Z-Wave Long Range komt eindelijk naar Europa

Wanneer de volgende update uitgerold wordt, is Long Range ook in Europa beschikbaar.

Geschreven door

Wesley Akkerman

Zwave

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

💡 In het kort

De Z-Wave Alliance maakt bekend dat de Z-Wave Long Range-standaard vanaf dit jaar ook officieel in Europa te gebruiken is. In 2020 werd de standaard geïntroduceerd in de Verenigde Staten. De specificatie wordt uitgerold wanneer de volgende update beschikbaar is.

In 2020 werd Z-Wave Long Range al uitgerold op de Amerikaanse markt. En dit jaar is Europa aan de beurt. Dat maakt de Z-Wave Alliance bekend op zijn eigen website. De standaard, die vaak afgekort wordt tot Z-Wave LR, is achterwaarts compatibel met bestaande Z-Wave-netwerken en -apparaten. Je komt het protocol tegen in verscheidene producten.

Met Z-Wave Long Range lost de Alliance een veelvoorkomend probleem van het smarthomeprotocol op. Het signaal dat uitgestuurd wordt van een apparaat of specifiek punt, gaat meestal niet heel ver. Om ervoor te zorgen dat alle apparaten binnen een netwerk dat signaal kunnen ontvangen, zijn bijvoorbeeld repeaters nodig. Dat kan gaan veranderen.

Z-Wave
Afbeelding: Z-Wave

Z-Wave Long Range lost probleem op

Aangezien Z-Wave Long Range een bereik heeft dat vier keer zo groot is, zijn die problemen voor veel gebruikers hopelijk verleden tijd. Het bereik is voortaan honderd meter. Daarnaast is het zo dat LR ervoor zorgt dat je nu tweeduizend apparaten binnen je netwerk kunt opnemen. Dat limiet lag eerder op 232 devices.

Z-Wave LR heeft daarnaast als voordeel dat het een energiezuinig protocol is. Apparaten die op knoopcellen werken kunnen tot tien jaar meegaan met de nieuwe standaard. Het wachten is nu op een smarthomehub die ondersteuning aanbiedt voor Z-Wave Long Range, zodat je hier optimaal gebruik van kunt maken.

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Wesley hield aanvankelijk even de boot af, maar sinds de aanschaf van een Philips Hue-starterpakket is hij helemaal om. Sindsdien houdt hij zich met alles smarthome bezig en test hij geregeld slimme lampen, thermostaten, deurbellen, sloten, verschillende accessoires en - z'n favoriet - stofzuigers.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen via: