Matter laat je straks beter communiceren met je koelkast

Geschreven door

Wesley Akkerman

matter smarthome

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Het is nu ongeveer een jaar geleden dat Matter gelanceerd werd. Dit is een smarthomestandaard die alle producten in huis met elkaar moet laten communiceren. Maar nog niet alle producten doen mee.

Daar komt vanaf nu verandering in. De Connectivity Standards Alliance (CSA), de organisatie achter Matter, kondigt namelijk versie 1.2 aan. Die voegt support toe voor onder meer koelkasten, robotstofzuigers en airco’s.

Maar ook vaatwassers en rookalarmen komen aan bod. Alle apparaten kunnen eventueel op elkaar reageren, of elkaar in de gaten houden. En je kunt vanuit één punt ook allerlei functies monitoren (zoals de temperatuur van je wijnkoelkast).

slimme koelkast samsung
(Afbeelding: Samsung)

Het probleem van Matter 1.2

Hoe meer apparaten Matter als smarthomestandaard ondersteunen, hoe beter. Echter, op moment van schrijven is er nog geen product dat versie 1.2 actief ondersteunt. Daar moeten we nu dus nog op wachten.

Wat er nu gebeurt, is dat de organisatie achter Matter de fundering voor de toekomst neerlegt. Vervolgens is het aan fabrikanten om de software te implementeren en ontwikkelen.

Gelukkig hebben verschillende fabrikanten, tegenover The Verge, aangegeven hieraan te werken. Onder meer Whirlpool (keukenapparatuur), Roborock (slimme stofzuigers), Google en Amazon hebben al laten weten de standaard te gaan ondersteunen.

Robotstofzuiger-voordelen-smarthome
Via: depositphotos.com (aangepast)

Nieuwe functies binnen de apps

Verder is het zo dat Matter 1.2 zorgt voor nieuwe functies binnen de apps van slimme producten. Zo zijn er nu semantische tags beschikbaar, die meer vertellen over de functie en locatie van apparaten binnen een slim netwerk.

Zo kan Matter bijvoorbeeld uitleggen wat elke knop op een afstandsbediening doet, voordat je er zelf op drukt. Ook kunnen de producten zelf meegeven (in hun onderlinge communicatie) hoe ze eruitzien, waardoor ze meer kunnen opvallen binnen de apps.

Later dit jaar kunnen we meer updates voor smarthomestandaard Matter verwachten. We kunnen onder meer rekenen op nog meer type apparaten, maar welke precies is nog onduidelijk. Ook weten we niet wanneer die update verschijnt. De CSA geeft aan dat het gaat om ‘herfst 2024’.

Lees ook

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Wesley hield aanvankelijk even de boot af, maar sinds de aanschaf van een Philips Hue-starterpakket is hij helemaal om. Sindsdien houdt hij zich met alles smarthome bezig en test hij geregeld slimme lampen, thermostaten, deurbellen, sloten, verschillende accessoires en - z'n favoriet - stofzuigers.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen via: