Govee DreamView T1 review: tv achtergrond verlichting de moeite waard

Govee DreamView T1
★★★★★

Soms zijn er van die producten die voorbij komen, waarbij twee dingen kunnen gebeuren: of je bent super enthousiast, of het valt enorm tegen. Precies zo’n product is de Govee DreamView T1. Hiermee voeg je achtergrondverlichting toe aan je tv op een interessante manier. De laatste tijd heb ik deze actief gebruikt en mijn ervaringen lees je in deze Govee DreamView T1 review.

Govee het bedrijf

Voordat we naar het product gaan kijken, allereerst wat info over het bedrijf. Govee is vooral groot in LED-verlichting, waarbij ze bovendien hun eigen standaard ontwikkeld hebben om LED-strips aan te sturen. Hier wordt gebruik gemaakt van aparte chips, om zo de aansturing veel efficiënter en specifieker te regelen.

Inmiddels zijn ze al een paar jaar op de markt en hebben al miljoenen mensen de weg weten te vinden naar de producten van Govee.

Wil je meer weten over het bedrijf en de productranges, check ons uitgebreide Govee-artikel.

Govee LED strips tv

Govee DreamView T1

De Govee DreamView T1 (H6199) is het product waar ik de afgelopen periode mee aan de slag ben gegaan. Ook hier zitten LEDstrips in verwerkt en maakt het mogelijk om achtergrond verlichting aan je tv toe te voegen.

De meeste mensen zullen dit kennen van Philips, die dit standaard in bepaalde modellen heeft ingebouwd. Dit wordt Philips Ambilight genoemd. Hierbij wordt, afhankelijk van het beeld op tv, de kleur van de lamp aan de achterzijde aangepast. Dit zie je dan op de muur achter de tv verschijnen.

Dit is precies wat de Govee DreamView T1 doet, maar dan is het mogelijk dit op praktisch elke tv te installeren.

Maar hoe doen ze dat precies? Daar kom je gaandeweg deze review achter. Van installatie tot daadwerkelijk gebruik.

Govee TV Backlight

Review Govee Dreamview T1: de installatie

Als je besluit tot aankoop over te gaan, er zijn verschillende maten beschikbaar van de Govee Dreamview T1. Dit is afhankelijk van jouw formaat tv. Op de site vind je een overzicht van de verschillende modellen.

Na het uitpakken van deze achtergrond tv verlichting, wijst het zich redelijk vanzelf. Het is een kwestie van de LED-strip goed om de tv plakken (check ook even de lussen die je voor de bochten moet maken).

Vervolgens sluit je deze aan op de controlunit aan de achterkant net als de camera. Deze voorzie je van netstroom en je bent klaar om van start te gaan.

Camera bevestigen

Zelf heb ik een 55 inch LG tv, waarbij het goed is om te weten dat de rand bovenaan relatief dun is. Je kunt de camera daaraan vastplakken, maar dat leek me niet de meest ideale oplossing.

Daarom heb ik één van de ‘setup’blokjes gebruikt, om de camera als het ware aan de tv vast te klemmen. Op deze manier kan hij geen kant op en is hij veel stabieler bevestigd dan deze geplakt dient te worden. Gelukkig wordt een reserveblokje meegeleverd, dus als hij nog een keer gekalibreerd moet worden, is dat prima te doen.

Govee Dreamview T1
Alternatieve bevestiging camera op ‘dunne’ tv

Installatie via de Govee-app

De Govee-app is beschikbaar voor zowel Android en iOS en is noodzakelijk om alles werkend te krijgen.

Zodra je de app hebt geïnstalleerd en een account aangemaakt kun je aan de slag. Het is een kwestie van de stappen volgen binnen de app.

Daarbij heb je de zeven oranje schuimblokken nodig om beter te kunnen kalibreren. Wat er eigenlijk gebeurt in de app, is dat de camera ingeschakeld wordt, waardoor jouw tv zichtbaar wordt. Het is dan aan jou om aan te geven waar de hoeken zijn.

Als je dit proces hebt afgerond, kun je aan de slag met het gebruik van de Govee Dreamview T1 H6199.

Govee app installeren
Govee Dreamview T1 kalibreren

Gebruik Govee Dreamview T1

Vooral in het begin ben je natuurlijk meer met de app bezig, hier is het mogelijk om de nodige instellingen te doen.

Zo kun je de verlichting met allerlei scenes instellen. Dit varieert van flitsend vuurwerk, tot relaxte zonsopkomsten.

Daarnaast is er ook de mogelijkheid deze TV backlight te lateren reageren op muziek. Maar waar je deze waarschijnlijk voor gekocht hebt: ook het reageren op de tv(-beelden) werkt relatief goed.

Govee Dreamview T1

Hoe dit werkt, is als volgt: de camera ziet wat er op jouw tv gebeurt en past daar de kleuren van de LED-strip aan de achterzijde van de tv op aan. Er wordt op meerdere plaatsen naar het beeld gekeken, waardoor er ook verschillende kleuren aan de achterzijde verschijnen. Dit correspondeert met de beelden die de camera aan de voorzijde ziet.

????De Govee Dreamview T1 werkt het beste als het donker is. Overdag zul je weinig kleurveranderingen achter de tv zien, maar zodra het gaat schemeren dan werkt deze tv backlight erg goed!

Goed om te weten is ook dat donkere beelden (vaak richting zwart) niet weergegeven kunnen worden door LED. Je ziet dan een oranje/rood schijnsel op de muur achter de tv. In het begin (overdag) twijfelde ik of hij wel goed werkte, maar zodra het donker werd, was het al snel duidelijk dat het daaraan lag.

Dit maakt de Govee Dreamview T1 een zeer goedwerkende Ambilight-vervanger, die ook nog eens erg betaalbaar is.

Dus ben je op zoek naar een leuke uitbreiding van jouw tv-ervaring, dan is deze Govee LED voor je tv absoluut een goede keuze.

Govee Dreamview T1

Govee Google Home

Naast de bediening via de app, kun je er ook voor kiezen de Govee Google Home-integratie te activeren.

Dit zorgt ervoor dat het mogelijk wordt om de LED’s van Govee ook te bedienen in de Google Home-app. Daarbij is het mogelijk om via spraakbediening de T1 in- en uit te schakelen.

Govee Google Home
Govee in Google Home

Govee Dreamview T1 kopen

De Govee Dreamview T1 kopen doe je op de website van de fabrikant, waar er versies beschikbaar zijn voor tv’s tussen de 55 en 85 inch. Zorg er dus voor dat je de juiste optie aanklikt bij het bestellen.

Omdat er meestal korting is op dit product, raad ik je aan altijd even de actuele prijs te checken.

Conclusie

De Govee Dreamview T1 is een interessant product, dat voor een betere tv-ervaring zorgt. Deze tv backlight voegt echt een extra dimensie toe aan het consumeren van media. De eenvoudige installatie, goedwerkende kleurweergaves en de betaalbare prijs, maakt dit tot een echte aanrader.

Govee Dreamview T1
Relatief eenvoudige installatie
Toffe effecten en kleuren
Veel mogelijkheden binnen de app
Ondersteuning voor slimme assistenten (o.a. Google Home)
Betaalbaar
Je hebt een camera boven (of onder) je tv hangen
Werking overdag valt tegen (wel erg goed in het donker)
9
Govee Dreamview T1 kopen

Lees ook

  1. Review Govee Glide Triangle: kopen of beter niet?
  2. Govee Lyra review: slimme staande lamp om enthousiast van te worden
  3. Govee LED strip: écht alles wat je moet weten

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Oprichter van smarthomefans. Gek op gadgets, tech en specifiek smarthome. Ruim 10 jaar geleden de eerste 'automatisering' in huis gestart en sindsdien honderden producten en merken onderzocht en getest.

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen