Smart Life-app: gebruiken of beter niet? Alle details op een rij

Geschreven door

Wesley Akkerman

Smart Life app

Laatste update:

4

Publicatie:

·

Laatste update:

·

4

Met de Smart Life-app van Tuya is het mogelijk verschillende apparaten aan te sturen in huis, van verschillende merken. Een mooie back-up, zou je dus kunnen zeggen. Of is dit meer dan dat?

Tuya smarthome

Wanneer je bekend bent met merken als LSC Smart Connect of Woox, dan maak je in feite gebruik van een zogenaamde white label-app. White label-apps zijn applicaties die allemaal gebouwd zijn volgens eenzelfde mal of idee, die dus werken met dezelfde basis.

Dergelijke merken werken allemaal op basis van het Tuya-smarthomesysteem. Dit is een open smarthomeplatform waar je als gebruiker ontzettend veel apparaten op kunt aansluiten en met elkaar kunt verbinden. Hoe je dat systeem precies gebruikt, hangt af van het merk waar je in investeert.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
De smarthome-trend van 2024: bekijk alle details!

En per app kan het aantal mogelijkheden en functies verschillen. Plus: het ontwerp kan er net even anders uitzien. Maar wanneer we teruggaan naar de basis, dan kun je zien dat alle apps wel iets weghebben van een applicatie genaamd Smart Life.

Smart Life app

Wat is Smart Life?

De Smart Life-app is een smartphone- en tabletapplicatie die ontwikkeld is door platformhouder Tuya. Aangezien andere fabrikanten hun producten en software baseren op hetgeen Tuya aanbiedt, is het dus niet vreemd dat de apparaten en apps van onder meer Hema, Talo en Marmitek, zo op elkaar lijken.

Je kunt de Smart Life-app voor Android of iOS downloaden. Helaas is er op moment van schrijven geen Windows-versie beschikbaar. Maar als je Smart Life écht op Windows wil gebruiken, dan kun je dat met een emulator toch regelen. In dat geval raden we Bluestacks aan.

smart life app
Afbeelding: Google Play

Ook meteen goed om te weten: de Smart Life-app kun je gebruiken als de spin in je smarthomeweb. Wanneer je verschillende producten van Tuya-fabrikanten aanschaft, zoals van de eerdergenoemde merken in dit artikel, dan kun je die onderling met elkaar gebruiken.

Dat kan meestal op twee manieren. Als de app in kwestie (bijvoorbeeld van LSC Smart Connect) de productcategorie aanbiedt van het apparaat dat je wil installeren, dan kun je hem meestal daaraan toevoegen. En anders kan de Smart Life-app dus de basis vormen voor al die verschillende producten die je in huis hebt staan. Zo zit je nooit vast aan één app, leverancier of fabrikant.

Voordelen van de Smart Life-app

Hoewel dat al een groot voordeel is ten opzichte van gesloten smarthomesystemen, biedt Smart Life nog een aantal mooie aspecten aan. We nemen er een aantal met je door.

 • Bedien je apparaten op afstand, via de app op Android of iOS.
 • De app kan apparaten automatisch toevoegen (maar er is ook een handmatig proces).
 • Je vindt allerlei scène- en automatiseringsopties in de app.
 • Smart Life ondersteunt platformen van derde partijen, zoals Matter, Amazon Alexa en Google Home.
 • Per apparaat kun je de bevoegdheden instellen.

Zoals je ziet zijn dit redelijk standaardeigenschappen van een app die je in combinatie met een smarthomeplatform gebruikt. Tot nu toe heb je misschien nog geen reden gevonden om dit systeem echt te overwegen, wanneer je al een app van een andere aanbieder gebruikt.

Eén van de meest populaire systemen van dit moment is LSC Smart Connect van de Action. Ja, je kunt soms wat problemen tegenkomen, maar geen enkel probleem is onoplosbaar. In vergelijking met Smart Life, heeft de app van LSC Smart Connect een groot nadeel: de software-omgeving is namelijk vrij beperkt.

????Je kunt meerdere ‘Tuya-merken’ gebruiken binnen de Smart Life-app. Denk hierbij aan LSC Smart Connect, Tuya, Woox en anderen.

Binnen de app van de Action tref je namelijk niet precies dezelfde functies en apparaatgroepen aan, waardoor het niet altijd mogelijk is elk Tuya-product toe te voegen aan die app.

En daarmee heb je eigenlijk meteen het grootste voordeel van Smart Life te pakken; dit is een universele app die dus werkt met een groot scala aan producten — mits ze natuurlijk Tuya ondersteunen.

Afbeelding Google Play

Nadelen van de Smart Life-app

Klinkt allemaal goed dus, maar zitten er ook nadelen aan de Smart Life-app? Nou, niet zozeer aan de app zelf. Die werkt namelijk prima, reageert snel en ondersteunt een breed assortiment aan apparaten.

Waar je nog wel even bij stil kan staan is bij het onderdeel privacy. Dit geldt eigenlijk voor het Tuya-platform in het algemeen. Dit is namelijk een groot Chinees bedrijf en dan weten we nooit helemaal zeker wat er nou precies gebeurt met de informatie die we delen met deze partij.

Tuya claimt zelf dat alle gegevens van Europese gebruikers daadwerkelijk in Europa opgeslagen wordt. En als dat zo is, dan staat die informatie in elk geval veilig op Europese servers, vanwege de Europese wetten die ons beschermen. Maar wat er verder mee gebeurt: dat weten wij ook niet.

Maar goed, eerlijk is eerlijk: niet iedereen is hier mee bezig. Niet iedereen vindt dat ook even belangrijk, omdat dergelijke systemen een hoop gemak kunnen aanbieden. Gebruik je nog steeds Google wanneer je iets op wil zoeken op het internet? Dan zou je je hetzelfde kunnen afvragen (is dit wel de beste optie voor mijn privacy?), maar we durven te stellen dat je dat ook niet doet.

Daarnaast is het zo dat Tuya de integratie met automatiseringsdienst IFTTT heeft stopgezet, waardoor het platform – ondanks de grote groep producten – ineens veel meer gesloten aanvoelt. (update: het lijkt weer te werken…) Bovendien speelt het ook niet fijn met wat geavanceerdere smarthomeplatformen, waardoor je niet altijd voor een prikkie allerlei sensoren of camera’s op kunt hangen. Dat zijn dingen om rekening mee te houden.

Pluspunten
 • Alle Tuya-producten in één app: dus ook LSC Smart Connect (Action)
 • Automatisch toevoegen van apparaten
 • Veel scène- en optimalisatie-mogelijkheden
 • Ondersteuning voor Matter, Amazon Alexa en Google Home
 • Bevoegdheden per apparaat
 • Gratis, regelmatige updates en beschikbaar voor iOS en Android
Minpunten
 • Privacy: het is en blijft een Aziatisch platform
 • Niet overal een optimale integratie

Dus: is Smart Life iets voor mij?

Mocht je op dit artikel gestuit zijn omdat je je afvraagt of de Smart Life-app van Tuya iets voor jou is, dan is de kans groot dat het antwoord ja is.

Maar alleen wanneer je al producten van merken als Marmitek, LSC Smart Connect, Woox, Hema of andere aanbieders in huis haalde en wanneer je op zoek bent naar de meest uitgebreide app voor je smarthome-apparaten.

Heb je nog geen Tuya-spul in huis? Dan heb je nog de ruimte om je af te vragen of dit de beste optie voor je smarthome is.

Ja, het platform kan veel en biedt veel aan, maar voelt ook een beetje beperkend aan door het gebrek aan IFTTT-ondersteuning. Ook moet je je altijd afvragen of Apple HomeKit wel werkt, want dat is niet altijd het geval.

Lees ook

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Wesley hield aanvankelijk even de boot af, maar sinds de aanschaf van een Philips Hue-starterpakket is hij helemaal om. Sindsdien houdt hij zich met alles smarthome bezig en test hij geregeld slimme lampen, thermostaten, deurbellen, sloten, verschillende accessoires en - z'n favoriet - stofzuigers.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

4 gedachten over “Smart Life-app: gebruiken of beter niet? Alle details op een rij”

 1. Heb net de LSC wifi outdoor camera geïnstalleerd middels de Tuya app. Werkt prima. Maar…. als ik vervolgens naar de Google Home app ga, waar ik Tuya mee heb verbonden, herkent die alle apparaten die ik in de Tuya app heb geregistreerd, maar niet deze camera. Tuya ook ge-unlinked in Google Home en vervolgens weer toegevoegd, maar met zelfde resultaat. Alle apparaten, behalve de camera verschijnen in Google Home.
  Enig idee?

  Beantwoorden
 2. Sinds de laatste update eind maart 2023 van Tuya en Smart Life kan de app geen verbinding maken met de Silvergear smart scale van de Action. Ook niet bij een nieuwe weegschaal. Vindt het product, maar installeren lukt niet. Krijg bericht time-out. Onmogelijk om de weegschaal te gebruiken als enkel het gewicht.

  Beantwoorden
 3. Hoi,

  Ik heb sinds een paar maanden smart Home lampen van de Action. Sindsdien heb ik ook de haverklap geen WiFi meer in huis. Mijn Google Home apparatuur werkt nog wel. De speakers, deurbel en thermostaat maar veel lampen kunnen de WiFi niet meer vinden. Ook geven m’n iPhone en iPad aan dat ze verbinding hebben met het WiFi netwerk, maar dat hebben ze niet. Ik wordt er gek van. Welk merk lampen en stopcontacten verstoord mijn WiFi niet. Ik heb geen idee.

  Beantwoorden
  • Ik vermoed dat niet de lampen van de action het probleem zullen zijn Marjolijn. Dit klinkt als iets heel anders. Is er een handige persoon in je kennissen kring die daadwerkelijk verstand heeft van netwerken? Ik zou je er eventueel ook mee kunnen helpen.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Delen via: