Laatste update:

Hoe werkt een wifi-versterker? Alles wat je wil weten!

Geschreven door:

Wesley Akkerman

Alle content is geschreven door smarthome-experts, niet door AI en robots.

Een wifi versterker is zo’n typisch apparaat dat heel veel namen kent. Wifi extender of wifi repeater zijn andere populaire namen voor dezelfde soort producten. Het zijn apparaten in huis die je huidige wifinetwerk uitbreiden, waardoor je overal in huis in feite een goede wifidekking hebt.

Wifi versterker: hoe werkt het?

Wat doet een wifi versterker? In de basis zorgt het apparaat ervoor dat het signaal van je router of modem in huis vergroot en versterkt wordt. De versterker is precies dat: het versterkt het huidige signaal, door te dienen als een soort extra netwerkbrug die het bestaande signaal doorstuurt.

Hoewel dat in de basis zeer voordelig klinkt, kleeft er ook een duidelijk nadeel aan de huidige technologie. De wifi versterker versterkt namelijk het binnengekomen signaal. Op het moment dat de versterker een ongunstige positie heeft, dan is de versterking ook ongunstig.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
???? De smarthome-trend van 2023: bekijk alle details!

Stel: de versterker zit op de rand van het huidige bereik of op een moeilijk bereikbare plek. Wat er dan gebeurt is dat het apparaat de snelheid van dát signaal oppakt en versterkt, niet zozeer de snelheid die je elders in huis aantreft. Daarom moet je goed nadenken over de positie.

De wifi versterker is dus geen magisch apparaat waarmee je overal in huis voor een goede wifidekking zorgt. Door op strategische plekken in huis een versterker te installeren, zorg je ervoor dat het signaal sterk is en blijft. Het versterkte signaal wordt overigens in 360 graden verzonden.

Via: Devolo

Twee soorten versterkers

De wifi versterker is over het algemeen in twee verschillende varianten beschikbaar. De eerste is een vaak klein routermodel. Dit model heeft vaak eigen ethernetpoorten en usb-aansluitingen. Ze hebben een eigen stekker en worden via een ethernetkabel met de router verbonden.

De andere variant is de zogenaamde powerline adapter. Dit is een versterker die je direct in het stopcontact stopt. Sommige adapters hebben nog een wandcontactdoos, zodat je niet ineens een aansluiting mist. Ook kunnen deze modellen usb- en ethernetpoorten aanbieden.

Het voordeel van een kleine router als versterker is dat je toegang krijgt tot een aantal handige functies en mogelijkheden, maar er staat dan wel weer een extra kastje in huis. De powerline adapter maakt gebruik van het elektriciteitsnetwerk en stuurt het internet op die manier door het huis.

Dat brengt ook weer de nodige uitdagingen met zich mee. Daar waar losse routers vaak de snelheid kunnen behouden, merken we dat powerline adapters soms de snelheid minderen. Maar ook powerline adapters worden gelukkig steeds beter waar ze in eerste instantie voor gemaakt zijn.

Hoe werkt een wifi repeater?

Voor welk systeem je ook kiest, het is handig om te weten hoe zo’n wifi versterker of repeater in huis werkt. Je weet dat ze het huidige wifisignaal versterker en doorsturen, maar hoe doen ze dat precies? Dat doen ze door een meshnetwerk aan te maken binnen je thuisnetwerk.

Een meshnetwerk maakt gebruik van meerdere internetpunten in huis. Die punten zijn losse routers en repeaters. Die apparaten werken samen om een soort spinnenweb te maken waar het signaal in versterkt wordt. Het maakt dan niet uit waar je bent in huis, want je hebt overal wifi.

Hoe meer punten je plaatst, hoe beter het netwerk. Natuurlijk kun je ook aan overkill doen. Check dus van tevoren wat het bereik is van een enkel meshpunt (vaak een x aantal vierkante meter), om te bepalen hoeveel repeaters of wifi versterkers je precies nodig hebt in je eigen huis.

Elke module binnen het meshnetwerk werkt samen om de internetverbinding zo snel als mogelijk te houden. Eén router of repeater koppel je aan je normale router in de tv- of meterkast, terwijl je de andere apparaten op goede plekken in huis zet. Dat kan soms dus even puzzelen zijn.

Omdat het netwerk onderling contact houdt met alle andere modules, zorgt het systeem ervoor dat je overal – relatief – snel internet in huis hebt. Per systeem of netwerk verschillen de prestaties natuurlijk; maar door de modules slim te installeren, weet je dat er weinig snelheid verloren gaat.

Het kan overigens ook zijn dat je slechts één ander apparaat in huis plaatst. Dan heb je een enkele wifi versterker, bijvoorbeeld in de vorm van een tweede router binnen je netwerk. Gamingrouters zijn vaak gemaakt met optimale snelheid in het vooruitzicht, dus dat zijn altijd goede opties.

Via: Eminent

Heb je een wifi versterker nodig?

Voordat je aan een wifi versterker begint, vraag je dan eerst af: heb je er wel eentje nodig? Merk je dat je op bepaalde plekken in huis traag of haast geen internet hebt? Dan is het antwoord eigenlijk altijd ja. Meestal is dat op zolder of in een slaapkamer die ver van de router staat.

Omdat je in vrijwel alle gevallen niet zomaar de indeling van je huis kunt aanpassen, is het handiger om in huis een extra router, meshmodule of wifi repeater te installeren. Hoe je zo’n apparaat installeert, hangt af van het systeem dat je kiest. Gelukkig is het installeren vrij simpel.

De leverancier van de wifi versterker – welke je ook uitkiest – legt namelijk haarfijn uit hoe je zo’n systeem installeert. Meestal wordt er een boekje meegeleverd en anders verloopt de installatie via een app op je telefoon. Ook als je minder technisch aangelegd bent, moet dit goed komen.

Algemene tips

Tot slot hebben we nog wat algemene tips.

  • Zorg ervoor dat zo’n versterker tenminste over dual-band beschikt. Dan beschikt die namelijk over de 2,4- en 5GHz-verbindingen en heb je de keuze uit twee type netwerken.
  • Zorg ervoor dat de repeaters zo minder mogelijk geblokkeerd worden door meubels, spullen en muren (al is dat laatste soms een beetje lastig).
  • Zorg ervoor dat je systeem toekomstig bestendig is. Zo werken we nu met wifi 5, maar is wifi 6 ook in opkomst. Daarnaast is er ook al wifi 6E. Doe van tevoren dus goed onderzoek naar alle specificaties en mogelijkheden en neem de beschikbare reviews goed door.
  • Let op termen als mu-mimo en beamforming, aangezien die de ervaring flink kunnen verbeteren. Dergelijke technologieën zorgen voor een naadloze en directe verbinding.
  • Het zou fijn als als de wifi versterker in elk geval ethernetpoorten aanbiedt, zodat je ook apparaten kunt aansluiten die profiteren van een bedrade verbinding.
  • Let op de ondersteuning voor wpa2 en wpa3. Dat zijn beveiligingsprotocollen.

Hoewel zo’n wifi versterker dus een ontzettende handige gadget voor in huis is, zijn er toch heel wat dingen waar je rekening mee moet houden of meer over moet lezen. Daarom benadrukken we nogmaals dat je je goed inleest, voordat je overgaat tot de aankoop van een bepaald systeem.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Wesley hield aanvankelijk even de boot af, maar sinds de aanschaf van een Philips Hue-starterpakket is hij helemaal om. Sindsdien houdt hij zich met alles smarthome bezig en test hij geregeld slimme lampen, thermostaten, deurbellen, sloten, verschillende accessoires en - z'n favoriet - stofzuigers.

2 gedachten over “Hoe werkt een wifi-versterker? Alles wat je wil weten!”

  1. Dit is een leuk en leerzaam artikel maar wat ik vaak mis is een optie om over grotere afstanden, denk 100 meter, extern, dus buitenshuis een goed werkend wifi netwerk te creëren.
    een antenne met versterking zoals camperaars op de camping gebruiken is geen mogelijkheid want die is gericht op een signaal van buiten naar binnen te brengen.
    Ik heb op een terrein van 2500 m² een loods staan die op 30 meter van het huis ligt en opgetrokken is van damwand profiel. Om buiten aan de achterkant van de loods een goed wifisignaal te krijgen is echt een hele lastige.
    Extenders binnen in de loods werkt wel maar zeer matig.Van woonhuis 300Mbps naar nog geen 10Mbps Waarschijnlijk is dit te danken aan het feit dat er zonnepanelen op het dak van de loods liggen en er een bepaalde interactie is tussen loods en woonhuis.
    Kortom in de loods een enorm verlies van signaal en er buiten geen signaal, wat mede veroorzaakt wordt door de loods zelf die met al zijn metaal een kooi van Faraday vormt.

    Het zou leuk zijn als jullie eens wat dieper op dit soort techniek ingaan omdat ik zeker niet de enige ben met dit probleem.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen