Slimme airconditioning: de coolste guide met alle antwoorden

slimme airconditioning

Slimme airconditioning hebben in de zomer is heel fijn. Maar wat valt er nou eigenlijk over te leren? Wat moet je weten voordat je zo’n slim apparaat koopt? In dit artikel bekijken we de basis van airco’s en leggen we de link naar de slimme functies van vandaag de dag.

Airco’s in huis

Airconditioners doen fijne dingen in huis, zeker in de zomer. De apparaten zorgen voor verkoeling door lucht vanuit een gesloten omgeving naar binnen te trekken en naar buiten te gooien voor extra verkoeling. Met zo’n apparaat behoud je een constante temperatuur in huis, als het ware.

Je komt airco’s vaak tegen als losstaande apparaten. Bijvoorbeeld aan de muur of op wieltjes. Maar het kan ook zijn dat het apparaat onderdeel is van een compleet gereguleerd systeem in huis. Sommige airco’s zijn meteen slim, terwijl je bij andere slimme functies achter kunt toevoegen.

Bekijk korting
Krijg nu korting op deze slimme airco’s

Aanbieding beperkt beschikbaar.

Het proces van airconditioning

Uitgebreidere airco’s kunnen ook voor warme lucht zorgen. Maar voor dit artikel hebben we het uitsluitend over airconditioners die voor verkoeling in huis zorgen. Dan hoeft daar geen verwarring over te bestaan. Over het algemeen gaat zo’n systeem als volgt te werk.

 1. Je stelt de beoogde temperatuur in, die het apparaat moet bereiken. Zodra het warmer wordt, gaat de airco werken en blijft hij aanstaan om die temperatuur vast te houden.
 2. De airco zuigt het lucht uit een (afgesloten) kamer op en blaast die uit langs metalen spoelingen.
 3. Die spoelingen zijn voorzien van verkoelende elementen waar de lucht dan als het ware langskomt. Dat gaat door middel van chemicaliën.
 4. Daardoor wordt de omgeving koel gehouden.
 5. Omdat dit proces eindig is, moet het een keertje omgedraaid worden om ervoor te zorgen dat het systeem blijft werken. Daarom zijn airco’s voorzien van compressors die het proces omdraaien na verloop van tijd.
 6. Dat betekent dat de airco na verloop van tijd warmte gaat uitscheiden. Die warmte wordt meestal aan de achterkant afgevoerd, zodat de omgeving daar niet mee te maken krijgt. Airco’s die buiten aan de muur hangen, scheiden warme lucht dus direct naar buiten af.
 7. Dit proces wordt net zo lang herhaald, totdat de airco uitgeschakeld wordt.

Type airco’s

Alle huizen zijn anders, mensen hebben andere wensen en behoeften en zo zijn er nog wel meer redenen te bedenken waarom niet alle systemen hetzelfde zijn. Zowel domme als slimme airconditioning in huis komt voor in verschillende soorten en maten. Dat zijn de volgende:

 1. Splitairco’s: dat zijn de units die aan de muur hangen. De voorkant zorgt voor koude lucht, terwijl de warme lucht direct buiten uitgestoten wordt.
 2. Portable units: dit zijn vaak airco’s op wieltjes. Die zijn dus heel flexibel inzetbaar en kun je overal plaatsen, mits ze hun warmte goed kwijt kunnen. Soms voer je die warmte af via een slang, soms gewoon via de achterkant.
 3. Units met ontvochtigers: deze airco’s kunnen de luchtvochtigheid in een kamer beter controleren.
 4. Units met heaters: zoals gezegd zijn er ook airco’s met warmtefuncties, waardoor je ze in de winter kunt gebruiken voor het verwarmen van je huis.

Hoe kies je een goede airco?

Of het nu om domme of slimme airconditioning gaat, hoe weet je nou of je de juiste airco koopt? Dat is afhankelijk van een aantal factoren.

 • De grootte van je huis
 • Je budget
 • Leidingenwerk
 • Energie-efficiëntie
 • Persoonlijke overdenkingen
Bekijk korting
Krijg nu korting op deze slimme airco’s

Aanbieding beperkt beschikbaar.

Natuurlijk moet je altijd eerst bedenken hoeveel je aan zo’n unit wil uitgeven. Daarna kijk je welke airco bij je budget past. Je moet weten hoe groot je ruimte is. Daarnaast moet je het koelvermogen van de airco opzoeken. Dat wordt doorgaans uitgedrukt in kW of BTU.

Over het algemeen geldt voor een Nederlands huis dat je voor elke kubieke meter zo’n 30 tot 40 Watt koelvermogen nodig hebt. Dat is omgerekend 100 tot 135 BTU per m³ (kubieke meter, dus). Uiteraard zijn er ook nog andere factoren die kunnen meespelen voor je keuze.

 • Isolatie in huis (klasse 1 is goed, klasse 6 is slecht)
 • De ligging van het huis (ten opzichte van de zon)
 • De hellingshoek van een eventuele zolderkamer
 • Hoeveel ramen je hebt (die direct zonlicht vangen)

Mocht je heel veel ramen hebben die zonlicht opvangen, dan kan een airco bijvoorbeeld al tot 25 procent slechter werken dan van volgens het boekje. Je moet dus goed nadenken over je huis, het aantal op te vullen kubieke meter en of de airco die je voor ogen hebt in je budget past.

 • Product
 • Aanbiedingen

Slimme airconditioning in huis

Dan komen we nu eindelijk aan bij de slimme airconditioning in huis. Tegenwoordig kun je gewoon airco’s kopen met een wifi- of een andere chip aan boord, die een koppeling met het internet mogelijk maakt. Als je googelt op ‘slimme airconditioning’, dan kom je geheid wat tegen.

Maar je kunt ook domme airco’s soms slim maken, door gebruik te maken van accessoires. In heel veel gevallen gaat het puur om het bedienen van zo’n apparaat. Je kunt hem dan in- en uitschakelen of aan een assistent vragen of de airco op een bepaalde temperatuur ingesteld kan worden.

Daarnaast bieden veel van die accessoires bijvoorbeeld een timer aan. Zo kun je je slimme airconditioning dus automatisch laten uitschakelen, waardoor je niet te veel energie verbruikt. En anders heb je activering op afstand, waardoor je huis verkoeld wordt terwijl je naar huis rijdt.

Een tekenend voorbeeld is de Tado Slimme Aircobediening. Die accessoire kan al het bovenstaande en kan ook rekening houden met het weer, waardoor het systeem zichzelf reguleert. Ook zijn er zaken als geofencing en is er ondersteuning voor Amazon Alexa, Google Assistent en IFTTT.

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

   Laat een reactie achter

    

   Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen
    

   Smarthomefans
   Logo