Nuki kondigt officieel vierde generatie Smart Lock aan (update)

Geschreven door

Wesley Akkerman

Nuki

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Het lijkt erop dat Nuki binnenkort een nieuw slim slot op de markt uitbrengt. Daarover bestaat een gerucht dat al een paar dagen de ronde doet. De aankondiging vind mogelijk deze week plaats.

Update (12:22): De kogel is door de kerk. Nuki heeft officieel de vierde generatie Smart Lock en Smart Lock Pro gepresenteerd.

Qua design blijft het slimme slot hetzelfde, maar intern is het een en ander veranderd. Zo is de accuduur erop vooruitgegaan met dertig procent en kun je het slimme slot tot zes maanden gebruiken zonder te hoeven opladen.

Dit heeft ook voordelen voor gebruikers van Nuki Smart Hosting: Voor verhuurders, die hun vakantiewoningen vaak op afstand bedienen, wordt het gemakkelijker, omdat ze het slimme slot minder vaak hoeven op te laden. 

Daarnaast is er officieel ook Matter-support, waardoor er onderlinge communicatie met andere apparaten mogelijk is. Matter-apparaten communiceren tevens lokaal via hubs: beveiligingsrelevante gegevens verlaten zo het huis nooit. Bovendien wordt de activering van de verbindingsstandaard in slechts enkele ogenblikken voltooid met behulp van een QR-codescan. 

Nuki matter
(Afbeelding: Nuki)

Matter speelt een belangrijke rol

Zowel het Smart Lock als Smart Lock Pro maken gebruik van Matter over Thread. Op deze manier krijgt de Nuki Smart Lock begin 2024 via een firmware-update ook de optie voor toegang op afstand zonder een extra bridge. De Matter-hubs van Apple zullen deze functie ook ondersteunen; andere fabrikanten zijn er nog mee bezig. Het Smart Lock Pro met Matter biedt toegang op afstand via Thread; het instapmodel van de vierde generatie biedt de optie van een betaalde update. 

De Matter-functie, die het mogelijk maakt onderscheid te maken tussen ‘het openen van de deur’ (inclusief het trekken aan de grendel) en ‘ontgrendelen’, zal begin volgend jaar ook beschikbaar zijn voor Nuki-gebruikers via een firmware-update.

Deze functie is sinds de release van specificatie 1.2 van de Matter medio oktober geïntegreerd in het Matter-protocol. Nuki heeft bij de CSA campagne gevoerd voor de Europese markt en de integratie van deze derde slotactie, die relevant is voor Europese sloten, in de Matter-standaard gerealiseerd. Voor de lancering van de nieuwe Nuki-generatie kan de Matter-integratie twee vergrendelingsacties weergeven (vergrendelen, ontgrendelen), de status van het apparaat in het algemeen en de batterijstatus van het apparaat.

Prijs en beschikbaarheid

De nieuwe Smart Lock Pro met meegeleverde powerpack en ingebouwde wifi kost 279 euro, de nieuwe Smart Lock kost 169 euro. Voor iedereen die al een elektronisch slot van Nuki bezit, zijn er twee opties met een speciale prijs: de Smart Lock Pro kost samen met de Keypad 2 299 euro.

Voor de vierde generatie Smart Lock (169 euro) kunnen bestaande gebruikers gratis toegang op afstand krijgen via een compatibele Matter-hub, die begin 2024 via een firmware-update kosteloos wordt verstrekt (anders een eenmalige vergoeding van 39 euro).

Oorspronkelijk bericht (09:48):Sterker nog, later vandaag zal de fabrikant van slimme sloten de presentatie houden. We weten nog niet hoe laat en wanneer dat precies is, maar duidelijk is in elk geval dat er wat nieuws aankomt.

Nuki kennen we voornamelijk dankzij de Smart Lock. De meest recente versies van de Smart Lock 3.0 en Smart Lock 3.0 Pro, die allebei heel wat populariteit genieten in Europa. De huidige sloten ondersteunen nog geen Matter, maar de kans is dat een eventueel nieuw slot dat wel gaat doen.

Nuki
(Afbeelding: Nuki)

Nieuw Nuki Smart Lock?

We noemen natuurlijk niet voor niets Matter. Dat is een systeem dat allerlei smarthomeproducten met elkaar in verbinding brengt, ongeacht de fabrikant, het platform of besturingssysteem. Nuki heeft zelf al een jaar geleden een slim slot laten zien dat met Matter werkt, maar destijds ging het om een prototype.

Mogelijk is dat slimme slot nu gereed voor een brede release, maar dat is speculatie onzerzijds. Er is echter nog iets dat kan wijzen op het bestaan van een zogenaamde Nuki Smart Lock 4.0.

Op de Connectivity Standards Alliance-website (de organisatie achter Matter) komen we namelijk de vierde generatie van de Nuki Smart Lock tegen, die zowel bluetooth, wifi als Matter via Thread ondersteunt. Alles wijst dus op het bestaan van een nieuw slim slot; we hoeven hem nu alleen nog maar aangekondigd te zien worden.

Nuki Smart Lock 2.0 en 3.0 werken met Homekit, bluetooth en wifi (via een bridge) en de verwachting is dat de nieuwe variant dat ook zal doen. Mogelijk wordt de wifi-support standaard ingebouwd en heb je daar geen bridge meer voor nodig; maar dat gaan we vanzelf zien na de aankondiging.

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Wesley hield aanvankelijk even de boot af, maar sinds de aanschaf van een Philips Hue-starterpakket is hij helemaal om. Sindsdien houdt hij zich met alles smarthome bezig en test hij geregeld slimme lampen, thermostaten, deurbellen, sloten, verschillende accessoires en - z'n favoriet - stofzuigers.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen via: