Smart mirror: dit zijn de 5 beste slimme spiegels

Geschreven door

Ruud Caris

Slimme spiegel

Laatste update:

7

Publicatie:

·

Laatste update:

·

7

Spiegeltje spiegeltje aan de wand… wat is de beste smart mirror van het land? Een slimme spiegel kopen levert je zóveel meer op dan alleen een reflectie van jezelf. Daarom vertel ik je alles over deze smart mirror en waar je op moet letten als je er eentje wilt kopen.

Smart mirror kopen: waar let je op?

Een smart mirror kopen en vooral uitzoeken wel het meest geschikt is kan nogal wat tijd kosten. Meer dan bij een gewone spiegel. Want waar ben je nu eigenlijk naar op zoek?

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
De smarthome-trend van 2024: bekijk alle details!

Een spiegel waarbij je alleen maar een reflectie van jezelf ziet, maar waarbij je het licht op een slimme manier kunt aanpassen? Of zoek je juist een exemplaar waarbij je niet alleen jezelf ziet, maar ook allerlei informatie over het weer bijvoorbeeld? Ik vertel je meer over enkele opties die je hebt bij de zoektocht naar een slimme spiegel.

Wat kun je eigenlijk allemaal met een smart mirror?

De markt voor smart mirrors is nog volop groeiende. Dat wil dus ook zeggen dat er regelmatig nieuwe producten op de markt komen. Daarnaast is het natuurlijk ook de vraag: wat is een smart mirror nu precies? Wanneer mag een spiegel zich ‘slim’ noemen?

Daar zijn – zo blijkt – de meningen van de fabrikanten nogal over verdeeld. Er zijn slimme spiegels die de tijd en mogelijk het weer laten zien en worden vervolgens ‘slim’ genoemd omdat de data gesynchroniseerd wordt met een smartphone.

Er zijn echter ook spiegels die meer functionaliteit bieden, zoals de mogelijk tot het tonen van je agenda bijvoorbeeld of verbinden met een slimme assistent. Als je een smart mirror wil kopen, denk dat goed na waar je echt naar op zoek bent, welke functie heb je echt nodig om volledig van de spiegel te genieten?

Toch zijn de functies van een slimme nog relatief beperkt. Al dromend zouden er functies op zitten waarmee je bijvoorbeeld je dag kunt starten: agenda, file-informatie, het laatste nieuws, de mogelijkheid om je koffie-machine aan te zetten en nog veel meer handigheden.

Dat is vooralsnog vooral toekomstmuziek: de slimme spiegels van tegenwoordig hebben vooral slimme verlichting, tijd- en weer-functies. Neemt niet weg dat een smart mirror een mooie toevoeging kan zijn voor je badkamer of andere ruimte.

Quality Heating slimme spiegel
Via: bol.com

Slimme verlichting op een smart mirror

De kleur van een lamp bepaalt voor een groot deel de sfeer in de ruimte. Als je die verlichting dan kunt aanpassen aan je eigen wensen, is dat natuurlijk mooi meegenomen. Let daarom bij de aanschaf van je lamp in de slimme spiegel even op of je wel of niet de warmte van het licht of zelfs de kleur kunt wijzigen.

Projecties & informatie weergave

Een écht slimme spiegel is natuurlijk ook in staat om dingen te laten zien die niet gespiegeld zijn aan de realiteit. Bijvoorbeeld de volgende informatie, waarmee je de dag direct goed begint:

 • Een leuke persoonlijke boodschap voor jou
 • De tijd
 • Weersinformatie
 • Verkeersinformatie
 • Je planning van die dag
 • Mails kijken
 • Wekker zetten
 • Muziek luisteren

Koppelingen met een slimme assistent

“Hey Google, laat me mijn kalender zien.” Het zou zomaar een commando kunnen zijn wat je tegen je smart mirror kunt roepen. Terwijl je je haar staat te doen, zie je plotseling je kalender op het scherm verschijnen, waarna je precies ziet hoe laat je vandaag de deur uit moet. Ideaal.

Maar niet iedere slimme spiegel is zó slim. Er zijn er behoorlijk wat die een connectie maken met een slimme spraakassistent, maar zorg er altijd even voor dat je precies weet of een spiegel ook goed werkt met jouw favoriete spraakassistent.

YSP Slimme spiegel
Via: bol.com

Slimme badkamerspiegel moet waterdicht zijn

Bij een normale spiegel hoef je er gelukkig niet zoveel over na te denken waar hij komt te hangen. Er zit namelijk geen elektronica in, afgezien van één lampje wellicht.

Bij een smart mirror ligt dat net iets anders. Daar zit soms een heel netwerk aan kabels en verbindingen die mogelijk aangetast kunnen worden door water(damp). Het is daarom belangrijk om een waterdichte slimme spiegel te kopen wanneer deze in de badkamer komt te hangen.

Soms zijn deze spiegels ook voorzien van een warmte-element om de spiegel weer snel te drogen na een douchebeurt. Zoek een spiegel met IP44 of IP54 voor een volledig waterdicht systeem.

De 5 beste smart mirrors

Je hebt nu gezien waar je op moet letten wanneer je een slimme (badkamer)spiegel wilt kopen. Maar welke aanbieders zijn er eigenlijk? Ik zet de 5 beste smart mirrors voor je op een rij

1.

Mawialux smart mirror

4.8

Een uitgebreide slimme spiegel met onder andere een geïntegreerde Bluetooth speaker. Ook wordt er informatie over de temperatuur op deze smart mirror getoond.

Mawialux smart mirror

Kenmerken

 • Strak design
 • Ingebouwde speaker
 • Dimbare LED + verwarming

In het kort

Slimme spiegel met onder andere een ingebouwde speaker, strakke looks en de mogelijkheid om de LED’s te dimmen. Daarnaast is deze smart mirror voorzien van een verwarming, waardoor deze niet zal beslaan.

2.

Quality heating smart spiegel

4.5

Smart spiegel voor de badkamer, met onder andere weer-informatie en verwarming.

Smart mirror

Kenmerken

 • Geeft weer-informatie
 • Inclusief verwarming (500W)
 • LED

In het kort

De Quality heating spiegel koop je gewoon in Nederland en heeft basis slimme functies. Zo kun je onder andere het weer en de tijd checken. Ook deze is voorzien van een verwarming (500W).

3.

Byecold slimme spiegel

Deze slimme spiegel kun je verbinden met je smartphone en beperkte informatie bekijken op de smart mirror. Dit is een variant op de Quality Heating spiegel.

Byecold slimme spiegel

Kenmerken

 • Verbinden met smartphone
 • Spiegelverwarming
 • Meerdere maten beschikbaar

In het kort

De Byecold smart mirror kan verbinden met je smartphone en synchroniseert dan onder andere de weergegevens. Daarnaast is deze in meerdere maten beschikbaar, dus je kunt hij is geschikt voor veel verschillende ruimtes.

4.

ZXD smart mirror

4

Dit is een echte slimme spiegel die op Android draait. Veel mogelijkheden, waaronder een ingebouwde speaker. Ook zeker geen goedkope spiegel…

ZXD smart spiegel

Kenmerken

 • Draait op Android met full HD resolutie
 • Ingebouwde speaker
 • Veel mogelijkheden

In het kort

Een ‘echte’ smart mirror met veel mogelijkheden. Er draait zelfs Android op waardoor je veel meer functies hebt dan de andere modellen.

Dat komt dan wel meteen met een prijs: deze spiegel is niet goedkoop. Ook is niet bekend of deze smart spiegel van updates wordt voorzien.

5.

Miadomodo spiegel

Slimme spiegel die gewoon in Nederland te koop is, met onder andere een ingebouwde Bluetooth-speaker.

Smart spiegel

Kenmerken

 • Ingebouwde speaker
 • Mogelijkheid tot tijd/temperatuur

In het kort

Dit goed geprijsde exemplaar biedt onder andere mogelijkheden om tijd en temperatuur te zien en is daarnaast voorzien van een ingebouwde Bluetooth-speaker.

Slimme spiegel zelf maken

Natuurlijk kun je ook zelf aan de slag gaan om jouw spiegel slimmer te maken. Hiervoor heb je wel wat geduld en kennis nodig, maar op YouTube zijn er meerdere tutorials te vinden om zelf een smart mirro te maken.

Kun je niet wachten om aan de slag te gaan, hieronder een video waarbij een Raspberry Pie wordt gebruikt voor een DIY slimme spiegel.

Tot slot

Na het lezen van dit artikel weet je dat slimme spiegels nog wel wat werk kunnen gebruiken, vooral de versies die voor consumenten beschikbaar zijn. Toch zijn er al de nodige mogelijkheden. Sterker nog, ik twijfel zelf sterk om een slimme spiegel aan te schaffen of eventueel zelf te maken.

Lees ook

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Oprichter van smarthomefans. Gek op gadgets, tech en specifiek smarthome. Ruim 10 jaar geleden de eerste 'automatisering' in huis gestart en sindsdien honderden producten en merken onderzocht en getest.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Gerelateerde berichten

7 gedachten over “Smart mirror: dit zijn de 5 beste slimme spiegels”

 1. Hi Martijn
  Dank voor jouw review. Ik ben op zoek naar een slimme spiegel die ook de functie verwarmen heeft, (geen condensverwarming maar een spiegel met infra rood verwarming die de badkamer kan verwarmen. Maar dan wel eentje die je direct met Google Home oid kunt bedienen. (Dus niet via een apparte losstaande thermostaat maar een ingebouwde). Bestaan die?

  Beantwoorden
 2. Hey hoi! Weet jij of er ronde spiegels bestaan met indirecte slimme verlichting? Ik wil mijn badkamer voorzien van slimme (zigbee) verlichting en de verlichting van de spiegel daaraan koppelen. Behalve de eigen philips hue spiegel (die ik te klein vind) heb ik nog niets kunnen vinden. Iemand tips?

  Beantwoorden
  • Hi Steven!

   Ik heb even gekeken, maar volgens mij bestaat er nog niet zo’n slimme spiegel met mogelijkheid tot het kijken van TV. In ieder geval niet op de Nederlandse markt. Ik zie wel wat mensen op Reddit die bezig zijn met DIY slimme spiegels, dus wellicht zou je daar eens kunnen kijken?

   Succes in ieder geval!

   Beantwoorden
   • Hey Martijn, heb jij tips? Ik wil in onze nieuwe badkamer hue verlichting met een bewegingssensor. Nu zag ik in de badkamerwinkel een erg mooie, grote ronde spiegel met indirecte verlichting. Maar wat ik graag zou willen is die indirecte spiegelverlichting koppelen met het hue systeem. De spiegel met verlichting van Philips hue vind ik te klein en die verlichting is ook niet indirect. Weet jij of zoiets bestaat? Ik heb tot nu toe niets kunnen vinden…

    Groetjes,
    Karin

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Delen via: