Back-up maken van je data: 5 tips op een rij

Geschreven door

Ruud Caris

back-up maken

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

We denken allemaal: dat overkomt mij toch niet. Tot het ineens wel gebeurt. Je computer crasht. Je wordt gehackt of laat je laptop liggen in de trein. Als je data weg. Het kan iedereen overkomen. Behalve mensen met een goede back-up van bestanden.

Waarom zou je een back-up maken?

Natuurlijk zijn er de vanzelfsprekende redenen waarom een back-up een goed idee is. Brand, diefstal, verlies. Maar de laatste jaren is er nog een andere reden waarom back-ups een niveautje hoger getild moeten worden.

Cyberaanvallen en ransomware. Deze vorm van internetcriminaliteit neemt steeds heftigere vormen aan en alleen al de laatste maanden is duidelijk dat zelfs grote bedrijven niet gespaard worden van grote aanvallen.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
De smarthome-trend van 2024: bekijk alle details!

De onderneming kan als gevolg van de aanval niets meer en verliest duizenden tot soms miljoenen euro’s. Zeker als ze geen back-up hebben van belangrijke bestanden.

In dit artikel geven we daarom tips om back-ups te maken. Sommige back-ups zijn eenvoudig, maar niet waterdicht. Aan het eind van het artikel vertellen we welke software je zou kunnen gebruiken om zoveel mogelijk risico’s uit te sluiten.

Zijn de beelden van de beveiligingscamera veilig?
Via: pixabay.com

5 Tips om betere back-ups te maken

Wil jij bestanden van economische, administratieve of emotionele waarde veilig bewaren? Smarthomefans geeft je een aantal tips om dat voor elkaar te krijgen.

1. Bepaal hoe snel je de data weer moet hebben

Vakantiefoto’s heb je waarschijnlijk niet zo urgent nodig mocht je een back-up terug moeten halen. Maar als je een ondernemers bent die klanten te woord moet staan, is het wel handig als het niet dagen duurt voordat je de gegevens terug hebt.

Bepaal dus hoe snel je de data weer terug moet hebben. Is dat snel? Dan kan een zogenaamde bootable backup handig zijn. Dit kan bijvoorbeeld een kopie zijn van je opstartschijf. Die opstartschijf moet je handmatig klonen naar een fysieke kloon. Dat kan bijvoorbeeld met een tool als Clonezilla.

Als je vaste schijf het begeeft, of je raakt hem kwijt, kan je de kloon gebruiken als opstartschijf. Is het niet belangrijk om de data snel te hebben, kan je andere opties gebruiken.

2. Maak een image

In Windows kan je een image maken van je bestanden. Kort door de bocht betekent het dat je gekopieerde bestanden kleiner worden opgeslagen dan normaal. Dat komt omdat imagebestanden uit iets anders bestaan dan de bytes waar je normale data uit bestaat.

Je kan een image maken bij de optie ‘systeemkopie’ in Windows. Ga daarvoor naar: Configuratiescherm — Systeem en Onderhoud — Back-up maken en terugzetten.

Hier moet je dus zijn om een back-up te maken en ook om terug te zetten.

Lees ook: zijn slimme sloten veilig: wij zochten het voor je uit

3. Gebruik online (gratis) clouddiensten

Zijn je documenten die je wilt back-uppen niet van levensbelang, maar wil je ze wel ergens opgeborgen hebben voor als je telefoon of laptop het begeeft? Dan kan een online clouddienst al voldoende zijn. Opties zijn bijvoorbeeld Dropbox, Google Drive of OneDrive. Alle drie zijn het diensten waarbij je beperkte online opslag krijgt zonder te hoeven betalen.

Je kunt er alles in opslaan, zoals afbeeldingen of documenten. Het voordeel van dit soort online clouddiensten is dat je er ook samen met anderen in kunt werken. Werk je in een groep samen aan een project en crasht de computer van één van jullie, heb je alsnog de cloudopslag.

Laptop aan chromecast koppelen
Via: pixabay.com

4. Kies voor regelmatige of automatische back-up momenten

Hoe zuur is het als je in de afgelopen 2 weken een heel project hebt gemaakt en je het ineens kwijt bent? We beginnen vaak heel enthousiast met handmatige back-ups, om er vervolgens na een tijdje steeds minder vaak aan te denken. Voor je het weet is het weer maanden geleden sinds je iets veilig hebt opgeslagen.

Het is daarom verstandig om je bestanden met regelmaat te back-uppen. Dat kan je met bepaalde softwareprogramma’s automatisch doen, maar naar bijvoorbeeld een Google Drive of Dropbox kan dat niet. Je zal dan zelf alert moeten zijn op het maken van een tijdige back-up.

5. Bescherm jezelf tegen virussen en ransomware

Zoals we in de inleiding al aangaven, zien we steeds meer aanvallen met ransomware of malware. Hele bedrijven lijden onder het compleet zien verdwijnen van hun data.

Wat heel sneaky is aan de huidige ransomware, is dat het soms eerst de back-up bestanden blokkeert voordat het je eigen systeem platlegt. Daardoor zijn dus ook je back-upbestanden niet toegankelijk en ben je alles kwijt.

Dit probleem is op te lossen door gebruik te maken van software die jouw back-ups vergrendelen voor indringers.

Een softwareprogramma zoals Acronis is hier speciaal voor ontwikkeld. Acronis is een vrij unieke software, want het vergrendelt eerst je back-up voordat het ergens wordt opgeslagen.
Dat werkt als volgt:

Het programma maakt een back-up van je lokale bestanden op een computer of telefoon. Vervolgens wordt deze data lokaal versleuteld zodat het alleen leesbaar is voor jou. Deze lokale back-up wordt vervolgens opgeslagen in de cloud. Eventuele indringers kunnen helemaal niets met deze back-up omdat het lokaal versleuteld is.

Raak je dus je computer kwijt, of word je gehackt, kan je de back-up en je bestanden dus altijd terughalen. Benieuwd naar software waarmee je back-ups volledig veilig worden opgeslagen. Check de Back-up licenties bij Licentie2GO.

Conclusie

Je kunt er eigenlijk niet meer omheen. De kans is steeds groter dat jouw data iets overkomt. Cybersecurity wordt de komende jaren een essentieel onderdeel van de internetveiligheid. Daarom raden we aan om nu alvast na te denken over de back-up die je wilt maken.

Maak je alleen gebruik van eenvoudige bestanden die niet enorm belangrijk zijn, dan zijn clouddiensten zoals OneDrive, Dropbox en Google Drive prima opties. Ook lokale back-ups binnen je eigen systeem kunnen nog voldoende zijn.

Maar wil je echt zeker weten dat je ook veilig bent voor ransomware, virussen of andere externe dreigingen. Dan is het aan te raden om daar wel in te investeren met een betaald programma.

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Oprichter van smarthomefans. Gek op gadgets, tech en specifiek smarthome. Ruim 10 jaar geleden de eerste 'automatisering' in huis gestart en sindsdien honderden producten en merken onderzocht en getest.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen via: