Wat is Chromecast? Alles over casten met Google Chromecast

wat is chromecast

De Google Chromecast is een kleine hdmi-dongle die je aan je televisie koppelt. Het enige wat je tv nodig heeft, is een hdmi aansluiting. Met een aangesloten Chromecast stream je het beeld van je laptop, smartphone of tablet heel gemakkelijk naar je televisie toe.

Daardoor is de Chromecast een ontzettend handig en toegankelijk apparaat. Want wanneer je tv verouderd is, dan krijg je alsnog toegang tot allerlei moderne diensten als Netflix of Spotify. In dit artikel leggen we je uit wat de dongle precies doet en wat je er aan hebt.

Dit is de Chromecast

De Chromecast sluit je dus aan via de hdmi-poort op je televisie. Verder moet je ervoor zorgen dat die stroom krijgt. Dat gaat via een usb-kabel. Je smartphone of computer kan dienen als afstandsbediening. Via die apparaten start je content, zoals je favoriete films en series op Netflix. Via de Chromebrowser is het mogelijk allerlei soorten content te streamen naar je tv.

Op moment van schrijven zijn er twee Chromecastmodellen in omloop. Met allebei de modellen kun je content casten. Wat is casten? Dat is het principe van de content streamen vanaf je smartphone of computer naar je televisie, via de Chromecast (sommige tv’s hebben die functies ingebouwd). Wil je weten met welke apps je kunt streamen, dan kun je letten op een specifiek icoontje. Dat ziet eruit als een soort beeldschermpje met wifi-signalen (zie afbeelding hieronder). De belangrijkste videostreamingdiensten beschikken over die optie.

Chromecast met Google TV

De Chromecast met Google TV is de meest recente versie. Die is officieel nog niet in Nederland te koop, maar je kunt hem wel via verschillende verkoopkanalen naar Nederland halen. Het verschil tussen deze en een normale Chromecast is een paar tientjes en ontzettend veel applicaties.

Het grote verschil is dat de Chromecast met Google TV een interface heeft. De reguliere versie heeft dat niet en toont normaliter een screensaver. Die screensaver laat prachtige afbeeldingen en de tijd zien. Die versie van de Chromecast wacht totdat je je content cast, terwijl de variant met Google TV voor je klaarstaat en een eigen software-omgeving heeft waar je apps kunt opstarten. In dit geval ben je dus niet afhankelijk van externe apparaten; het is meer een mediaspeler met Castfuncties.

Een ander groot verschil met de Google TV-versie, is dat die hardware beschikt over een eigen afstandsbediening. Daardoor kun je je smartphone helemaal links laten liggen, maar uiteindelijk bepaal je helemaal zelf hoe je je speler gebruikt. De Chromecast met Google TV biedt ondersteuning aan voor 4K, Dolby Vision, HDR10 en HDR10+, terwijl de reguliere versie een maximale resolutie heeft van 1080p (ook wel full hd genoemd) en geen ondersteuning heeft voor high dynamic range.

Zo werkt een Chromecast

We hebben het al even benoemd, hoe de Chromecast werkt. Maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend, dus gaan we er nog even dieper op in. Welke versie je ook in huis haalt, je bent altijd in staat om het beeld vanaf een smartphone of computer naar de hdmi-dongle te sturen, mits die allebei op hetzelfde wifi-netwerk zitten, natuurlijk.

De content die je vanaf een ander apparaat over het wifi-netwerk streamt naar de dongle, is een principe dat we casten noemen. Casten naar Chromecast werkt als volgt.

 1. Zorg ervoor dat beide apparaten op hetzelfde wifi-netwerk zitten;
 2. Zorg ervoor dat de Chromecast goed aangesloten is en je tv op dat hdmi-kanaal staat;
 3. Open nu een app op je smartphone, tablet, laptop of computer met Castfuncties;
 4. Druk op de Castknop die in beeld staat;
 5. Meestal staat die op een prominente plek: het is een klein scherm met een soort wifi-signaal;
 6. Selecteer de Chromecast uit de lijst met beschikbare apparaten;
 7. Druk op afspelen op het externe apparaat.
Chromecast Installeren en instellen (1)
Via: google.com

Wat voor app je nodig hebt

Er is geen toegewijde applicatie die je kunt downloaden op Android en iOS voor je Chromecasthardware. Wat je wel nodig hebt, is de algemene Google Home-app. Die vind je in Google Play en in de App Store. Heb je een Android, dan heb je de Google Playversie nodig en anders moet je de App Storevariant hebben. Download en installeer de app op je eigen smartphone.

Met de app zorg je er niet alleen voor dat je het systeem aan je wifi-netwerk koppelt, ook krijg je toegang tot andere instellingen. Zo kun je instellen wat voor achtergronden je te zien krijgt op het scherm wanneer je de hardware niet gebruikt. Ook krijg je toegang tot basale mediafuncties, waardoor je binnen no-time content pauzeert of het volume regelt.

Als je wil kun je de Chromecast ook met je stem bedienen. De Google TV-versie heeft daarvoor een afstandsbediening met ingebouwde microfoon gekregen. Andere modellen zijn helaas niet met commando’s aan te sturen. Wanneer je ingebouwde Chromecastfunctionaliteit hebt, dan kan het zijn dat de remote van je tv of mediaspeler wel een microfoon aan boord heeft voor stemcommando’s.

Reizen met de Chromecast

Vanwege het handzame formaat van de Google Chromecast zou je verwachten dat het een handig hulpmiddel is voor wanneer je vaak reist. Maar helaas, het tegendeel blijkt waar te zijn. De hardware ondersteuning namelijk geen netwerken waar je een inlogcode voor nodig hebt die je invult in een browser, zoals in hotels of in de trein. Op alle andere netwerken werkt het systeem wel.

Bron: Google

Hoe zit het met Google Stadia?

Google Stadia is de gamestreamingdienst van het bedrijf. Op dit moment (maart 2021) is het alleen mogelijk de gamestreamingdienst te bereiken met de Chromecastversie die je in de Google Store kunt kopen. Dat is de betere plek om er eentje aan te schaffen, omdat je er ook een bijbehorende controller bij kunt kopen. Zo ben je in één keer voorzien van alles wat je nodig hebt.

Helaas werkt Google Stadia nog niet op de Google TV-versie. Onduidelijk is nog of dit ooit gaat gebeuren, aangezien Google de teugels strak aangetrokken heeft wat de ontwikkelingen omtrent die dienst betreft. Google wil er minder tijd, geld en energie aan kwijt zijn, dus het is nog maar de vraag of de nieuwste Chromecast ook de benodigde (officiële) ondersteuning gaat krijgen.

Wil je meer weten of lezen over Chromecast, check dan onze andere site: Chromefans.nl

Tags:

1 Reactie
 1. Hallo Ruud,
  De tv (oude Philips) gebruik ik als monotor, en chromecast is geinstallerd en werkt wanneer ik naar tv programmas kijk (npo enzo). Prachtig beeld.
  Als ik netflix wil kijken verschijn in het icoontje van netflix linksboven niet de naam van mijn chromecastnaam (in dit geval “huiskamer”).
  Chromecast opnieuw naar fabrieksinstellingen en opnieuw geinstallerd, heleboel nagelopen maar geen resultaat.
  Wat doe ik verkeerd?
  groet Richard.

Laat een reactie achter

 

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen
 

Smarthomefans
Logo