Internet via het stopcontact: dit zijn de voordelen en nadelen

Als je het internet via het stopcontact wil laten verlopen, dan ben je aangewezen op een handige gadget genaamd de powerline adapter. Dit gevaarte voor in het stopcontact creëert meerdere internetpunten in huis, zonder dat je daar al te veel moeite voor hoeft te doen.

Internet via het stopcontact: wat is het?

Maar wat is een powerline adapter precies en hoe verloopt dat internet via het stopcontact? Wanneer je zo’n adapter in het stopcontact plaatst, dan wordt dat contactpunt dus ook een netwerkpunt. En in veel gevallen krijg je te maken met plug-and-play-modellen.

Dat betekent dat je kort na het installeren van zo’n powerline adapter meteen kunt genieten van het internet dat voortaan gewoon uit de muur komt. In sommige gevallen hebben de powerline adapters een stopcontact aan de voorkant zitten, waardoor je dus ook geen wandcontactdoos opgeeft.

Hoe werkt dat dan?

Wanneer je een powerline adapter gebruikt, dan hoef je zelf geen draden in huis te trekken. Ook hoef je meestal niet al te veel geld uit te geven of heel veel technische kennis in huis te hebben om zo’n netwerk in huis te installeren. Maar hoe werkt zo’n systeem precies?

Via: AVM

Die adapter maakt gebruik van de bestaande bedrading in huis voor het uitbreiden van een bestaand netwerk of het opstellen van een nieuw netwerk. In veel gevallen heeft de adapter één ethernetpoort (soms zelfs twee) of de mogelijkheid wifi-signalen uit te sturen, waardoor je dus in een handomdraai het netwerk uitgebreid kan hebben.

Er bestaan ethernetadapters (die dus een poort voor een kabel hebben), er bestaan wifi-adapters en er bestaan modellen die beide mogelijkheden combineren. Dat zijn vaak wel de duurdere modellen, maar gezien de veelzijdigheid en brede inzetbaarheid is dat ook geen vreemd gegeven.

10

Powerline Adapters Populair

Sneller internet | Betrouwbaar videobellen

Opstelling van powerline adapters

Als je thuis gebruik wil maken van powerline adapters voor internet uit het stopcontact, dan moet je er rekening mee houden dat je tenminste één model dichtbij je router moet houden. Dat model verbind je namelijk via een ethernetkabel met die router, zodat die het netwerk kan oppakken.

Vervolgens kun je een andere powerline adapter inpluggen en instellen. Per model verschilt het installatieproces een beetje, maar het komt er altijd op neer dat het tweede, derde of vierde model het signaal oppakt van de dichtstbijzijnde powerline adapter en die verder uitstuurt.

Voordelen ethernet via stopcontact

Wat zijn nou de voordelen van zo’n powerline adapter? Nou, er bestaan situaties waarin het gewoon de meest handige optie is. Bijvoorbeeld wanneer een apparaat geen wifi heeft, maar wel internet nodig heeft voor allerlei functies, en de router niet in de buurt staat.

Wanneer je dan een powerline adapter vlak naast dat apparaat inplugt en een korte kabel tussen dat gevaarte en het apparaat legt, krijgt het toch het internet van de ethernetpoort via het stopcontact. Ook kun je hiermee veelvoorkomende wifi-problemen oplossen en is het systeem vaak niet duur.

De problemen die je wel eens met wifi tegenkomt, hebben vaak te maken met stoorzenders binnen een netwerk die zorgen voor een trage verbinding. Dat zijn problemen waar powerline adapters geen last van hebben, omdat ze hun internet verkrijgen via de stroomkabels die door het huis lopen.

Via: Devolo

Internet via het stopcontact: nadelen

Geen systeem is perfect, dus ook wanneer je het internet via het stopcontact laat lopen, loop je tegen nadelen aan. Zo is de kans groot dat je internetsnelheid niet even hoog is als de serviceprovider aangeeft. Dat kan onder meer komen door de oude bekabeling in huis.

Daarnaast bieden sommige adapters met een enkele ethernetpoort niet genoeg ruimte aan voor meerdere apparaten en kan het zijn dat ze een ander stopcontact in de buurt blokkeren. En je bent in feite nog steeds niet helemaal van je kabels af wanneer je kiest voor versies zonder wifi aan boord.

Verder moet je goed opletten op protocollen. Het kan zijn dat je een model koopt die geen ondersteuning aanbiedt voor moderne protocollen, waardoor er wederom snelheidsverlies optreedt. Ook kunnen dergelijke netwerken gemakkelijk binnengedrongen worden, helaas.

Bovendien is het zo dat wanneer je heel veel powerline adapters nodig hebt, het misschien toch goedkoper is om te investeren in versies met wifi aan boord. En anders kun je altijd kijken naar een alternatief in de vorm van een meshnetwerk, maar dan ben je sowieso een stopcontact kwijt.

Via: Eminent

Wifi over stroom

De powerline adapter die alleen wifi-signalen uitzendt wordt ook wel een wifi repeater genoemd. Dit is natuurlijk een prima alternatief wanneer je helemaal niets meer met draden te maken wil hebben, maar dit systeem heeft veel dezelfde nadelen als gewone wifi-netwerken.

Zo kan het zijn dat de snelheid omlaag gaat, wanneer de wifi repeater op een verkeerde locatie geplaatst is. Daarnaast moet je eraan denken dat je er eentje uitkiest met een 2,4- en 5GHz-netwerk, zodat je apparaten verbinding kunnen maken met de verschillende frequenties.

Het verschil tussen 2,4 en 5 GHz zit hem voornamelijk in de snelheid en het bereik. Het 5GHz-spectrum wordt misschien wel steeds drukker, maar biedt nog altijd een hogere snelheid aan ten opzichte van 2,4 GHz. Daarentegen heeft die frequentie weer een groter bereik dan 5 GHz.

Het grote voordeel van een wifi repeater is dat het netwerk snel en voordelig in huis kan worden uitgebreid en dat je helemaal geen gedoe met kabels hebt. Het grootste nadeel is dat je soms veel tijd kwijt bent aan het vinden van de juiste plek in huis voor dit type adapter voor je netwerk.

10

Powerline Adapters Populair

Sneller internet | Betrouwbaar videobellen
We kijken uit naar je ideeën

   Laat een reactie achter

    

   Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen
    

   Smarthomefans
   Logo