Slimme verlichting kopen; 4 onmisbare tips

Xiaomi Yeelight vs Philips Hue

Gewoon een nieuw peertje kopen, toch? Dat is de gedachte die veel mensen hebben wanneer ze slimme verlichting kopen. En dat is deels waar. Toch zijn er enkele belangrijke tips en overwegingen voordat je ze ook echt koopt. Want wat wil je precies? Een slimme lamp, slimme fitting of slimme stekker? En heb je al nagedacht aan de mogelijkheid om de lampen te koppelen? Bijvoorbeeld aan je slimme slot? Ik geef je in artikel 4 onmisbare tips voor als jij slimme verlichting wilt kopen.

Slimme verlichting kopen; 4 tips

De sfeer in huis wordt grotendeels bepaald door slimme verlichting. Het dimmen of laten kleuren van lampen zorgt ervoor dat je de controle hebt over iedere situatie. Maar het kiezen van de juiste verlichting heeft nog wat voeten in de aarde. Hieronder geef ik je 4 tips om een miskoop te voorkomen en het meeste plezier uit de lampen te halen.

1# Slimme lamp, stekker of fitting?

Je hebt misschien je zinnen gezet op een slimme lamp. Misschien wel een Philips Hue, of de wat goedkopere Yeelight. Maar voordat je vol enthousiasme alle peertjes in huis vervangt, moet je ook nadenken over je doel.

TOP 10: Goedkope Slimme Lampen Populair

Alle slimme lampen vanaf € 4,99
Check nu voor extra kortingsacties

Wil je iedere lamp onafhankelijk alle kleuren van de regenboog kunnen geven? Of is het op afstand aan- en uitschakelen al voldoende? Met andere woorden: zoek je nieuwe lampen of een afstandsbediening voor je lampen?

Er zijn namelijk goedkopere oplossingen te bedenken. Hieronder lees je over twee alternatieven voor slimme lampen.

Slimme fitting

Een slimme fitting draai je in de bestaande fitting van een lamp. Daar draai je vervolgens weer een normale lamp in. Je kunt vervolgens de slimme fitting aansturen met je telefoon. Omdat je hiermee de stroomtoevoer kunt bepalen, kun je ook zorgen dat de lampen iets meer gedimd zijn dan normaal.

Slimme stekker

Heb je lampen die aangesloten zijn op het stopcontact? Die kun je ook prima besturen met een slimme stekker. Die stekker kun je vervolgens besturen met je telefoon. Een groot voordeel van een slimme stekker is dat je er meerdere lampen op kunt aansluiten. Die kun je vervolgens allemaal aan- en uitzetten met één druk op de knop. Het is niet mogelijk om de lampen te dimmen.

Wil je slimme verlichting kopen? Zorg er dan eerst voor dat je weet wat je precies wilt en nodig hebt. Het scheelt je namelijk veel kosten door direct een goede beslissing te maken.

Slimme verlichting kopen; 5 onmisbare tips
Via: yeelight.com

2# Kies vaker voor wit licht

Er is een goede reden dat het meeste licht wit is. Dat komt namelijk omdat wit licht het felst is en het beste licht geeft. Voor jou is het gebruiken van wit licht ook belangrijk. Hoe donkerder de kleur die je gebruikt, hoe minder licht je hebt. Het resultaat? Bij gekleurd licht gebruik je iets meer stroom dan bij wit licht. Nou heeft het kiezen van donkerder licht natuurlijk geen enorm effect. Maar wil je besparen op je energierekening, dan moet je slimme verlichting kopen die daarop aansluit.

Daarnaast is ook de aanschafwaarde van witte lampen een stuk lager dan gekleurde lampen. Bedenk dus goed waar je wel of geen gekleurde lampen wilt gebruiken. Het zou je zomaar een paar tientjes kunnen schelen wanneer je slimme verlichting gaat kopen.

3# Koop een grotere verpakking

Natuurlijk is het leuk om één lampje uit te proberen in de woonkamer. Maar het geeft je niet bepaald een goed beeld van alle mogelijkheden die slimme verlichting te bieden heeft. Ik raad je dus aan om eerst heel goed na te denken over de aanschaf. Bezoek desnoods een winkel waar het merk van jouw keuze wordt tentoongesteld.

Ga je dan uiteindelijk de slimme verlichting kopen, neem dan een grote verpakking met meerdere lampen. Soms krijg je dan zoveel korting dat elke 3e of 4e lamp gratis is. En gebruik je ze niet allemaal, dan kun je de lampen altijd nog verdelen onder vrienden en familie.

Slimme verlichting kopen; 5 onmisbare tips
Via: yeelight.com

4# Onderzoek de koppelingen met andere apparaten en domotica platformen

Wie een smart home bouwt, is op zoek naar connecties. Ga je bijvoorbeeld slimme lampen kopen, dan is het gebruikmaken van IFTTT heel erg leuk. De connecties tussen apparaten zorgen dat alle losse ‘assistenten’ in huis gaan functioneren als één groot organisme. Let er bij slimme lampen wel ook goed op dat je de juiste beslissing maakt. De lampen van Philips Hue werken bijvoorbeeld met IFTTT. Ook kun je ze aansluiten op alle domotica platformen.

TOP 10: Goedkope Slimme Lampen Populair

Alle slimme lampen vanaf € 4,99
Check nu voor extra kortingsacties

Over het algemeen geldt; hoe bekender het merk, hoe meer koppelingen er mogelijk zijn. Let dus goed op welke lampen je aanschaft. Ook als je nu nog geen domotica platform hebt. Want wellicht wil je in de toekomst gebruikmaken van Nest voor je slimme thermostaat en slimme deurbel. Het is dan natuurlijk zonde als je lampen hebt die niet werken met Google Assistent.

Ga je slimme verlichting kopen, dan heb je eindeloze mogelijkheden. Via apps als IFTTT is het mogelijk om de lampen bijvoorbeeld te laten knipperen als de deurbel gaat. Of je kunt de lampen automatisch laten doven na een bepaald tijdstip, of als iedereen de kamer uit is. Zo bespaar je iedere dag een paar cent op je energierekening. Daarnaast is het natuurlijk ook erg leuk om alles zelf in te stellen.

Een romantisch avondje op de bank of een feestje met je vrienden worden zo een stuk toffer om te organiseren.


Populaire slimme verlichting

    

   Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen
    

   Smarthomefans
   Logo