Review Orbi AX6000 RBK852: een absurd snelle router + satelliet

Het gebeurt niet vaak dat je een product ziet waarvan de specificaties beter zijn dan wat je waarschijnlijk óóit nodig gaat hebben. De Orbi AX6000 is zo’n zeldzaam apparaat. Wij mochten hem testen.

De Orbi AX6000

Netgear heeft een groot aantal routers in het assortiment die Wifi 5 gebruiken. Hoewel je ook bij die routers niet vaak zal klagen over de internetsnelheid, komt Netgear nu met een wel heel bijzonder apparaat. Een tri-band router met Wifi 6 als mesh-netwerk.

Wat? Jazeker. De Wifi 6 technologie is in staat om internetsnelheden aan te bieden die 4 keer hoger liggen dan bij Wifi 5. Dezelfde verbazing krijg je wanneer je hoort dat je eenvoudig tientallen apparaten kunt verbinden, en dat het internet gewoon prima verdeeld wordt, zonder weg te vallen. En met één router plus een satelliet kun je op die manier een huis van tot wel 350 m2 van snel internet voorzien.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
🔥 De nieuwe smarthome-trend van 2022: bekijk alle details!

Hoe snel hij is?

[wpsm_woobox id=”3855″]

Dat hangt af van de maximale internetsnelheid die je afneemt van je internetprovider. Want de Orbi AX6000 is in staat om maar liefst 6GB per seconde aan data te versturen. Dat zijn getallen waar we op dit moment nog helemaal geen voorstelling van kunnen maken. Wij hebben de router getest op een gewone ‘langzame’ internetverbinding van KPN, met een maximale snelheid van 100 mb/s. Verderop in de review kom je erachter welke snelheden er daarvan overblijven wanneer ik gebruikmaak van een standaard modem zonder satelliet, of met de Orbi AX6000 inclusief satelliet.

Ik ga je eerst vertellen hoe ik de Orbi AX6000 heb geïnstalleerd en ingesteld.


Installatie en instellen

Zodra ik de doos met de Orbi AX6000 in handen kreeg, wist ik genoeg. Dit is een router voor de heavy user. Een doos van zo’n 5 kilo met daarin niets meer dan een router en een satelliet. Je krijgt wel waar voor je geld, was mijn eerste gedachte.

Na het openmaken van de doos, zie ik de satelliet en de router, die sterk op elkaar lijken. Op ieder van de apparaten zit een QR-code. Nadat ik de app van Orbi heb gedownload, kan ik die scannen en worden de apparaten meteen geconfigureerd. Hoewel ik zelf niet enorm technisch ben, was ik verbaasd dat er zo weinig stappen nodig zijn om het apparaat én de satelliet werkend te krijgen.

Energie besparen met slimme producten?
Downloaden dan ons e-book: Geld besparen met slimme producten (TIJDELIJK GRATIS)
Energie besparen met slimme producten?
Downloaden dan ons e-book: Geld besparen met slimme producten (TIJDELIJK GRATIS)

Ik hoefde de satelliet alleen in een kamer boven in huis te plaatsen en nadat ik de Orbi AX6000 router had verbonden met de router van mijn internetprovider kon ik direct aan de slag. De laatste firmware werd gedownload en alles werkte binnen 10 minuten. Dat verliep in ieder geval bijzonder soepel. Mijn laptop en telefoon vonden het nieuwe Wifi-netwerk direct en ik kon dus ook gelijk beginnen met testen.

Netgear Orbi AX6000 RBK852

De snelheidtest

Dan komt het moment waarop ik lang heb gewacht. De snelheidstest. En daarbij was ik vooral benieuwd naar de snelheid die de satelliet levert. De Orbi AX6000 verbaasde mij enorm. Na het zien van de testresultaten, werd duidelijk dat deze router écht een krachtpatser is. Ik zal eerst iets vertellen over de setup, zodat je het kunt vergelijken met je eigen situatie.

Ik heb de Orbi op de benedenverdieping aangesloten, in de hoek van het huis. De satelliet staat één verdieping hoger, in een werkruimte. Het huis is zo’n 130 m2 groot, verdeeld over 3 verdiepingen. Ik heb op alle verdiepingen en in alle ruimtes het internet getest. Dit zijn de snelheden die ik volgens de Orbi App behaalde met een max. internetsnelheid van 100 mb/s vanuit mijn internetprovider:

Benedenverdieping: 97,5 mb/s
Eerste verdieping: 97 mb/s in de kamer met de satelliet en 96 mb/s in de overige 2 ruimtes op deze verdieping
Tweede verdieping: 94 mb/s

De uploadsnelheid van de Orbi AX6000 lag in mijn huis tussen de 26-32 mb/s

Ter vergelijking: Met de standaard router van KPN heb ik in de ruimte waar de router staat, een verbinding van maximaal 29 mb/s, en op de eerste en tweede verdieping ligt dit op 22 en 20 mb/s. De uploadsnelheid van mijn KPN router ligt rond de 6-7 mb/s. De Orbi biedt dus een signaal dat 350-450% sterker is dan mijn huidige router, zelfs bij de satelliet op de bovenverdiepingen. En dat is best bizar.

Deze cijfers hebben denk ik nog maar weinig uitleg nodig. De Orbi AX6000 weet het signaal zo ontzettend krachtig te houden, dat dit ongetwijfeld één van de sterkste – zo niet het sterkste mesh-netwerk is wat je tegenwoordig kunt kopen. Een verlies van slechts 3 mb/s naar een volgende verdieping in een vrij nieuw pand is natuurlijk ongehoord. Wat dat betreft scoort deze Orbi Router bonuspunten voor liefhebbers van snel internet. Ik heb er geen twijfel bij dat je deze getallen eenvoudig kunt vermenigvuldigen wanneer je 500 mb/s of 1 gb/s internet hebt afgesloten. Een verlies van maximaal 6% in een heel huis is bijzonder goed.

Extra opties

Dan komen we bij het punt waar de Orbi AX6000 (nog) niet uitblinkt. Want de router is nog betrekkelijk nieuw. Dat betekent dat er een aantal opties ontbreken die je voor dit bedrag wel alvast zou willen hebben. Zelfs opties die al langer toegankelijk zijn op goedkopere Orbi routers.

Daarbij kun je denken aan bijvoorbeeld Circle; het Parental Control programma waarmee je bepaalde internet instellingen helemaal zelf kunt aanpassen. Je kinderen kunnen dan bijvoorbeeld bepaalde websites niet bezoeken, of websites zijn na bepaalde tijden in de avond niet meer bereikbaar. Circle is op dit moment niet verkrijgbaar op de Orbi AX6000 router en volgens nieuwsberichten in 2019 zou de uitrol daarvan mogelijk later in 2020 plaatsvinden. Tijdens deze review kunnen we deze extra mogelijkheden dus niet testen en beoordelen.

De app

De app voor de Orbi AX6000 werkt heel fijn en is zeer overzichtelijk. Binnen de app krijg je alle instellingen te zien, maar kun je ook alles handmatig aanpassen. Hieronder enkele afbeeldingen van de Orbi App.

De app werkt overzichtelijk en je hebt binnen enkele seconden al je instellingen voor je. Je kunt ook de historische statistieken inzien van andere momenten waarop je de internetsnelheid hebt gecontroleerd. Zo kan je bijvoorbeeld spelen met de locatie van de satelliet om erachter te komen wat de meest efficiënte plek is om door het hele huis een goed Wifi-signaal te ontvangen.

Conclusie

Als ik de Orbi AX6000 in één zin zou moeten samenvatten, dan zou ik hem omschrijven als:

Dé router voor mensen die het zat zijn om traag internet in huis te hebben, die niet terugdeinzen voor het relatief hoge prijskaartje, en die het niet erg vinden om te wachten op de uitrol van de extra opties die het apparaat op dit moment niet biedt.

De Orbi AX6000 is echt een geweldige router om alles uit je internet te halen wat erin zit. Na de Orbi ruim een week getest te hebben, kan ik met recht zeggen dat het een geweldig apparaat is. Er is wel een grote ‘maar’. Orbi heeft namelijk nog wat werk te doen om ook de rest van de router interessant te maken voor zijn gebruikers. Zo mis ik parental control en andere extra opties die zéker op een router van deze prijs beschikbaar zouden moeten zijn wanneer je het apparaat koopt.

[wpsm_bigoffer post_id=”3855″ offset=”” limit=””]

Oprichter van smarthomefans. Gek op gadgets, tech en specifiek smarthome. Ruim 10 jaar geleden de eerste 'automatisering' in huis gestart en sindsdien honderden producten en merken onderzocht en getest.

1 gedachte over “Review Orbi AX6000 RBK852: een absurd snelle router + satelliet”

  1. Na 19 maandjes best wel goed functioneren ging mijn Orbi RBK 853 mijn netwerk te lijf. Geen internet meer. Toen we dit Netgear product afkoppelden hadden we opeens weer supersnel internet. Sneller dan met de Orbi’s. Ondersteuning? Kent Netgear niet. De ‘help’ desk wilde dat ik hun router weer aansloot, om daarna in het niets te verdwijnen, want geen internetverbinding meer. Conclusie: nooit meer Netgear. Boel geld voor een bak ellende.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen