Amazon mag Roomba-maker niet overnemen van EU

Eerder leek het erop dat de deal doorging, maar zowel de EU als de VS hebben er problemen mee.

Geschreven door

Wesley Akkerman

iRobot Roomba robot stofzuiger kopen (1)

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

💡 In het kort

De Europese Unie heeft tegen gestemd, en daardoor gaat de overname van Roomba, door Amazon, definitief niet door. Een klap voor iRobot, die nu een deel van het personeel ontslaat.

Amazon gaat Roomba-maker iRobot niet meer overnemen. Dat komt doordat de Europese Unie tegen de deal gestemd heeft. Met de overname was een bedrag van bijna 1,3 miljard euro gemoeid.

Wel moet Amazon een bedrag van bijna 86 miljoen dollar overmaken aan iRobot, omdat de deal uiteindelijk niet doorgegaan is. De Roomba-maker maakte kort na de aankondiging bekend dat het 31 procent van het huidige personeelsbestand op straat zet. Dat zijn zo’n 350 werknemers, inclusief de ceo.

Amazon neemt Roomba-maker toch niet over

Dat Amazon de overname nu niet doorzet, is niet vreemd. 18 januari kwam namelijk al aan het licht dat de Europese Unie tegen de deal zou stemmen wanneer het zover komt. Daar heeft de EU Amazon over ingelicht.

amazon alexa
(Afbeelding: Amazon)

In een gezamenlijk statement laten Amazon en iRobot weten dat er geen weg is naar de overname nu de Europese Unie tegen is. Daardoor kan de overname niet meer doorgaan. Dit heeft dus – zoals het er nu naar uitziet – niets te maken met onvrede over bedragen over de voorwaarden voor de deal.

De Europese Commissie stemt tegen, met het idee dat de overname slecht voor de concurrentie zou zijn op de markt voor robotstofzuigers. Eén van de zorgen die de commissie heeft, is dat Amazon de zichtbaarheid van concurrerende robotstofzuigers op zijn eigen platform vermindert. Dan doelen we op de online winkel van het bedrijf.

Lang in de maak

De deal is sinds augustus 2022 in de maak. Amazon heeft momenteel Alexa en Ring in handen als het gaat om smarthomeproducten, en wilde met Roomba zijn portfolio verder uitbreiden. Niet alleen de EU is tegen deze deal overigens — eerder maakte de FTC (de Amerikaanse markttoezichthouder) al bezwaren tegen de overname.

Hoe het nu verder gaat met iRobot en Roomba is nog even afwachten. Ondertussen blijft dat bedrijven nieuwe robotstofzuigers op de markt uitbrengen.

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Wesley hield aanvankelijk even de boot af, maar sinds de aanschaf van een Philips Hue-starterpakket is hij helemaal om. Sindsdien houdt hij zich met alles smarthome bezig en test hij geregeld slimme lampen, thermostaten, deurbellen, sloten, verschillende accessoires en - z'n favoriet - stofzuigers.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Gerelateerde berichten

Plaats een reactie

Delen via: