Review Slide slimme gordijnen: kopen of beter niet?

Door

Ruud Caris

Geschreven door

Ruud Caris

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Ben je op zoek naar een mogelijkheid om je gordijnen ‘slim’ te maken, dan zijn er een aantal producten op de markt. Eén daarvan is Slide, een systeem om je bestaande gordijnen te automatiseren. Het is daarnaast ook nog eens een Nederlands bedrijf, meer dan genoeg reden om aan de slag te gaan met deze Slide review.

Slide: het bedrijf

Slide is een Nederlands product dat enkele jaren geleden op de markt is gebracht om gordijnen slim te maken. Inmiddels hangt deze gordijnmotor al in menig Nederlandse (en buitenlandse) woning.

Innovation in Motion, het Amsterdamse bedrijf achter Slide, heeft de ambitie om producten op de markt te brengen die dingen eenvoudiger, veiliger en comfortabeler maken. Met een klein team wordt dit vanuit Nederland gedaan en de afgelopen week heb ik het slimme gordijnsysteem uitgebreid getest.

Tijd voor een review.

Smarthomefans review
Slide slimme gordijnen
4.5

Na een uitgebreide testperiode, ben ik tot de conclusie gekomen: Slide is een premium product dat goed in elkaar zit en waar menig smarthome-gebruiker enthousiast van zal worden. Als je goed leest en kijkt moet de installatie geen probleem zijn en de werking van deze slimme gordijnen is simpelweg erg goed.

Doordat er keuze is uit meerdere modellen, kun je kiezen voor een uitgebreide versie met smarthome-integraties, maar ook een wat model dat alleen basis-functies heeft. Zo is er voor ieder wat wils.

Persoonlijk zou ik wel voor de Slide Pro gaan, het duurdere model. Een redelijke investering, maar zo heb je wel alle functies, waarom de smarthome-integraties voor o.a. Google Home en (binnenkort) Amazon Alexa.

Al met al, een premium product, waar ik erg enthousiast over ben geworden.

Pluspunten:
 • Relatief eenvoudige installatie
 • Meer functies via software-upgrade
 • Werkt met veel soorten rails en gordijnen
 • Kracht motor aanpassen
 • Nederlands product
 • Routines instellen
 • Goede support
 • Smarthome integraties (o.a. Google Home, maar ook Matter)
Aandachtspunten:
 • Niet goedkoop
 • Eenvoudige maar goed werkende app
Bekijk actuele prijs

Slide zorgt voor slimme gordijnen

Er zijn tegenwoordig meerdere producten op de markt die je gordijnen slim maken, maar het is vaak of dit met jouw specifieke rail werkt. Bij bijvoorbeeld Switchbot was dat bij mij niet het geval; deze kon ik niet installeren omdat mijn rail niet geschikt was.

Bij Slide is dit een ander verhaal. Met een enkele motor kun je meerdere soorten gordijnen bedienen. Of je gordijnen nu naar één kant open (enkel) gaan, of naar twee kanten (dubbel), in beide gevallen is het product prima te gebruiken.

Een uitdaging bij dergelijke slimme producten is natuurlijk de montage. Je moet er wel iets voor doen, om ervoor te zorgen dat deze gaat werken. Hoe Slide dit proces heeft aangepakt, lees je natuurlijk verderop in de review.

Voordat we echt met de review beginnen, wil ik nog iets delen over de verschillende modellen. Ook daar heeft het Nederlandse bedrijf een interessante benadering voor gekozen.

De modellen

Het is niet ongewoon om meerdere versies van je product uit te brengen. Dat heeft Slide dan ook gedaan. Echter, is de manier waarop wel interessant. De beschikbare varianten zijn:

In principe koop je exact hetzelfde product, waarbij het verschil wordt gemaakt met de software. Als je kiest voor een duurdere variant, bijvoorbeeld de Slide Pro, heb je meer mogelijkheden. Deze worden via software geactiveerd.

Deze benadering zie je niet zo vaak, maar biedt achteraf wel meer flexibiliteit voor de klant. Wil je toch meer functies, zoals bijvoorbeeld Google Home integratie, dan kun je eenvoudig een upgrade kopen. Zo simpel kan het zijn.

Hieronder een overzicht van verschillende modellen en hun mogelijkheden.

Beste keuze

Slide
Slide Pro
Slide
Slide Comfort
Slide
Slide Light
Maximale lengte rail
6 meter
6 meter
6 meter
Enkele gordijnen
Dubbele gordijnen
Bedienen via app
Routines
Handmatig openen
Touch & Go
Speedcontrol
Bedienen met stem (Google Home)
Google Home
IFTTT
Smarthome integraties

Op welke gordijnen past de Slide

De Slide wordt op bestaande gordijnen geplaatst. Daarom is het goed om te weten, wanneer je deze wel (maar vooral ook wanneer niet) kunt gebruiken.

???? Een snelle check. Als je op alle van de onderstaande vragen JA kunt antwoorden, past de Slide ook op jouw gordijnrails:

 1. Is je rails korter dan 6 meter
 2. Is je rails volledig recht (dus geen bochten)

Daarnaast kan de gordijnmotor gebruikt worden op enkele (naar één kant open) en dubbele (naar twee kanten open) gordijnen.

Slide installeren

Oké, nu is het echt tijd om ‘aan de slag te gaan’ en wil ik ook even stilstaan bij de praktische zaken: de Slide installatie. Zelf ben ik niet enorm ‘handig’, nooit geweest en zal ik ook nooit worden.

Met dat in het achterhoofd, is het installeren van de Slide gewoon een kwestie van goed kijken en lezen.

Eerlijk is eerlijk: soms heb ik de instructies of korte filmpjes ook een paar keer moeten bekijken, maar uiteindelijk leek en bleek het een relatief eenvoudig proces:

 1. Na het uitpakken van de doos, is de volgende stap het installeren van de app (Android en iOS).
 2. Vervolgens is een kwestie van het ophangsysteempje te monteren aan de twee uiteinden van de gordijnrails.
 3. Hierna trek je het touwtje vanuit de motor naar de andere kant, om hem vervolgens – afhankelijk van jouw gordijnen (dubbel of enkel) op de juiste plek aan het gordijn vast te maken.
 4. Tot slot komt natuurlijk het leuke deel: je kunt aan de slag met de gordijnen. Dit doe je door deze eerst te kalibreren.

Het kalibreren is geen onbelangrijke stap: zo weet de Slide wanneer en hoever ze open/dicht moeten. Hier heb je ook de mogelijkheid om de kracht van de motor aan te passen als ze bijvoorbeeld niet volledig dicht gaan.

Zelf heb ik de motorkracht op maximaal moeten zetten, maar dit was uiteindelijk voldoende. Op onderstaande video zie je hoe dit in mijn huis werkt.

????Kom je er echt, echt niet uit? Dan heeft Slide een installatie-service in Nederland, waar je vanaf € 60 (afhankelijk van locatie) een installatie kunt laten doen. Voor details dien je contact op te nemen met Slide support.

Dagelijks gebruik

Eigenlijk is Slide een set-and-forget product, maar ik vind het nog veel te leuk om ermee te spelen. In het volgende hoofdstukje, deel ik meer over de routines, maar eerst over het handmatig gebruik.

Met een schuifbalk in de app kun je de gordijnen open, dicht of ergens daartussen in doen. Mocht de stroom een keer uitvallen, of er iets anders aan de hand zijn, dan kun je de gordijnen altijd handmatig open en dicht doen. Je dient dan wel iets harder aan te trekken dan je voorheen gewend was.

Slide is een premium product waar menig smarthome-gebruiker enthousiast van zal worden

Pro- / Comfort-opties

Heb je de Slide Comfort of pro, dan heb je ook toegang tot Touch & Go. Hiermee geef je een klein rukje aan het gordijn en dan gaat deze open of dicht. Ook dit werkt in de praktijk erg goed moet ik bekennen.

Een andere pro/comfort-functie is de snelheid waarmee ze open of dicht gaan: deze heb op de hoogste snelheid staan (hetgeen nog steeds relatief langzaam is).

Slide app Smarthomefans

Routines

Binnen de app heb je de mogelijkheid om routines in te stellen. Dit is mogelijk met alle modellen. Als je de Pro-versie hebt, kun je ervoor kiezen dit via Google Home te doen bijvoorbeeld.

Binnen de app kun je momenten instellen dat de gordijnen openen of sluiten. Dit kan een vaste tijd zijn, bijvoorbeeld elke ochtend om 7 uur. Maar ook 30 minuten voor zonsondergang sluiten. Op deze manier kun je het gedrag volledig aanpassen op jouw wensen en leefschema.

Slide app Smarthomefans

Vakantiemodus van de Slide

De Slide beschikt ook over een vakantiemodus. Daarmee kun je een schema simuleren, waar je een bepaald tijdvak instelt waarin de gordijnen openen of sluiten. Op deze manier is er niet direct een patroon te ontdekken. Dit helpt – mogelijk – tegen kwaadwillende die op jouw huis/kantoor azen als je er niet bent.

De vakantiemodus is een kleine handige toevoeging die ik zeker ga gebruiken op het moment dat dit aan de orde is.

Slide app Smarthomefans

Smarthome integraties

Bij de Slide Pro krijg je ook meerdere integraties met andere smarthome-systemen. Dit betreft onder andere Google Home, Homey, Home Automation en meer. Hieronder een lijst met de mogelijkheden op het moment van schrijven.

 • Google Home/Assistant
 • Athom Homey
 • Home Assistant
 • Fibaro HC2, HC3 en HC3 Lite
 • Domoticz
 • Homebrigde
 • Pimatic
 • Open Cloud/Local API
 • Matter???? (staat op de planning)
 • Amazom Alexa (staat op de planning)

Hiermee wordt het mogelijk om de Slide te openen met je stem, maar ook mee te nemen in automatisering en routines die je hebt ingesteld binnen jouw ecosysteem. Gaan bijvoorbeeld de lampen aan, dan kun je ook de gordijnen sluiten: handig!

Upgrades uitvoeren

Zoals je inmiddels weet, is het verschil tussen de modellen alleen maar software. Dat betekent dus ook dat je achteraf upgrades kunt uitvoeren om van bijvoorbeeld de Light een Pro te maken. Hierbij is het goed om te weten dat je altijd een proefperiode krijgt van 14 dagen (in mijn geval Light → Comfort). Uiteindelijk heb ik ‘m geüpgraded naar Pro.

In feite ben je met upgrades wel € 19 duurder, dan dat je direct een specifiek (duurder) model zou kopen. Kosten voor de upgrades (achteraf) zijn als volgt:

 • Light → Comfort: € 69
 • Light → Pro: € 119
 • Comfort → Pro: € 69

Wil je meer weten over de verschillende modellen, dan kun via onderstaande button een overzicht vinden van alle verschillen (en overeenkomsten).

Slide kopen

De prijzen voor de modellen van de Slide zijn:

Twijfel je echter nog en weet je niet zeker wel model je nodig hebt, dan is het ook nog altijd een optie om voor het goedkope model te gaan en vervolgens te upgraden. Dit kost je dus € 19 extra, maar je kunt wel eerst ervaren hoe de Slide bevalt en of je de extra functies van de Pro nodig hebt.

💡 Twijfel je welk model je nodig hebt, neem dit dan in overweging:

 1. Schaf de Light aan, bevalt dit en heb je meer opties nodig, upgraden dan voor € 119 naar Pro (of € 69 naar Comfort)
 2. Koop direct de Pro, deze heeft de meeste functies en mogelijkheden. Vooral de smarthome-integraties zouden voor mij een reden zijn om voor de Pro te kiezen.

Conclusie Slide review

Hieronder de conclusie van de Slide slimme gordijnen review.

Smarthomefans review
Slide slimme gordijnen
4.5

Na een uitgebreide testperiode, ben ik tot de conclusie gekomen: Slide is een premium product dat goed in elkaar zit en waar menig smarthome-gebruiker enthousiast van zal worden. Als je goed leest en kijkt moet de installatie geen probleem zijn en de werking van deze slimme gordijnen is simpelweg erg goed.

Doordat er keuze is uit meerdere modellen, kun je kiezen voor een uitgebreide versie met smarthome-integraties, maar ook een wat model dat alleen basis-functies heeft. Zo is er voor ieder wat wils.

Persoonlijk zou ik wel voor de Slide Pro gaan, het duurdere model. Een redelijke investering, maar zo heb je wel alle functies, waarom de smarthome-integraties voor o.a. Google Home en (binnenkort) Amazon Alexa.

Al met al, een premium product, waar ik erg enthousiast over ben geworden.

Pluspunten:
 • Relatief eenvoudige installatie
 • Meer functies via software-upgrade
 • Werkt met veel soorten rails en gordijnen
 • Kracht motor aanpassen
 • Nederlands product
 • Routines instellen
 • Goede support
 • Smarthome integraties (o.a. Google Home, maar ook Matter)
Aandachtspunten:
 • Niet goedkoop
 • Eenvoudige maar goed werkende app
Bekijk actuele prijs

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Topics:

Oprichter van smarthomefans. Gek op gadgets, tech en specifiek smarthome. Ruim 10 jaar geleden de eerste 'automatisering' in huis gestart en sindsdien honderden producten en merken onderzocht en getest.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen via: