Samsung TV kleuren niet goed? Deze oplossing werkt

Door

Wesley Akkerman

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Samsung TV kleuren niet goed

Soms staar je naar je tv en dan vraag je je ineens af: zijn de Samsung TV kleuren niet goed meer? Je kunt hiervoor een groot aantal instellingen nalopen, en daar gaan we je bij helpen in dit artikel.

Samsung tv’s en kleuren

Laten we eerlijk zijn: televisies zijn niet goedkoop. En met stijgende inflatie en dure productiekosten, hoeven we er niet van uit te gaan dat die dingen goedkoper worden. Reden te meer om ervoor te zorgen dat zo’n apparaat precies voldoet aan de eisen en verwachtingen die je hebt.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
De smarthome-trend van 2024: bekijk alle details!

Wanneer er dan ergens ineens een probleem opduikt, dan kun je twee dingen doen. Kijken wat je zelf nog kunt doen om het probleem te fixen, of een klantenservice benaderen. Valt je ineens op dat de Samsung TV kleuren niet goed meer zijn? Dan kun je daar eerst zelf nog wat aan doen.

Samsung TV kleuren niet goed

Samsung TV kleuren niet goed: beeldmodi

Dus: je Samsung TV kleuren zijn niet goed. Wat kun je daar nou aan doen? Je kunt alle beeldschermopties nalopen, want misschien heeft iemand op een knop gedrukt en daarmee iets per ongeluk verandert. Samsung-tv’s hebben over het algemeen verschillende snelle instellingen.

We hebben het dan over de beeldschermmodus. Afhankelijk van het model zijn er verschillende opties beschikbaar. We hebben hieronder veelvoorkomende modi op een rijtje gezet. Je bereikt deze instellingen door naar het menu, Instellingen en dan naar de optie Beeld te gaan.

BeeldschermmodusWat doet die modus?
DynamischDeze modus maakt het beeld helder. Zit je in een kamer waar de zon op het beeld schijnt of waar felle lampen actief zijn, dan kun je deze modus gebruiken. Dit kan wel ten koste gaan van de kleur- en zwartweergave.
StandaardHoewel de zwart- en kleurwaarden alweer beter zijn dan in de Dynamische modus, heb je nog steeds niet te maken met de optimale instellingen. Deze modus is bedoeld voor kamers die normaal verlicht zijn.
NaturalIn vergelijking met Standaard ogen de kleuren en zwartwaarden veel realistischer, maar het beeld is ook minder helder. Dit is prima voor in de avond, bijvoorbeeld.
FilmFilm en Natural lijken een beetje op elkaar. Echter, bij film worden de beeldmodus in de optimale stand ingesteld qua kleuren en zwartwaarden. Maar onthoud dat de helderheid laag is en dat je daardoor overdag tegen reflecties aan kunt kijken.
Google Home Samsung tv

Samsung TV kleuren niet goed: kort stappenplan

Mochten de bovenstaande instellingen het probleem niet oplossen, dan moet je misschien wat anders doen.

In het onderstaande stappenplan geven we enkele tips die het probleem wellicht kunnen verhelpen. Daarna kun je alsnog de wat geavanceerdere instellingen nalopen, indien nodig.

Samsung tv kleuren niet goed?
Volg de onderstaande stappen op om het probleem op te lossen.
Start de televisie opnieuw op.
Dat kun je doen door hem uit en aan te zetten. Je kunt hem ook even van het stroom halen (tot dertig seconden).
Controleer gekoppelde apparaten.
Het kan zijn dat je het probleem op één hdmi-kanaal tegenkomt. Controleer daarom de hdmi-kabel achterop en check ook of die nog wel goed in het gekoppelde apparaat zit. Denk dan aan een settopbox, spelcomputer of mediaspeler. Het zou zelfs kunnen dat de kabel zelf kapot is. Vervang de kabel om te checken of het probleem opgelost is.
Check of er software-updates klaarstaan.
Sommige software-updates kunnen specifieke probleem oplossen. Meestal checkt het systeem automatisch of er een update klaarstaan. Maar anders ga je hiervoor naar Menu/Home > Instellingen > Ondersteuning > Software-update.
Biedt dit geen oplossing…?
Neem dan contact op met de Samsung klantenservice, er zijn dan mogelijk grotere problemen met je tv.

Samsung TV kleuren niet goed: beeldinstellingen aanpassen

Het kan altijd zijn dat de bovenstaande standaardoplossingen niet werken. Dan is het tijd om een stapje verder te gaan. We moeten de kleureninstellingen aanpassen. Per televisie verschilt het aantal opties, dus het kan zijn dat je één van de onderstaande mogelijkheden niet aantreft in het menu van jouw tv.

Om bij de beeldinstellingen van je televisie te komen, ga je naar het menu en dan naar Instellingen. Meestal herken je die knop aan het tandwiel. In het menu links zie je Beeld staan en rechts Beeldmodus en Expertinstellingen. Je kiest voor de laatste optie, en dan kom je uit in een ander menu.

Hoewel het menu volstaat met een flink aantal mogelijkheden, beperken wij ons nu even tot de opties die invloed uitoefenen op de kleurenweergave van je Samsung-tv. Merk je dat je Samsung TV kleuren niet goed zijn, loop dan de onderstaande functies een keertje langs en pas aan indien nodig.

HelderheidDoor de helderheid aan te passen, kun je de kleur- en zwartweergave anders instellen. Hoe feller, hoe minder accuraat die zijn.
ContrastDeze optie maakt verschil tussen de lichtste en donkerste delen van het beeld groter of kleiner.
KleurHiermee pas je de kleurenverzadiging aan. Een hoge verzadiging zorgt voor fellere en intensere kleuren.
Tint (G/R)Deze functie legt de nadruk op groene en rode tinten.
Beeldinstellingen toepassenHiermee bepaal je of de (nieuwe) instellingen gelden voor alle bronnen of alleen de huidige bron (oftewel: het aangesloten apparaat).
Auto Motion PlusMet LED Clear Motion kun je je het scherm donkerder maken.
ContrastverbeteringDeze optie is handig wanneer je naar content kijkt met een slecht contrast en maakt het verschil tussen de lichtste en donkerste delen van het scherm automatisch kleuren of groter.
HDR+ modusMet deze functie geef je sdr-beelden (content met een standaard dynamisch bereik) een hdr-laag mee (voor een hoog dynamisch bereik). Dit kan kleuren soms onnatuurlijk fel of intens maken.
KleurtintGeeft de kleurtint een standaard of koele kleur.
RGB modusDit kan de rood- groen- of blauwtinten van het beeld versterken.
WitbalansHiermee pas je de kleurentemperatuur aan.
Beeld resettenHiermee reset je alle instellingen van het beeld.

Mocht je toch tegen problemen blijven aanlopen, ook nadat je de kleureninstellingen nagelopen hebt, dan is het tijd om de klantenservice te benaderen. We hebben de gegevens even voor je opgezocht, zodat jij dat niet meer hoeft te doen. Je kunt telefonisch contact opnemen, maar ook via social media.

Lees ook:

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Wesley hield aanvankelijk even de boot af, maar sinds de aanschaf van een Philips Hue-starterpakket is hij helemaal om. Sindsdien houdt hij zich met alles smarthome bezig en test hij geregeld slimme lampen, thermostaten, deurbellen, sloten, verschillende accessoires en - z'n favoriet - stofzuigers.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen via: