Home Assistant sluit zich aan bij Z-Wave Alliance

Dat Home Assistant beter samenwerkt met de Z-Wave Alliance, heeft geen invloed op andere integraties.

Geschreven door

Wesley Akkerman

home assistant z-wave

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

💡 In het kort

Home Assistant, of beter gezegd het bedrijf erachter (Nabu Casa), heeft zich aangesloten bij de Z-Wave Alliance. Het doel: het bedrijf wil een officiële certificatie voor zijn eigen Z-Wave-implementatie van de alliantie.

Home Assistant is een uitgebreid smarthomeplatform waarmee je een hoop dingen in huis kunt automatiseren, regelen en controleren. Het bedrijf achter het platform, Nabu Casa, maakt nu via een blogpost bekend zich aangemeld te hebben bij de Z-Wave Alliance. Dat is een samenwerkingsverband van meerdere ondernemingen die Z-Wave ondersteunen.

Beide bedrijven hebben ongeveer dezelfde visie op de toekomst van de smarthome. Allebei hechten ze waarde aan open smarthomestandaarden, aangezien dat een markt als deze vooruit kan duwen. Dat Home Assistant nu aangemeld is bij de Z-Wave Alliance, heeft geen invloed op de andere standaarden die het platform ondersteunt (zoals Zigbee en Matter).

Home Assistant en Z-Wave Alliance

Nabu Casa vindt nog steeds dat iedereen zelf mag bepalen welk smarthomeplatform ze willen gebruiken, op basis van hun eigen voorkeuren. Maar dat neemt niet weg dat Z-Wave (of een andere standaard) veel beter geïmplementeerd kan worden voor de gebruikers die daar ooit voor gekozen hebben. Een mooie toevoeging dus.

Zwave

Kenners weten dat Home Assistant al jaren Z-Wave ondersteunt. Samen met Zigbee is dit de populairste optie van dit moment voor het lokaal aansturen van slimme apparaten. Sinds 2021 maakt het platform ook gebruik van Z-Wave JS. De bedenker van die standaard is inmiddels ook al een tijdje in dienst bij Nabu Casa.

Wat is nu de bedoeling?

Het idee achter de aanmelding is dat de Z-Wave JS-standaard verder uitgewerkt wordt onder de nieuwe samenwerking. Ook wil Home Assistant graag dat die standaard officieel gecertificeerd wordt. Dat geeft namelijk het signaal af aan andere bedrijven dat dit een volledige en waardige optie is waarmee ze aan de slag kunnen gaan.

Home Assistant is een opensourceplatform voor centrale aansturing van slimme apparaten in huis, en legt de nadruk op vrijheid en privacy. Dit is een fijn alternatief voor bijvoorbeeld Google Home of Amazon Alexa.

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Wesley hield aanvankelijk even de boot af, maar sinds de aanschaf van een Philips Hue-starterpakket is hij helemaal om. Sindsdien houdt hij zich met alles smarthome bezig en test hij geregeld slimme lampen, thermostaten, deurbellen, sloten, verschillende accessoires en - z'n favoriet - stofzuigers.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen via: