee vinden.

Eigenschappen
Te gebruiken voor
Google Pixel tablet
Bekijk beste prijs
Eigenschappen
Afneembaar van dock
Slimme speaker en display
Content streamen
Spraakopdrachten

Te gebruiken voor
Scherm
11 inch touchscreen (2560x1600p)

Afmetingen
25.8 x 16.9 x 0.81 cm

Gewicht
0,493 kg

Draadloos netwerk
802.11 a/b/g/n/ac/6, dual-band

Bluetooth
5.2, A2DP, LE

Chromecast
Ingebouwd

Microfoons
3 microfoons en 4 stereo speakers

Sensors
GPS, Accelerometer, Gyroscoop, Kompas,
Proximity sensor en Vingerafdrukscanner

Processor
Google Tensor G2, Titan M2-beveiligingscoprocessor

Kleuren
Crème, grijs

Slimme assistent
Google Assistant

Google Nest Hub
Google Nest Hub
Bekijk beste prijs
Eigenschappen
Niet afneembaar van dock
Slimme speaker en display
Content streamen
Spraakopdrachten
Te gebruiken voor
Scherm
7 inch touchscreen (1024×600p)

Afmetingen
17,7 x 12 x 7 cm

Gewicht
0,56kg

Draadloos netwerk
802.11 b/g/n/ac (2,4 Ghz en 5 Ghz)

Bluetooth
5.0 + Thread (maar nog niet actief)

Chromecast
Ingebouwd

Microfoons
3 far-field microfoons (incl. switch om deze uit te zetten)

Sensors
Dichtbijheidssensor, Soli-Sensor, Ambient EQ lichtsensor en Temperatuur-sensor

Processor
Quad-core 64-bits ARM CPU van 1,9 GHz

Kleuren
Wit, zwart, zand en mist

Slimme assistent
Google Assistant

Zoals je kan zien, vertonen de twee smarthome producten toch wel wat gelijkenissen met elkaar. Maar als je gaat kijken naar de prijs, dan is er zeker een verschil. De Google Pixel tablet is gemiddeld zo een 7 keer duurder dan de Google Nest Hub. Verder kan je de Pixel tablet afnemen van het oplaaddock wat niet mogelijk is bij de Nest Hub.

Voor welk product moet je nu gaan? Het antwoord is eerlijk gezegd vooral persoonlijk en te zoeken in wat jij juist uit een smarthome apparaat wilt halen. Is voor jou het visuele aspect belangrijk en zoek je een degelijke speaker dan kan je gerust voor de Google Nest Hub gaan. Deze zal prima zijn werk doen in jouw smarthome.

Wil je een 2-in-1 ervaring waarbij je slim toestel ook ineens als volwaardige tablet kan worden gebruikt en is de geluidskwaliteit echt belangrijk voor jou? Dan is het wel de moeite om in een Google Pixel tablet te investeren.

Google Pixel tablet: de details

Hieronder kan je de belangrijkste eigenschappen alsook plus-en minpunten terugvinden van de Google Pixel tablet.

1.

Google Pixel tablet

4.5

Een draagbare tablet die het centraal punt vormt van je smarthome.

Google Pixel tablet

Kenmerken

 • 2-in-1: smarthome hub en tablet
 • Centraal punt binnen je smarthome
 • Verschillende sensoren
 • Spraakbediening

Plus- en minpunten

Pluspunten
 • Afneembaar van oplaadock
 • Laadt zichzelf op via dock
 • Aansturen van slimme apparaten
 • Spraakbediening
 • Ook te gebruiken als digitaal fotolijstje
 • Goede geluidskwaliteit
 • Videobellen
Minpunten
 • Sterke wifi-verbinding nodig
 • Prijzig

Prijsvergelijk

Google Pixel tablet

Laatste Amazon prijs-update: 22 april 2024 3:11 am

Video

Samenvatting

Met de Google Pixel tablet haal je ineens 2 producten in huis, namelijk een smarthome hub en tablet. Wanneer de tablet zich in het oplaaddock bevindt, maak je gebruik van diens speaker en kan je jouw slimme apparaten bedienen via de Google Home app en zo bijvoorbeeld je lichten aan-en uitdoen. Door de werking met Google Assistant kan je ook spraakgestuurde opdrachten geven.

De Pixel tablet heeft een front-facing camera waarmee videobellen mogelijk wordt. Met de ingebouwde chromecast kan je films of series streamen.

Fijn aan de Pixel tablet is dat je deze van het oplaaddock kan afnemen en dan kan gebruiken als een “echte tablet”. Het is trouwens de eerste tablet die volledig door Google zelf is ontwikkeld alsook de eerste versie van Android voor grote schermen. Handig aan de Pixel tablet is dat deze voorzien is van een USB-C poort waardoor je hem onderweg kan meenemen zonder het oplaaddock. Doordat je de Pixel tablet volledig ook als een echte tablet kan gebruiken, kan je stellen dat deze wel een upgrade is ten opzichte van de Google Nest hub. Alleen resulteert dit ook wel in een aanzienlijk hoger prijskaartje.

Google Pixel tablet kopen: hier moet je op letten

Er zijn een aantal zaken waar je best rekening mee houdt wanneer je de Google Pixel tablet in huis wilt halen. Ik geef je hieronder enkele tips mee.

 • Zorg voor een goede wifi-verbinding – De Google Pixel tablet werkt alleen met wifi (geen mobiel internet) dus is het belangrijk dat je wifi-verbinding stabiel is voor een optimale werking van je tablet.
 • Check je huidige smarthome omgeving – De Google Pixel tablet kan worden gebruikt als centraal punt binnen je smarthome maar zie dan wel dat je huidige slimme apparaten goed werken met Google Home.

Nog meer Google-hardware

Google heeft al heel wat smarthome apparaten op de markt gebracht. Hieronder kan je een overzicht van de Google Nest en Pixel apparaten:

Tot slot

En dan tot slot, is de Google Pixel tablet de moeite om in huis te halen en is het nu echt verstandig om deze tablet in je smarthome te gebruiken? Om er alvast kort op te antwoorden: ja. Het is een nu eenmaal een slim apparaat dat je leven zal vergemakkelijken. Persoonlijk vind ik het feit dat je deze tablet van het oplaaddock kan afnemen en dus ook kan gebruiken als een echte tablet een grote meerwaarde. Je krijgt eigenlijk 2 afzonderlijke apparaten verwerkt in 1: namelijk een smarthome hub en tablet.

Eén zaak waar je wel rekening moet houden is de prijs, de Google Pixel tablet is niet bepaald goedkoop. Hoewel je voor de prijs wel een kwalitatief product krijgt, moet je zelf echt even zien wat je in een smarthome apparaat zoekt. Zo is de Google Nest hub gemiddeld 7 keer goedkoper en doet die prima zijn werkt als smarthome hub. Het is dus vooral als je een nieuwe tablet nodig hebt, enthousiast bent over Android en daarbij ook nog eens een smarthome hub wilt, dat de Pixel tablet voor jou is.

Indien je thuis reeds slimme apparaten hebt die werken met Google Home zal de Google Pixel tablet zeker een goede toevoeging zijn. Het is nu eenmaal erg handig dat je alles vanop 1 plek kan besturen. Maar check dus wel op voorhand dat je slimme apparaten zeker goed werken met Google Home anders zal de Google Pixel tablet zijn functie als “centraal smarthome punt” niet kunnen vervullen. Ook nog een praktische zaak om in het achterhoofd te houden: voor het gebruik van de Google Pixel tablet heb je een sterke wifi verbinding nodig.

Lees ook

 1. Google Nest Hub: dit moet je eerst weten
 2. Google Nest Audio: kopen of beter niet?
 3. Samsung Home Hub
 4. Nest deurbel: kopen of beter niet?
 5. Google Nest camera: alles dat je moet weten

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Topics:

Clio haar motto luidt: 'Waarom moeilijk als het makkelijk kan'. Dat is precies de reden dat ze interesse heeft in smarthome: eenvoudig en efficiënt het leven vergemakkelijken.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen via: