Beeld en geluid

Laatste update:

Sonos en Siri: jouw Sonosspeaker met Siri gebruiken doe je zo

Geschreven door:

Wesley Akkerman

Alle content is geschreven door smarthome-experts, niet door AI en robots.

Siri op Sonos krijgen is helaas niet zo gemakkelijk als je zou willen. Wanneer je binnen het Apple-ecosysteem zit, dan wordt het je in elk geval iets moeilijker gemaakt dan wanneer je gebruikmaakt van de Google Assistent of Amazon Alexa. Hoe krijg je Siri op Sonos werkende?

Sonos-ecosysteem

Hoewel het wat lastig is Siri op Sonos werkende te krijgen, is het voor Sonosgebruikers in het verleden nog veel moeilijker gemaakt. Vroeger had je namelijk een bridge nodig om alle speakers aan het netwerk te koppelen en was de app zo slecht dat je hem liever niet gebruikte.

Sonos Move Slimme Speaker

Sonos-deals: extra korting op slimme speakers deals beschikbaar

Korting op Sonos
Interessante combi-deals

Inmiddels heeft Sonos heel wat problemen verholpen. Dat geldt voor pure Sonosgebruikers, maar ook voor de mensen die Siri op Sonos willen gebruiken. Zo is er nu de Sonos S2-app (een app die ook veel gebruikers achter zich laat) en de ondersteuning voor AirPlay 2 van Apple.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
???? De smarthome-trend van 2023: bekijk alle details!

AirPlay 2 is een draadloos protocol voor het versturen van multimedia, zoals video’s en muziek. Daarmee verstuur je bijvoorbeeld muziek vanaf je smartphone naar een compatible speaker. Het is vergelijkbaar met bijvoorbeeld Google Chromecast, het draadloze protocol van Google.

Siri op Sonos
Via: Unsplash

Welke Sonosspeakers ondersteunen AirPlay 2?

Om Siri op Sonos te krijgen, heb je dus een compatible speaker met ondersteuning voor AirPlay 2 nodig. Maar welke speakers ondersteunen dat protocol? Het simpele antwoord is: alle moderne speakers van het merk. Denk dan aan The One, Beam, Amp, Move, Port, Arc, Five en Play:5.

Oudere speakers werken dus niet met AirPlay 2 en kunnen niet direct communiceren met apparaten die dat wel ondersteunen. Er is nog wel een omweg voor bedacht, maar ook daar heb je op z’n minst één Sonosspeaker voor nodig die ondersteuning aanbiedt voor het draadloze Appleprotocol.

Sonos speakers met AirPlay 2

AirPlay 2 op Sonos

Voordat we kunnen beginnen, is het van belang dat je zowel de Sonosspeakers als de Sonos S2-applicatie van de meest recente updates voorziet. Geef eerst de app een update indien nodig, voordat je de speakers updatet. Anders kun je misschien die speakers niet meer updaten.

Dat updaten doe je natuurlijk via de Sonos S2-app. Mocht er een update beschikbaar zijn, dan laat de app dat zien. Gebeurt dat niet, dan moet je even naar de instellingen gaan. Onder het kopje voor online updates zie je of je nog iets moet downloaden. Klik daarop en installeer een eventuele update.

Ga nu naar je iPhone en trek het bedieningspaneel naar beneden. Houd nu de knop van de muziekwidget even ingedrukt en open AirPlay 2. Wanneer je dat gedaan hebt, dan zie je vervolgens de Sonosspeaker in je netwerk staan. Selecteer hier de speaker(s) die je wil gebruiken.

Sonos One slimme speaker
Via: sonos.com

Siri op Sonos gebruiken

Nu de speakers zijn verbonden met AirPlay 2, is het tijd om Siri op Sonos te gebruiken. Helaas is het niet zo dat de stemassistent direct op de speaker werkt, zoals dat wel het geval is met de Google Assistent en Amazon Alexa. Dat levert beperkingen op; maar wat kun je er dan wel mee?

Je krijgt Siri op je Sonosspeaker door de speaker te registreren in de Apple Woningapplicatie. Dat is de smarthomeapplicatie van Apple, vergelijkbaar met Google Home. Wanneer je dat doet, dan kun je aan Siri vragen of ze muziek wil afspelen op een specifieke Sonosspeaker in huis.

Helaas zien we hier al een duidelijke beperking. Je kunt Siri namelijk alleen de opdracht geven muziek van Apple Music af te spelen (een andere optie is het afspelen van lokale bestanden). Apple Music is de muziekstreamingdienst van Apple. Ook buiten het Apple-ecosysteem houdt de vinger aan de pols.

Om Siri op Sonos te kunnen gebruiken, moet je de Sonosspeaker dus even aan de Woningapplicatie toevoegen. Druk daarvoor op het plusteken in de rechterhoek. Selecteer de optie voor het toevoegen van een accessoire en geef aan dat je geen code hebt of iets kunt scannen.

Wanneer je Sonosspeaker aan staat, dan verschijnt die vanzelf binnen de Apple Woningapp. Tap op de speaker en voeg hem toe aan een kamer. Vervolgens kun je verschillende commando’s uitspreken. We hebben hieronder enkele voorbeelden voor je verzameld.

 • Hé Siri, speel hiphop in de keuken.
 • Hé Siri, zet het volume harder in de woonkamer.
 • Hé Siri, speel Beats 1 radio af in de slaapkamer.
 • Hé Siri, speel jazz in de woonkamer en keuken.
YouTube op Sonos
Afbeelding: Sonos

Soro combineert Siri en Sonos

Mocht je het niet erg vinden om een paar euro uit te geven aan een handige app, dan kun je ook de applicatie Soro overwegen. De app kost 6,99 euro en werkt met alle Sonosspeakers. De applicatie zorgt ervoor dat je Siri en Snelkoppelingen op iOS kunt gebruiken met allerlei Sonosapparaten.

Je kunt snel een aantal knoppen toevoegen waarmee je vaak uitgevoerde handelingen toegankelijk maakt voor jezelf. Die handelingen kun je verrichten via widgets op je iOS-thuisscherm, maar ook via een spraakopdracht met Siri of via de automatiseringsopties.

Sonos Move Slimme Speaker

Sonos-deals: extra korting op slimme speakers deals beschikbaar

Korting op Sonos
Interessante combi-deals

Om ervoor te zorgen dat de app zorgvuldig werkt, moeten alle in gebruik genomen apparaten op hetzelfde netwerk zitten. Daarnaast moeten alle speakers ook gebruikmaken van dezelfde Sonosapp. Dus of alle speakers werken met de (oude) Sonos S1- of de (nieuwe) Sonos S2-applicatie.

De applicatie biedt ondersteuning aan voor in totaal 24 acties.

 • Groeperen / loskoppelen
 • Volume bedienen
 • Play/Pauze/Stop
 • Mute/Unmute
 • Speel muziek af vanaf ‘My Sonos’ naar je speaker(lijst)
 • Laad URL
 • Stel een slaaptimer in
 • Stel Line-In input in
 • Stel TV input in
 • Repeat / shuffle
 • Pas equalizer aan
 • Zet spraakverbetering aan of uit
 • Zet avondmodus aan of uit
 • Pas instellingen subwoofer en surround sound aan
 • Pas queue aan
 • Leeg de queue
 • Stel TV Autoplay aan of uit

Ben je benieuwd hoe je je Sonosspeakers in de badkamer kunt gebruiken? Dan kun je hier terecht.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Wesley hield aanvankelijk even de boot af, maar sinds de aanschaf van een Philips Hue-starterpakket is hij helemaal om. Sindsdien houdt hij zich met alles smarthome bezig en test hij geregeld slimme lampen, thermostaten, deurbellen, sloten, verschillende accessoires en - z'n favoriet - stofzuigers.

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen