Xiaomi Yeelight vs Philips Hue

Overal waar je komt heb je verlichting nodig. Iedere dag druk je dus waarschijnlijk tientallen keren op een lichtknopje. Dat kan makkelijker, dachten Philips en Xiaomi. Zij kwamen daarom met hun slimme verlichting op de markt.

De Hue en Yeelight lampen zijn beide razend populair. Maar welke lamp is er nou het beste of heeft de beste prijs-kwaliteitsverhouding? In dit artikel schrijven we alles over de overeenkomsten en verschillen tussen de lampen. Zo maak jij een weloverwogen keuze voor een geschikte lamp voor jouw smarthome.

[toc]

Xiaomi Yeelight vs Philips Hue; in het kort

SpecificatiePhilips HueXiaomi Yeelight
Maximaal aantal Lumen806800
Maximaal Wattage10 Watt9 Watt
Aantal kleuren16 miljoen16 miljoen
GeofencingJaNee
Dimmen mogelijkJaJa
Connectie viaZigbeeWifi
Hub nodig voor internetJaNee
Synchroniseren met games/filmsJaNee
Werkt met Apple HomeKitJaNee
Werkt met Amazon AlexaJaJa
Werkt met Google AssistantJaJa
Werkt met IFTTTJaJa
Type lampen verkrijgbaarE26, E12, BR30, GU10, PAR16E26, E27
Hoeveelheid verschillende lampenZeer uitgebreidRuim

Slimme verlichting kopen; 5 onmisbare tips
Via: yeelight.com

Philips Hue vs Xiaomi Yeelight; belangrijkste verschillen en overeenkomsten

Hierboven zie je een vergelijking tussen de Yeelight en Hue lampen van Xiaomi en Philips. Wil je meer weten over de belangrijkste overeenkomsten en verschillen? Hieronder vind je een uitgebreide uitleg.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
🔥 De nieuwe smarthome-trend van 2022: bekijk alle details!

Helderheid

Wie enkele jaren geleden vroeg welke van de twee lampen het helderst was, kreeg een duidelijk antwoord: Philips Hue. In die tijd was de Hue namelijk al 800 lumen en bleef de Xiaomi Yeelight nog hangen rond de 600 lumen. Tegenwoordig is het verschil tussen de Yeelight en de Hue lampen minimaal. 800 lumen voor de Yeelight en 806 lumen voor de Hue. Dat verschil is met het blote oog niet van elkaar te onderscheiden, waardoor je kunt zeggen dat beide lampen dezelfde helderheid hebben.

800 lumen is trouwens meer dan genoeg licht voor een ruimte van gemiddeld formaat, zoals een kleine woonkamer of slaapkamer met een oppervlakte van 30-40 vierkante meter. Voor grotere ruimtes is het aan te raden om meerdere lampen op te hangen.


Connectie & Bridge

Wanneer je een smarthome wilt creëren, en dus meer slimme apparaten wilt aansluiten dan alleen je slimme verlichting, dan is de connectie daarvan belangrijk. De connectie tussen je telefoon en je lampen, maar ook tussen je lampen en andere apparaten. Op die manier is het mogelijk dat je huis zelf dingen voor je gaat regelen. Zo gaan de lampen in de hal bijvoorbeeld aan wanneer je na een bepaald tijdstip thuiskomt. Of de lampen in de huiskamer gaan knipperen wanneer je slimme deurbel gaat.

De Xiaomi Yeelight gebruikt bijvoorbeeld WiFi om een verbinding te maken met je smartphone. Omdat er internet wordt gebruikt, is het dus ook eenvoudig om je Yeelight lampen te koppelen aan andere apparaten.

De Philips Hue lampen werken via ZigBee of via Bluetooth. Nooit allebei. Ga je Hue lampen kopen, dan moet je dus opletten welke versie je koopt. In principe kan de ZigBee variant een stuk meer dan de goedkopere Bluetooth versie. Zo biedt de ZigBee variant onder andere:

  • Een ontwaak- en slaapfunctie
  • Lampen afstemmen op muziek of films
  • Schema’s en tijden instellen
  • Spraakbediening is uitgebreider
  • Tot 50 lampen koppelen via Bridge. Met Bluetooth slechts 10.

Koop je de Bluetooth variant, dan hoef je ook geen Bridge aan te schaffen, waardoor je dus nog iets goedkoper uit bent. Koop je de ZigBee variant, dan moet je die kosten van ca. 50 euro dus nog wel even meerekenen.

Omdat de Philips Hue Bridge aan een ethernet kabel wordt gekoppeld, kunnen daarna ook koppelingen via internet gemaakt worden. Dat betekent dat je de Philips Hue lampen kunt integreren in je smarthome. Bij de Xiaomi Yeelight heb je die hub niet nodig omdat er sowieso al via internet gecommuniceerd wordt. Bij de Bluetooth variant van de Hue lampen is deze optie er niet.

Energie besparen met slimme producten?
Downloaden dan ons e-book: Geld besparen met slimme producten (TIJDELIJK GRATIS)
Energie besparen met slimme producten?
Downloaden dan ons e-book: Geld besparen met slimme producten (TIJDELIJK GRATIS)

Afstemmen op games en films

Wil je dat je lampen de kleuren van een film of videospel kunnen simuleren? De lampen geven vervolgens een gloed af die de beleving van het beeld doortrekt naar je muur. Een leuke manier om entertainment avondjes nog leuker te maken. Helaas biedt de Yeelight hier geen opties. Alleen de Philips Hue ZigBee lampen zijn in staat om zich af te stemmen op games en films. Als je veel gamed of films kijkt, kan dit dus een doorslaggevende factor zijn om die lampen te kopen.

Slimme verlichting kopen; 5 onmisbare tips
Via: yeelight.com

Geofencing

Geofencing betekent dat je slimme lampen de mogelijkheid hebben om te zien waar jij bent. Vervolgens gaan de lampen aan als je thuiskomt of juist weggaat. Dit wordt gedaan door middel van de GPS-locatie van je telefoon. Je bepaalt zelf de straal waarin je lampen getriggerd moeten worden.

Geen zin om iedere avond aan te komen in een donker huis? Dan stel je toch gewoon in dat je lampen aan moeten gaan wanneer je de auto parkeert? De Philips Hue lampen bieden Geofencing, de Yeelight lampen niet.

Smarthome Platform

Begin je nog maar net aan het bouwen van een smarthome? Dan kan het moeilijk zijn om bepaalde keuzes te maken. Want wanneer je eenmaal kiest voor een smarthome platform, bewandel je in de toekomst vrijwel zeker een bepaald pad. Ieder smarthome platform biedt namelijk eigen voordelen, nadelen en gekoppelde producten. Hetzelfde geldt voor slimme lampen.

Heb jij bijvoorbeeld thuis al de Apple Homekit staan? Dan kun je alleen de Philips Hue lampen kopen. De Xiaomi Yeelight lampen werken namelijk niet samen met Siri. Dat betekent dat je niet in staat zou zijn om de Yeelight lampen met je stem te bedien. De keuze tussen de Hue en Yeelight is voor Apple Homekit gebruikers dus al duidelijk. Heb je de slimme assistent Cortana? Ook daarmee kun je alleen de Philips Hue lampen bedienen.

Heb je Google Home of Amazon Alexa? In dat geval kun je juist wel weer voor beiden kiezen, omdat beide lampen werken met Amazon Echo of Google Home.

Let er dus goed op dat je lampen kiest die bij je toekomstige keuze voor een smarthome platform passen, of dat je lampen passen bij je huidige platform.

Integratie met andere apparaten

Wanneer je meerdere slimme apparaten met elkaar wilt koppelen, dan moeten beide fabrikanten van een product daar de mogelijkheid voor geven. Alleen op die manier kun je een smarthome creëren dat zich vrijwel volledig automatiseert.

De Yeelight van Xiaomi is bijvoorbeeld vooral te integreren in andere systemen van het merk Xiaomi. Zo zijn er bijvoorbeeld de Xiaomi Mi Band en Misfit Bulbs. Aan de andere kant heeft Philips juist weer mogelijkheden met apparaten van onder andere Nest, Logitech en Razer. Zo kun je dus bijvoorbeeld eenvoudig de Nest Hello deurbel koppelen aan je slimme verlichting, zodat je zelf scenario’s kunt bedenken. De lampen kunnen bijvoorbeeld 5 seconden uit gaan, of gaan knipperen wanneer er iemand voor de deur staat. Handig als de muziek hard staat of de baby op bed ligt en je het geluid van de deurbel hebt uitgezet.

Prijzen

Hieronder zie je de prijzen die je je betaalt voor één Xiaomi Yeelight lamp, of voor twee gekleurde Philips Hue lampen. De prijzen voor de gemiddelde Xiaomi lamp liggen zo’n 30-60% lager dan voor de Philips slimme lampen.

Conclusie

De Philips Hue lampen zijn een stuk duurder dan de Xiaomi Yeelight verlichting. Maar Philips Hue lampen koop je niet omdat ze het goedkoopst zijn. Je koopt ze voor de extra opties. De verschillen tussen de Yeelight en Hue zijn namelijk behoorlijk groot. Niet qua lumen of qua kleuren – want dat is nagenoeg gelijk – maar meer het aantal extra’s die Philips Hue biedt.

Geofencing, het afstemmen op games en films en de keuzes wat betreft integraties zijn belangrijk als het gaat om het uitbreiden van je smarthome. Wat dat betreft is de Hue verlichting de overduidelijke winnaar in deze Philips Hue vs Xiaomi Yeelight vergelijking. Maar… wat als je alleen op zoek bent naar een paar lampen die je met je telefoon kunt besturen? Ga dan gewoon voor de Yeelight. Die lampen zijn namelijk meer dan prima en gaan de komende 20 jaar ook gewoon nog mee.

[wpsm_bigoffer post_id=”2455″]

[wpsm_bigoffer post_id=”1794″]

[wpsm_bigoffer post_id=”2470″]

[wpsm_bigoffer post_id=”2468″]

Oprichter van smarthomefans. Gek op gadgets, tech en specifiek smarthome. Ruim 10 jaar geleden de eerste 'automatisering' in huis gestart en sindsdien honderden producten en merken onderzocht en getest.

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen