Smarthome platformen

Het smarthome platform waar je voor kiest, wordt het kloppende hart van al je slimme apparaten. Het platform zorgt er namelijk voor dat al je slimme apparaten aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Het platform is dus een centrale plek in huis, of misschien wel de Control Center in je huiskamer.

Het kiezen van zo’n smarthome platform is dus niet zomaar gedaan. Want niet alle slimme apparaten kun je aansluiten op een bepaald smarthome platform.

Ben jij benieuwd wat een smarthome platform is en welke keuzes je hebt? Of wil je weten wat de mogelijkheden van een smarthome platform zijn? Je leest er hier alles over.

[toc]


Samsung SmartThings Hub
Via: samsung.com

Wat is een smarthome platform?

Een smarthome platform moet je zien als een centrale plek waar een groot deel van je smarthome aan wordt gekoppeld. Het platform is dus geen apparaat, maar een stuk software waar al die apparaten samenkomen. Die software zit verwerkt in een app.

Zonder apparaten heb je dus niets aan een platform, maar zonder platform kun je de apparaten geen commando’s geven vanuit één centrale plek.

Er zijn verschillende smarthome platformen, waarvan Google Home, Amazon Alexa en Apple Homekit de bekendste zijn. De platformen zijn dus in feite de apps die zij hebben ontwikkeld, waaraan je zelf nog andere apps en apparaten kunt koppelen. Vervolgens kun je al deze apparaten vanuit de app bedienen, zonder dat je voor ieder apparaat een aparte app nodig hebt.


En wat is een smarthome protocol dan?

Het smarthome protocol wordt vaak verward met het smarthome platform, maar ze hebben weinig met elkaar te maken. Waar het platform een manier is om de apparaten vanuit één plek te bedienen en te koppelen, is het smarthome protocol de taal waarin een apparaat communiceert.

Je hebt bijvoorbeeld Zigbee, Z-Wave en Bluetooth. Een Zigbee apparaat kan over het algemeen niet communiceren met een Bluetooth apparaat en andersom. Datzelfde heb jij ook als je naar een land op vakantie gaat waar je de taal niet spreekt. Je kunt dan wel communiceren naar iemand, maar die vangt de boodschap niet op. In dit geval betekent het dat een Zigbee apparaat en Bluetooth apparaat niet compatible zijn. Dit heeft vooral te maken met de frequentie waarop de apparaten communiceren.

Waar Zigbee communiceert op twee verschillende frequenties – tussen de 869 en 915 MHz en op 2.4 GHz – zit de frequentie van Z-Wave op 868,42 MHz. Die lage frequentie zorgt voor een beter bereik dan bijvoorbeeld Wifi, wat een frequentie heeft van 2.4 GHz en 5 GHz. Ook Bluetooth heeft een frequentie van 2.4 GHz, waardoor het bereik daarvan minder is dan bij Zigbee en Z-Wave.

Omdat deze frequenties allemaal niet met elkaar kunnen communiceren, moet je hier dus ook op letten wanneer je een apparaat koopt. Zo zijn er bijvoorbeeld Xiaomi Yeelight slimme lampen, die werken op Wifi, terwijl Philips lampen communiceren door middel van Zigbee of Bluetooth.

Bedrijven die apparaten met Zigbee, Bluetooth of Z-Wave maken, creëren daarom vaak een bridge, waarin de signalen worden omgezet naar Wifi-signalen. Wanneer die signalen zijn omgezet kun je ze koppelen aan het overkoepelende smarthome platform en kunnen ze bediend worden vanuit één centrale plek.

Lees ook: Wat is Z-Wave en wat is het verschil met Bluetooth?

Wat is Z-Wave en verschil met Bluetooth
Via: pixabay.com

De grootste smarthome platformen

Hieronder bespreek ik de grootste smarthome platformen die je op dit moment kunt gebruiken. Zoals je zult zien heeft ieder platform zijn eigen sterktes en zwaktes, waardoor je zelf kunt kiezen welk platform het beste past bij jou en je smarthome.

Google Home – Google Assistant

Het meest gebruikte en populairste smarthome platform is ongetwijfeld van Google. Het platform van de tech gigant heet Google Home, en de spraakassistent van Google heet Google Assistant. Er zijn werkelijk honderden apparaten die samenwerken met Google Home, waardoor je met dit platform zeer eenvoudig je smarthome kunt uitbouwen.

Om gebruik te maken van het platform heb je de Google Home App nodig. Hier kun je alle apparaten koppelen en bedienen. Je ziet vervolgens in de app welke apparaten er binnen bereik zijn en welke taken je ze kunt laten uitvoeren. Dit kun je via je telefoon of tablet doen, maar je kunt natuurlijk ook de Google Assistant vragen om de taak uit te voeren. Dat kan bijvoorbeeld door middel van een slimme speaker van Google Home, maar ook alle andere slimme speakers waar Google Assistant op zit..

Voordelen van Google Home:

  • Ondersteuning kan in het Nederlands, ook de Google Assistant.
  • Enorm veel apparaten werken met Google Home.
  • Google heeft veel eigen producten die zeer goed aansluiten op Google Home/Assistant.

Amazon Alexa

Na Google is Amazon Alexa in Nederland de grootste speler binnen de home automation. Het is heel makkelijk om een product te vinden dat je kunt gebruiken op het platform. Toch worden in Nederland lang niet alle producten aangeboden. Het aanbod in de Verenigde Staten is bijvoorbeeld nog veel groter. In totaal zijn er namelijk meer dan 60.000 apparaten die je kunt verbinden met Amazon Alexa, terwijl er in Nederland nog ‘maar’ enkele duizenden te koop zijn..

Amazon Alexa werkt zeer goed, zowel als platform als spraakassistent, maar er is één nadeel. De spraakassistent spreekt namelijk geen Nederlands. Nou is dat voor veel mensen geen probleem, maar het kan een belangrijke overweging zijn wanneer je een smarthome platform kiest.

De app van Amazon Alexa is zeer gebruiksvriendelijk. Je kunt diverse apparaten toevoegen en vervolgens met elkaar koppelen, zodat er aaneenschakelingen van apparaten ontstaan. Zo’n groep kun je bijvoorbeeld opdrachten geven via de app of je voert het uit door Alexa te vragen om het proces in gang te zetten.

Amazon Alexa zit op ontzettend veel apparaten geïnstalleerd. Het meest voor de hand liggende product is Amazon Echo, de slimme speaker van Amazon zelf. Die is in Nederland nog niet verkrijgbaar, alleen maar via de Duitse Amazon. Je kunt hem dus daar vandaan bestellen, maar ook een andere slimme speaker gebruiken waar Amazon Alexa op is geïnstalleerd.

Voordelen Amazon Alexa:

  • De spraakassistent Alexa is op ontzettend veel apparaten geïnstalleerd.
  • Alexa is nauwkeurig in het luisteren naar commando’s.
  • Amazon Alexa kent meer commando’s dan Google Home en is dus zeer uitgebreid.

Apple Homekit – Siri

Uiteraard heeft ook Apple een smarthome platform gemaakt, onder de naam Apple HomeKit. Je kunt hiervoor de Apple Home App downloaden op je iPhone of iPad en vervolgens alle apparaten importeren. Die kun je vervolgens vanuit de app bedienen.

De slimme assistent van Apple is ook wel bekend als Siri. Je kunt Siri vragen om bepaalde handelingen uit te voeren bij apparaten die op het Apple HomeKit platform aangesloten zijn. Ook bij Apple zijn er duizenden apparaten die je erop kunt aansluiten. Genoeg keuze dus om een smarthome te gaan starten met Apple HomeKit en Siri als basis. Dit is zeker een aanrader als je op dit moment al veel andere apparaten van Apple in huis hebt. De integratie van slimme apparaten werkt dan behoorlijk soepel.

Apple heeft in tegenstelling tot Google geen eigen slimme producten gecreëerd, op de slimme speaker Apple HomePod na. Deze speaker heeft de spraakassistent Siri ingebouwd en je kunt de speaker dus ook de opdracht geven om bepaalde taken uit te voeren. Die speaker is op dit moment alleen nog niet in Nederland te koop, waardoor je nog heel even geduld moet hebben óf hem ergens anders koopt.

Voordeel Apple Homekit & Siri

  • Apple HomeKit werkt goed samen met veel slimme verlichting en slimme thermostaten.
  • Alleen door Apple geverifieerde producten zijn te koppelen, waardoor het een veilig systeem is.

HomekIT & HomePod Apple
Via: apple.com

Samsung SmartThings

Ook Samsung heeft zijn eigen smarthome platform gelanceerd, genaamd Samsung SmartThings. Omdat het een open platform is én SmartThings met zowel Zigbee als Z-Wave werkt, kunnen er een groot aantal apparaten op het platform aangesloten worden.

Wanneer je een Samsung smartphone hebt, kun je ook gebruikmaken van de spraakassistent van Samsung; Bixby. Met Bixby kun je net als bij de andere assistenten een commando geven, waarna je opdracht wordt uitgevoerd.

Hoewel Samsung al bijna 2 jaar bezig is met de ontwikkeling van een slimme speaker, is het bedrijf er nog niet in geslaagd om die te lanceren. In plaats daarvan is er een SmartThings Hub. Die Hub dient als een verzamelpunt voor al je slimme apparaten, waar het Zigbee of Z-Wave signaal wordt omgezet in Wifi. De hub is vervolgens via Wifi verbonden met je telefoon of tablet, waar je de apparaten vervolgens eenvoudig vanuit één plek kunt besturen.

Voor nu zijn de mogelijkheden met Samsung SmartThings nog wat beperkt, zeker wanneer het gaat om een slimme speaker. Maar dat maakt het platform niet minder interessant. Je kunt namelijk honderden producten koppelen via SmartThings, waardoor je ook hiermee een leuke smarthome kunt creëren.

Samsung Smartthings Hub V3
Via: samsung.com

Homey

Homey is het smarthome platform van het Twentse bedrijf Athom. In 2019 was de slimme speaker van Homey zo populair dat deze voor lange tijd uitverkocht was. De productie draait nu overuren en er is inmiddels meer dan genoeg voorraad beschikbaar.

De Homey heeft de mogelijkheid om aan meer dan 50.000 verschillende apparaten gekoppeld te worden, dus je hebt altijd wel een apparaat wat op het platform aangesloten kan worden.

In de app van Homey, die Flow heet, kun je al die duizenden apparaten koppelen. Flow en Homey dienen dus als een soort brug tussen deze slimme apparaten. Vervolgens kun je diverse ‘Flows’ creëren door middel van het When, And, Then systeem.

Je kunt in Flow bijvoorbeeld instellen dat als je overdag de bewegingssensor van je voordeur activeert én het al na zonsondergang is, dat er bepaalde lampen in huis aan gaan. Hierin is Homey vrij uniek, omdat zelfs Google Home niet op deze manier commando’s kan uitvoeren.

Homey
blog.athom.com

Het kiezen van een smarthome platform is niet zo eenvoudig. Het is vooral belangrijk om eerst te kijken welke slimme apparaten je nu en in de nabije toekomst wilt gaan kopen. Aan de hand daarvan zie je vanzelf bij welk smarthome platform al die apparaten aangesloten kunnen worden.