Televisies

Laatste update:

Telly: de gratis televisie die je niet wil hebben…

Geschreven door:

Ruud Caris

Alle content is geschreven door smarthome-experts, niet door AI en robots.

Telly gaat het doen: gratis televisies aanbieden. Ja, echt. Als je de voorwaarden accepteert krijg je gewoon een gratis tv thuis, inclusief extra Android streaming-dongle.

Telly: gratis tv

Ilya Pozin van Pluto TV is de mede-oprichter van Telly en ze gaan iets nieuws proberen op de tv-markt. Ze gaan gratis tv’s aanbieden, maar daar moet je wel iets voor terug doen.

De gratis tv die ‘uitgedeeld’ wordt is een 55 inch 4K-model met HDR. Op zich niet slecht. Deze draait op Telly OS en omdat deze momenteel nog geen streaming-apps ondersteunt, krijg je er ook nog een gratis (4K-) Android-dongle bij.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
???? De smarthome-trend van 2023: bekijk alle details!

Daarnaast krijg je er ook nog een gratis soundbar bij, met daaronder nog een extra, kleiner scherm onder. Überhaupt een unieke televisie natuurlijk.

Telly tv
Telly tv met soundbar en tweede kleiner scherm

Maar waarom eigenlijk een gratis tv?

Ah, de hamvraag natuurlijk. Waarom zou een bedrijf zomaar een gratis televisie weggeven? Je betaalt, zoals wel vaker, in dit geval met je data.

Hoe ze dit bedacht hebben is dat de adverteerders – waarvan jij dus reclames gaat zien – voor jouw tv betalen. Er zit dus wel degelijk een verdienmodel achter. Maar het gaat verder dan alleen advertenties.

Je betaalt daarnaast deels met je data. In de voorwaarden is onder andere opgenomen dat je televisie te allen tijde verbonden moet zijn met internet. Voldoe je hier niet aan, dan wordt er zonder pardon $ 500 ‘boete’ uitgedeeld.

Telly tv
Videobellen met de Telly tv

Er wordt allerlei informatie verzameld over jouw stream- en zoekgedrag. Denk hierbij onder andere aan:

  • Content die je bekijkt
  • Welke tv-kanalen
  • Hoe lang je kunt
  • Welke zoekopdrachten je invoert
  • Welke knopen je indrukt
  • Enz…

Je kunt je voorstellen dat dit waardevolle data is voor een bedrijf dat onder andere een eigen OS bouwt. Maar ook voor adverteerders is dit bijzonder relevante info om potentiële klanten te definiëren.

Telly tv

Camera op de tv

Op deze Telly tv is ook een camera aanwezig. Daarmee kun je onder andere gamen en videobellen. Maar wat kan er nog meer met deze camera?

Juist, er kan een kijkje worden genomen in jouw woonkamer met deze camera. Misschien ook niet het meest prettige idee na het ontvangen van een ‘gratis’ tv.

Meer details over de voorwaarden en verplichtingen kun je terugvinden op de site van Telly. Verder is ook The Verge in de voorwaarden gedoken en doet uit de doeken wat er allemaal kan gebeuren.

Dus, is de Telly tv iets voor jou?

Het is anders en nieuw, maar niet per se een goed idee. Daarnaast zijn de Europese privacy-regels over het algemeen iets strenger. Dat is dan ook de reden dat deze voorlopig alleen in Amerika besteld kan worden.

Hoe zich dit gaat ontwikkelen blijven we natuurlijk op de voet volgen, wij zijn vooral benieuwd wat er nu echt met de data gaat gebeuren.

Lees ook

  1. 55 inch TV afmetingen + wanneer deze (niet) kopen?
  2. Philips tv Google Home: dit is hoe het (samen)werkt
  3. Govee DreamView T1 review: tv achtergrond verlichting de moeite waard

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Oprichter van smarthomefans. Gek op gadgets, tech en specifiek smarthome. Ruim 10 jaar geleden de eerste 'automatisering' in huis gestart en sindsdien honderden producten en merken onderzocht en getest.

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen