Internetsnelheid voor je smarthome: wat is snel genoeg?

Hoeveel internet nodig voor Smarthome?

Slimme apparaten zijn van grote waarde om je huis comfortabeler of zelfs veiliger te maken. Maar vrijwel al die apparaten werken via internet. Het is dus lastig wanneer je niet genoeg snelheid hebt. In dit artikel vertel ik je welke internetsnelheid voldoende is voor een smarthome.

Welke slimme apparaten gebruiken veel of weinig internet?

Het antwoord op de vraag welke internetsnelheid een smarthome nodig heeft is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Het hangt er namelijk vooral vanaf welke apparaten je in huis wilt plaatsen. Sommige apparaten zijn namelijk alleen maar verbonden om bepaalde kleine pakketjes met informatie te ontvangen.

Ander apparaten verbruiken de hele tijd internet en zorgen dus sneller voor een dip in je internetsnelheid. Hieronder een tabelletje met apparaten die in de categorie vallen met veel of weinig internetverbruik.

Slim apparaatVerbruikt veel internetVerbruikt weinig internet
Slimme lampenX
ThermostaatX
IP-cameraX
Deurbel zonder cameraX
Deurbel mét cameraXX
RookmelderX
DeurslotX
StekkerX
SpeakerX
Smarthome HubX
Hoeveel internet nodig voor Smarthome?
Via: pixabay.com

Welke slimme apparaten verbruiken veel internet?

Zoals je ziet zijn er maar een handjevol apparaten die écht veel internet verbruiken. Het is ook logisch dat juist deze apparaten de grootste verbruikers van internet zijn. Een deurbel met camera – en dan met name degene die een beeldkwaliteit van 1080P of beter bieden – verbruiken al snel zo’n 3-5 Mb/s.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor je slimme beveiligingscamera die wellicht wel de hele dag door de beelden naar de cloud toestuurt. Bij de slimme speaker of smarthome hub is het een ander verhaal, omdat het hier heel erg afhangt van hoe je ze gebruikt. Laat je Siri de hele dag muziek afspelen via je slimme speaker, dan kost dat uiteraard flink wat internetsnelheid. Maar staat de speaker heel de dag uit en roep je af en toe wat naar je slimme assistent om te vragen wat voor weer het is, dan valt het reuze mee.

Je smarthome hub verbruikt zoveel internet als dat nodig is voor het besturen van je andere apparaten. Over het algemeen is dat niet zoveel, tenzij je heel veel slimme apparaten in huis hebt die continue met elkaar communiceren.


Slimme apparaten die weinig internet verbruiken

Er is een groep slimme apparaten die maar heel weinig internet nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Een goed voorbeeld zijn je slimme lampen. Het enige wat nodig is om die aan en uit te schakelen is een paar Kilobytes om een commando te versturen. Hetzelfde geldt voor slimme sloten. Het enige wat er verstuurd hoeft te worden is ‘open slot’ of ‘sluit slot’, wat zo ongeveer neerkomt op evenveel internetverbruik als een Whatsapp berichtje.

internetsnelheid smarthome
Via: pixabay.com

Hoeveel internet is aan te raden voor een smarthome?

Zoals je ziet is het lastig om dit heel precies te beantwoorden. Het hangt vooral af van de apparaten die je gebruikt en hoeveel je daarbuiten nog zelf aan internet wilt gebruiken, bijvoorbeeld om video’s te streamen. Laten we zeggen dat je uit onderstaande situaties zelf kunt kiezen welke situatie het best bij jouw huishouden aansluit:

50 mb/s: Genoeg wanneer je weinig Netflix kijkt, video’s streamt en enkele slimme apparaten in huis hebt, zoals een slimme thermostaat en een paar lampen.

100 mb/s: Voldoende wanneer je graag Netflix kijkt terwijl je muziekbestanden downloadt en daarbij een slimme beveiligingscamera hebt die je huis continue in de gaten houdt en beelden opslaat in de cloud.

150 mb/s: Met deze internetsnelheid kun je 4K internet-TV kijken, terwijl je met 2 andere schermen Netflix streamt en 5 slimme apparaten hebt die continue op het internet aangesloten zijn.

Voor de meeste kleine huishoudens met weinig internet verbruikende apparaten zal 50 mb/s dus voldoende zijn en is 100 mb/s al snel meer dan genoeg. Voor veeleisende internetgebruikers kan het nuttig zijn om de 150 m/s snelheid te nemen om ervoor te zorgen dat altijd alles blijft werken zoals het moet werken.

We kijken uit naar je ideeën

   Laat een reactie achter

    

   Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen
    

   Smarthomefans
   Logo