Met deze 11 tips haal je nog meer uit je HomeWizard

Geschreven door

Ruud Caris

HomeWizard tips

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Mijn eerste HomeWizard-product kocht ik ruim 10 jaar geleden. Tegenwoordig gebruik ik dagelijks meerdere energie-producten van het Nederlands merk. In de loop der jaren heb ik veel tips en handigheidjes, maar ook weetjes verzameld. Dat is precies wat ik ga delen in dit artikel.

HomeWizard

HomeWizard bestaat inmiddels al de nodige jaren. Ooit begonnen met een smarthome-hub en tegenwoordig voor bezig met energie-producten.

Mijn eerste HomeWizard-hub heb ik 10 jaar geleden gekocht, toentertijd veel mee gespeeld, verbonden met klik-aan-klik-uit en begonnen met mijn eerste automatiseringen.

Tegenwoordig zijn het vooral de energie-producten die goed ontvangen worden in Nederland (en ook in het buitenland). In de afgelopen jaren heb ik de nodige info verzameld over HomeWizard en die deel ik dan ook graag in de vorm van tips.

HomeWizard Energy Socket - SHF
HomeWizard Energy Socket – werkt samen met Energy Display

11 HomeWizard-tips op een rij

De tips voor HomeWizard die je hieronder leest, zijn gericht op de energie-producten. Onder andere de HomeWizard P1 meter, Energy Sockets, watermeter en Energy display.

1. HomeWizard op pc/laptop

Als je een HomeWizard-product in huis hebt, is de kans groot dat de app gebruikt (Android en iOS), maar wist je dat HomeWizard ook via pc of laptop kunt benaderen?

Het is namelijk mogelijk om in te loggen via de browser en dezelfde data te zien. Dit doe je door naar hwenergy.app te gaan. Hier kun je met dezelfde gegevens inloggen als binnen de app en jouw data zien.

HomeWizard Energy browser - Smarthomefans

2. Zonnepanelen en omvormer integraties

HomeWizard heeft nieuwe opties binnen de app toegevoegd om nog beter inzicht te krijgen in het gedrag van jouw zonnepanelen.

Binnen de standaard-mogelijkheden van de P1-meter, wordt er getoond hoeveel je opwekt en wat er teruggeleverd wordt. Dit wordt als er opwek en verbruik op hetzelfde moment plaats vindt, tegen elkaar weggestreept. Je ziet dus alleen het saldo van de zonnepanelen.

Om hier betere data over te ontvangen, kun je kiezen voor een kWh-meter. Maar ook gebruik maken van de omvormer-integraties van HomeWizard. Zo hebben ze onder andere integraties met de populaire merken: SolarEdge, Growat, Goodwe, SMA en Enphase.

Heb je een ander merk omvormer, check dan de site regelmatig om te zien of er nieuwe worden toegevoegd. Wil je de dat toch hebben, dan kun je gaan voor een kWh-meter.

HomeWizard wifi P1-meter
HomeWizard P1 wifi meter

3. Eigen notificaties maken

Heb je Energy+ (€ 0,99 per maand) dan kun je zelf notificaties maken. Een aantal voorbeelden van eigen notificaties die je kunt maken zijn:

 • Stuur een melding als de tv wordt aangezet – Energy Socket
 • Stuur een melding als de wasmachine klaar is (verbruik 5 minten < 5w) – Energy Socket
 • Stuur een melding als er meer wordt opgewekt van verbruikt – P1-meter
 • Stuur een melding als het waterverbruik hoog is – Slimme watermeter
 • Enz…

Om deze eigen notificiaties te maken binnen de HomeWizard Energy-app heb je in ieder geval een Energy+ abonnement nodig. Daarbij doe je het volgende:

 1. Open de app en ga naar instellingen
 2. Ga naar notificaties
 3. Kies voor welk onderdeel je de melding wil maken
 4. Voeg notificatie toe

Op onderstaande screenshots zie je hoe dit eruit ziet

4. Check ook je meterstanden

Als je een HomeWizard P1-meter hebt, dan check je ongetwijfeld je verbruik, maar binnen de app is het ook mogelijk om de meterstanden te bekijken.

Dit kan met de P1-meter, maar ook de watermeter leest de standen af. Hierdoor heb je dus de meterstanden van jouw slimme meter voor gas, elektriciteit en water. Handig als je dit een keer nodig hebt en niet naar de slimme meter hoeft.

5. Energy+ afsluiten: kies voor de website

Via de HomeWizard Energy-app heb je de mogelijkheid om een abonnement op Energy+ te nemen. Dit werkt via in-app-aankopen. Afhankelijk van jouw smartphone (Android of iOS) kun je hier enkele betaalmethodes selecteren.

Het is daarnaast ook mogelijk om een Energy+-abonnement via de website af te sluiten. Dit zorgt er in ieder geval voor dat HomeWizard minder kosten heeft (ze betalen 15-30% over in-app-aankopen aan Google of Apple). Het is op de site ook mogelijk om te betalen via iDeal.

 1. Ga naar de website van HomeWizard
 2. Log in met de gegevens uit de app
 3. Kies voor huizen
 4. Hier heb je de mogelijkheid om jouw producten + abonnementen te zien en beheren.

💡 HomeWizard Energy+

Een aantal kenmerken van HomeWizard Energy+ op een rij:

 • Sluipverbruik opsporen
 • Meer data (>12 maanden)
 • Slimme meldingen van opvallend verbruik
 • Data exporteren
 • 3 fasen inzicht (meer data)
 • Slim schakelen, beslissingen op basis van zonne-energie bijvoorbeeld
 • Kosten: € 0,99 per maand

6. HomeWizard kopen

Als je een HomeWizard product wil kopen, dan kom je al snel op de officiële website terecht. Dit is ook de enige juist plek om jouw aankopen te doen.

HomeWizard is niet bij Coolblue of Mediamarkt te koop. Wel zijn er producten te vinden op bijvoorbeeld Bol, maar deze worden aangeboden door derden. Deze verkopers, kopen de producten zelf op de site van HomeWizard en verkopen deze vervolgens weer door. Dat gebeurt natuurlijk vaker, maar hier zit in dit geval in praktisch alle gevallen een hogere prijs aan vast.

Check dus altijd eerst de site van HomeWizard als je nieuwe producten wil aanschaffen. Actuele aanbiedingen kun je hier terugvinden.

💡HomeWizard combideal

Wil je jouw HomeWizard-collectie voordelig uitbreiden, check dan deze combideal. Hiermee krijg je een mooie korting als je meerdere producten koopt!

7. HomeWizard en smarthome-integraties

Als smarthome-gebruiker, is de kans groot dat je hebt gekozen voor een centraal platform om al jouw apparaten en automatiseringen te beheren. Dit kan bijvoorbeeld Google Home zijn, of Apple’s Homekit, Amazon Alexa, Home Assistant, Homey of anderen.

HomeWizard heeft met een aantal van deze platformen een integratie, maar met andere weer niet. Dit laatste heeft vooral te maken met het feit dat er niet altijd ondersteuning wordt geboden voor ‘energie’-producten. Dit is onder andere de reden dat HomeWizard niet werkt met Google Home.

HomeWizard werkt wel samen met:

 • Home Assistant – Goede integratie, uitgebreide info
 • Homey – Goede integratie, alleen beschikbaar voor Homey Pro
 • Domoticz – Mogelijk, installatie iets geavanceerder

HomeWizard werkt niet samen met:

 • Google Home – Geen ondersteuning voor energie-metingen (en dus geen HomeWizard)
 • Apple HomeKit – Geen ondersteuning voor energie-metingen. Wel spraakbesturing via Siri mogelijk
 • Amazon Alexa – Geen ondersteuning

💡Geen energie-meting ondersteuning bij grote platformen

De ‘grote merken’, waaronder Google, Apple en Amazon (Alexa) hebben geen ondersteuning voor energie-meet-apparaten op de platformen. Daarom is het onmogelijk voor HomeWizard om ondersteuning toe te voegen voor Google Home, Homekit en Alexa.

8. API-mogelijkheden

Naast de integraties die ik hierboven heb beschreven, is het ook mogelijk om gebruik te maken van de API. Deze dien je eerst, binnen de app. Vervolgens kun je allerlei data uitlezen en deze via het platform van jouw keuze bewerken, tonen of verwerken.

Het activeren van de API binnen de app gaat via:

 1. Ga naar instellingen
 2. Kies meters
 3. Selecteer het betreffende apparaat
 4. Zet hier (helemaal onderaan) Lokale API aan

Meer info en de mogelijkheden van de API kun je terugvinden via deze link.

9. HomeWizard contact

Heb je een vraag of probleem met HomeWizard, dan kun je online veel vinden. Er zijn uitgebreide support-artikelen terug te vinden.

Bellen met HomeWizard is helaas geen optie, maar het is wel mogelijk om ze een bericht te sturen. Voor HomeWizard contact ga je naar deze pagina en klik je onderaan op het bericht-icoontje. Van daaruit kun je een bericht sturen.

Normaliter krijg je binnen één werkdag antwoord.

10. HomeWizard handleiding

Als je een product hebt gekocht, dan weet je dat er geen (uitgebreide) HomeWizard handleiding bij zit. De eerste stap als je een nieuw product hebt, is de app downloaden. Vervolgens kun je van hieruit de stappen volgen die nodig zijn voor de installatie.

Wil je liever eerst lezen, dan staan er online een aantal helpartikelen die dienst doen als HomeWizard handleiding. Deze zijn hier terug te vinden. Deze gaan van het installeren en gebruiken, tot het oplossen van problemen.

Smarthomefans - HomeWizard Energy Display
HomeWizard Energy Display

11. Energy Display dagtotalen reset

Heb je een HomeWizard Energy Display gekocht en zat je om 0:00 te wachten zodat je de totalen weer op 0 zag springen? Dan ben je erachtergekomen dat dat niet om twaalf uur ’s nachts gebeurt.

Deze worden niet om 0:00 geüpdatet en dus teruggezet naar 0, maar dit gebeurt om 02:00 op het Energy Display.

Mijn top 5 producten van HomeWizard

De afgelopen jaren heb ik veel producten mogen testen, waaronder de P1-meter, Energy Sockets, watermeter, display en meer. Daarom hieronder gewoon een lijstje, geranschikt met daabij de plus- en minpunten op een rij.

 1. HomeWizard wifi p1 meter
  4.7
  Pluspunten:
  • Realtime inzicht in energieverbruik
  • Kinderlijk eenvoudige installatie
  • Goede prijs- kwaliteit
  • Gebruiken met zonnepanelen (inclusief directe integraties met omvormers)
  • Goed werkende app
  Aandachtspunten:
  • Energy+ voegt veel toe, maar kost wel € 0,99 per maand
  Bekijk actuele prijs Combideal
 2. HomeWizard Energy Display
  4.7
  Pluspunten:
  • Bijzonder eenvoudige installatie
  • Veel informatie over verbruik en kosten
  • USB-C aansluiting
  • Werkt naadloos samen met andere producten van HomeWizard
  • Relatief betaalbaar
  • Laag stroomverbruik
  Aandachtspunten:
  • Het is scherm is wat kleiner dan de foto's doen vermoeden (5 inch)
  • Werkt alleen op 2,4 GHz wifi
  • Geen muur-montage mogelijk
  Bekijk actuele prijs → Combideal
 3. HomeWizard Energy Socket
  4.5
  Pluspunten:
  • Veelzijdige slimme stekker
  • Eenvoudige setup
  • Meten en schakelen in één
  • Gebruik zonne-energie bij overproductie
  • Goed werkende app
  • Beschikbaarheid API
  Aandachtspunten:
  • Aanschafprijs (die je relatief snel terug kunt verdienen)
  • Energy+ nodig voor volledige functionaliteit (€1 / maand)
  Bekijk actuele prijs → Voordelige 3-pack
 4. HomeWizard watermeter
  4.5
  Pluspunten:
  • Eenvoudige installatie
  • Werkt met meeste Nederlandse watermeters
  • Goed werkende app
  • Interessante data + API koppeling
  • Werkt op batterij of bedraad
  Aandachtspunten:
  • Toch een investering
  Bekijk actuele prijs → Mijn review

Tot slot over HomeWizard

De afgelopen jaren heeft het Nederlandse HomeWizard flink aan de weg getimmerd. In veel Nederlandse huishoudens worden dan ook producten van het merk gebruikt. Wil je iets weten of delen, gebruik dan de comments hieronder. Ik monitor deze en zal altijd even reageren waar nodig en mogelijk.

Voor nu kun je meer lezen over:

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Oprichter van smarthomefans. Gek op gadgets, tech en specifiek smarthome. Ruim 10 jaar geleden de eerste 'automatisering' in huis gestart en sindsdien honderden producten en merken onderzocht en getest.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen via: