Nieuwe zonnepanelen maken zonne-energie tot vier keer goedkoper

Geschreven door

Wesley Akkerman

zonnepanelen

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

In China hebben onderzoekers een nieuw soort zonnecel ontwikkeld. Daardoor kunnen de productiekosten drastisch verlaagd worden. Zonne-energie kan daardoor tot vier keer goedkoper worden.

De Chinese onderzoekers zijn erin geslaagd het materiaal perovskiet te gebruiken, in plaats van silicium. Dat eerstgenoemde materiaal is al jaren veelbelovend, maar was commercieel niet eerder aantrekkelijk.

Dat heeft te maken met het feit dat zonnepanelen met perovskiet relatief snel in kracht afnemen, wanneer ze te maken krijgen met vocht of hoge temperaturen. En voor producten die altijd buiten zijn, is dat problematisch.

Nieuw soort zonnepanelen

Die problemen lijken echter verleden tijd. In het wetenschapsblad Science laten de onderzoekers namelijk weten dat ze de uitdagingen opgelost hebben. De zonnecellen gaan nu langer mee dan voorheen.

In hun paper schrijven de Chinese wetenschappers dat de nieuwe cellen na 1.200 uur gebruik een capaciteit hebben van negentig procent. De omgevingstemperatuur bedraagt 65 graden Celcius.

zonnepanelen
(Afbeelding: Pixabay)

Daarnaast is er volgens de onderzoekers een efficiëntie van 25,6 procent. Dat percentage heeft betrekking op de hoeveelheid zonlicht die omgezet kan worden in energie. Bij andere zonnepanelen blijft dat cijfer hangen op zestien tot twintig procent.

Wat maakt de panelen dan goedkoper?

Dat klinkt allemaal mooi, maar wat maakt die nieuwe zonnepanelen dan precies goedkoper? Perovskiet is een materiaal dat veelvuldig voorkomt op aarde, waardoor er gemakkelijker aan te komen is. Dat maakt de productie an sich al goedkoper.

Perovskiet heeft dus als nadeel dat het in vergelijking silicium wat sneller degradeert, maar dat is niet het enige minpunt. Zonnecellen met dit materiaal bevatten relatief veel lood en zijn daardoor moeilijk te recyclen.

Maar ook aan dat probleem wordt nog gewerkt. Onderzoekers zijn nu bezig met de ontwikkeling van loodvrije zonnecellen, die toch op basis van perovskiet werken.

Er is dus nog een lange weg te gaan als het gaat om goedkopere zonne-energie, maar het goede nieuws is dat wetenschappers er dus mee bezig zijn en flinke slagen maken.

Lees ook:

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Topics:

Wesley hield aanvankelijk even de boot af, maar sinds de aanschaf van een Philips Hue-starterpakket is hij helemaal om. Sindsdien houdt hij zich met alles smarthome bezig en test hij geregeld slimme lampen, thermostaten, deurbellen, sloten, verschillende accessoires en - z'n favoriet - stofzuigers.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen via: