Switchbot: smarthome met potentie, kopen of beter niet?

Geschreven door

Ruud Caris

Switchbot

Laatste update:

2

Publicatie:

·

Laatste update:

·

2

De afgelopen weken ben ik bezig geweest met het testen van een aantal smarthome-producten van Switchbot. Deze speler heeft een aantal interessante producten op de markt gebracht waarvan ik er een aantal heb kunnen gebruiken.

Switchbot is nog relatief jong: het bedrijf is in 2016 ontstaan, toen ook de eerste Kickstarter-campagne gelanceerd werd. Het bedrijf – oorspronkelijk uit Hong Kong – heeft een interessante visie.

Switchbot het bedrijf

Ze willen bestaande producten upgraden in plaats van vervangen. Dat is dan ook terug te zien in de productlijn die ze op de markt hebben gebracht. Vaak zijn de producten aanvullingen op bestaande apparaten, schakelaars of andere voorwerpen. Met deze filosofie komen ze vrij ver: inmiddels wordt Switchbot in veel landen verkocht, waaronder ook Nederland.

Toen Switchbot mij benaderde om een aantal producten te testen, wilde ik graag ervaren hoe deze upgrades voelen. Nadat ik meerdere producten van Switchbot ervaren heb, deel ik graag mijn mening hierover.

Alles van Switchbot op een rij
Overzicht van alle Switchbot-producten en de actuele deals.

Switchbot bot – simpel maar briljant

Misschien wel de bekendste is de Switchbot bot: een klein apparaatje dat het mogelijk maakt om ‘domme’ schakelaars (voor het licht bijvoorbeeld) slim te maken. Dit wordt gedaan door een fysiek hendeltje naar buiten te duwen, waardoor simpelweg de schakelaar wordt omgezet.

Op deze manier kun je dus ‘oude’ verlichting, iets slimmer maken door de bediening ervan te automatiseren. De werking ervan is eigenlijk een mooie combi tussen ‘ouderwets’ en modern. Er zijn al veel handige toepassingen bedacht voor de Switchbot bot.

Switchbot curtains: het populairste product

Een andere zeer interessant product van het bedrijf is de Switchbot curtain. Hiermee kun je – zoals de naam al doet vermoeden – de gordijnen automatisch open en dicht doen. Hier hoef je geen nieuwe gordijnrail of andere aanpassingen voor te doen: dit pas – normaliter – op bijna elk bestaande rail.

Normaliter omdat mijn specifieke ‘U-rail’ niet geschikt was om de Switchbot curtain op te gebruiken. Na wat op en neer mailen kwamen we uiteindelijk tot deze conclusie. Mijn rail bleek simpelweg te smal om dit apparaatje erop te kunnen gebruiken. Als je dus een aankoop overweegt, bekijk dan goed of de rail daadwerkelijk geschikt is.

Neemt niet weg dat het natuurlijk een interessant concept is: je bestaande gordijnen slim maken en automatiseren zonder een volledig nieuwe rail/gordijnen aan te schaffen. Hier hebben ze dus goed over nagedacht bij Switchbot en ik moet ook eerlijk bekennen dat dit ook wel één van de producten was waar ik het meeste naar uitkeek om te testen.

Bekijk details en actuele prijs van Switchbot Curtains

Dit product is beschikbaar voor een drietal verschillende soorten rails. De U-rail, de I-rail en een ‘buis’ waar de gordijnen op en neer schuiven.

Een alternatief voor deze slimme gordijnen kun je ook vinden in Nederland: Slide. Een product van eigen bodem, waarmee bestaande gordijnen slim worden gemaakt. Een aanrader. Check ook mijn Slide review.

Als jouw gordijnen thuis hieraan voldoen, is het zeker een optie om dit product te overwegen, vooral als ik kan afgaan op de reviews die er online te vinden zijn.

Mocht je de Switchbot curtain nog effectiever willen maken, is deze ook nog uit te breiden met een zonnepaneeltje, zodat je de accu niet meer hoeft op te laden.

Switchbot curtain

Switchbot Curtains

Aantrekkelijk gerpijsd
Te gebruiken met huidige gordijnen
Geschikte voor meerdere rails
Flinke kortingen

Switchbot Hub mini: alles komt samen

De Switchbot Hub is een klein en beetje fragiel apparaatje, maar heeft veel mogelijkheden. Zo kun je er bijvoorbeeld afstandsbedieningen mee vervangen. Het signaal wordt dan overgenomen door de Switchbot Hub waardoor je de bediening in het vervolg hiermee kan laten verlopen.

Dit kan bijvoorbeeld handig zijn bij een airco, maar er zijn veel andere scenario’s te bedenken waarbij dit handig zou zijn.

Daarnaast heeft biedt deze hub ondersteuning voor diensten als Alexa, Google Assistant en Siri, maar er zijn ook nog andere integraties beschikbaar.

Met de Switchbot Hub mini krijg je tevens meer mogelijkheden om apparaten te bedienen en met elkaar te verbinden. Wil je bijvoorbeeld de gordijnen onder bepaalde omstandigheden open of juist dicht doen, dat kan. Ook het aanzetten van de luchtbevochtiger als de luchtvochtigheid onder een bepaald niveau komt behoort tot de mogelijkheden

Switchbot camera’s

Het aanbod van Switchbot wordt steeds verder uitgebreid, waarbij ze ook beveiligingscamera’s voor binnen leveren. Deze bijzonder betaalbare camera biedt een aantal opties zoals:

 Live stream naar uw wifi camera altijd en overal (ondersteuning 2.4GHz). Met nachtzicht, heldere 1080p HD en 130º groothoeklens.

 • 1080p (full HD)
 • 130 groothoeklens
 • Realtime melden (bijvoorbeeld ook voor ‘alleen mensen’
 • 2-wegs audio
 • Ondersteuning voor SDkaart
 • Ondersteuning voor Alexa

De producten van Switchbot kunnen daarnaast gekoppeld worden aan een bewegingssensor, waardoor er bepaalde acties uitgevoerd kunnen worden zodra er beweging is gedetecteerd. Daarnaast is er ook een contactsensor beschikbaar van het merk.

Switchbot indoor
Switchbot indoor

Lampen, zonnepanelen, diffusers en meer

Het aanbod van Switchbot wordt steeds groter. Zo kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een slimme diffuser, om de luchtvochtigheid te beïnvloeden. Dit apparaat werkt uiteraard ook weer samen met andere producten uit de serie zoals bijvoorbeeld de temperatuur- en luchtvochtigheidsmeter.

De nieuwste toevoeging aan het Switchbot-assortiment op het moment van schrijven is de slimme kleurenlamp. Deze beschikt over 16 miljoen kleuren, is te verbinden met wifi en kan via spraak bediend worden.

Al met al is de benadering van Switchbot interessant: het slimmer maken van bestaande producten. Hiermee kun je op relatief eenvoudige wijze je ‘oude’ producten blijven gebruiken en ze toch een slimme twist meegeven.

Switchbot biedt simpelweg goede producten voor een nog betere prijs!

Ruud – Smarthomefans.nl

Persoonlijk ben ik gecharmeerd van deze benadering en heeft Switchbot daar ook nog eens een interessante prijs opgeplakt: de producten zijn niet te hoog geprijsd, waardoor de aanschaf vaak een wat eenvoudigere keuze is. Switchbot biedt simpelweg goede producten voor een nog betere prijs.

Switchbot Bulb

Switchbot met korting…

Switchbot wil ook graag de Nederlandse markt veroveren en stunt daarom regelmatig met prijzen. Het blijft daarom interessant om de website van de fabrikant goed in de gaten te houden. Op dagen rondom Black Friday, de feestdagen en andere sale-evenementen worden er stevige kortingen aangeboden.

Daarnaast nog een tip: bij het inschrijven voor de nieuwsbrief krijg je ook nog eens een extra korting, handig!

Wil je dus betaalbare smarthome, die samenwerkt met bestaande apparaten of producten, dan is Switchbot een goede keuze!

Mocht je meer over Switchbot willen weten: je kunt ook terecht in de Reddit community!

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Oprichter van smarthomefans. Gek op gadgets, tech en specifiek smarthome. Ruim 10 jaar geleden de eerste 'automatisering' in huis gestart en sindsdien honderden producten en merken onderzocht en getest.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

2 gedachten over “Switchbot: smarthome met potentie, kopen of beter niet?”

 1. Goedemorgen,
  Heb sinds kort de Switchbot curtains u2 in huis maar na het reseten kan ik geen tijd meer invoeren 0m de gordijnen te sluiten
  De tijd om te openen staat er wel in en doet het ook naar behoren.
  Mijn vraag is hoe kan ik de sluitingstijd instellen op mijn iphone ?

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Delen via: