Guides Verlichting

Laatste update:

Hoeveel lumen heb je nodig?

Geschreven door:

Ruud Caris

Alle content is geschreven door smarthome-experts, niet door AI en robots.

Je wilt een gloeilamp vervangen en vertrekt vol enthousiasme naar de winkel. Maar, wanneer je de lampen bekijkt, zie je dat de LED-lampen soms maar 5 of 6 Watt zijn, in vergelijking met de 70 Watt die je eerst had. Ik vertel je in dit artikel waarom dat is en wat die lumen op de verpakking precies betekenen.

Wat is lumen?

Wanneer je wilt begrijpen wat lumen zijn, is het beter wanneer je de link tussen het aantal Watt en de helderheid van een lamp even vergeet. Het aantal Watt van een lamp zegt namelijk alleen wat over de hoeveelheid elektriciteit die de lamp verbruikt. Uiteraard verbruikt een felle lamp meer stroom, maar twee verschillende 50 Watt lampen kunnen een klein verschil in de hoeveelheid zichtbaar licht laten zien.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
???? De smarthome-trend van 2023: bekijk alle details!

Lumen zijn wél een goede manier om aan te duiden hoe fel een lamp is. Het aantal lumen is namelijk een aanduiding voor de hoeveelheid zichtbaar licht die van de lampen afkomt. In dit geval betekent een hoger aantal lumen dus dat het menselijk oog bij die lamp relatief meer kan zien dan bij een lamp met een lager aantal lumen.

LED-lampen

De term lumen wordt vrijwel alleen gebruikt bij LED-lampen. Dat komt omdat het een betrekkelijk nieuwe vorm van belichting is, die in het aantal Watt helemaal niet overeenkomt met onze vroegere perceptie van helderheid. Want nu kan een LED-lamp van 10 Watt meer licht opbrengen dan een gloeilamp van 70 Watt. Daarom gebruiken we nu dus de term lumen, zodat je een betere vergelijking kunt maken.

Hoeveel lumen heb ik nodig?

Dan komt er een iets moeilijkere vraag aan bod. Want hoeveel lumen heb je nodig? Helaas is er geen precies antwoord te geven op die vraag. Want iedere lamp is namelijk anders.

Lumen & Watt tabel

Hieronder zie je een tabel met de geschatte overeenkomsten tussen LED-lampen, normale gloeilampen en de lichtopbrengst die ze bieden. Let wel op dat dit niet altijd precies overeenkomt.

Er zijn namelijk LED-lampen die nog iets zuiniger zijn dan anderen. Het wattage kan daardoor in de werkelijkheid iets afwijken. Gebruik de onderstaande tabel daarom alleen als richtlijn.

LumenWatt in een gloeilampWatt in een LEDlamp
600406
750507,5
900609
10507010,5
12008012
150010015
180012018
Xiaomi Yeelight Candela
Via: yeelight.com

Beste hoeveelheid lumen voor in de woonkamer, slaapkamer en badkamer

Nu je weet hoeveel lumen er ongeveer in één Watt zitten en hoeveel zuiniger een LED-lamp is, gaan we kijken naar de gewenste lichtopbrengst.

Over het algemeen worden de volgende hoeveelheden aanbevolen:

  • Een woonkamer gebruikt ongeveer 100-200 lumen per vierkante meter. Hoeveelheid is afhankelijk van natuurlijk licht en de muurkleur.
  • Een badkamer gebruikt ongeveer 150-250 lumen per vierkante meter.
  • Een eettafel gebruikt ongeveer 200-250 lumen per vierkante meter.
  • Een werktafel of bureau gebruikt ongeveer 200-300 lumen per vierkante meter.
  • Een slaapkamer gebruikt ongeveer 100-200 lumen per vierkante meter.

In dit geval is het dimmen van lampen een groot voordeel. Soms wil je in de slaapkamer niet volledig in de schijnwerpers staan, maar gewoon met een zwak licht een boek kunnen lezen.

Met Philips Hue lampen kun je het volledige bereik van de lumen gebruiken. Je kunt een lamp met 800 lumen dus ook maar 100 lumen licht laten uitstralen. Ideaal voor de sfeer in huis. Een voordeel is dat je de lampen d.m.v. je spraakassistent of je telefoon kunt bedienen. Je kunt voortaan dus ook gewoon lekker in bed blijven liggen.

Welke slimme verlichting heeft de meeste lumen?

Ben je op zoek naar slimme verlichting? Dan wil je waarschijnlijk weten wat de beste lamp is om aan je plafond te hangen. Over het algemeen heb je twee hele goede opties die evenveel lichtopbrengst hebben.

De Xiaomi Yeelight en de Philips Hue. Hieronder zie je in het kort meer wat deze lampen voor jou kunnen betekenen.

Xiaomi Yeelight

Xiaomi Yeelight is een redelijk onbekende en voordelige vorm van slimme verlichting, maar dat maakt de kwaliteit er niet minder op. De lampen hebben een levensduur van 15 jaar of langer en brengen maximaal 800 lumen op.

Een groot voordeel van de lampen is dat je ze met Wifi kunt bedienen. Je creëert dus zelf een bijzondere sfeer in huis door bepaalde kleurstellingen te kiezen.

[wpsm_bigoffer post_id=”1794″]

Philips Hue

Het bedrijf Philips heeft weinig introductie nodig. De lampen worden wereldwijd gebruikt en ook de slimme verlichting van Philips hangt bij duizenden mensen aan het plafond.

Het assortiment van Philips Hue is behoorlijk groot, waardoor je kunt kiezen voor spotjes, peertjes of LED-strips.

De lichtopbrengst van slimme Philips lampen ligt op maximaal 806 lumen, vergelijkbaar met de Xiaomi Yeelight. Toch hebben de Hue lampen enkele kleine voordelen ten opzichte van hun Aziatische concurrent.

Lees daarom ook: Xiaomi Yeelight VS Philips Hue

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Oprichter van smarthomefans. Gek op gadgets, tech en specifiek smarthome. Ruim 10 jaar geleden de eerste 'automatisering' in huis gestart en sindsdien honderden producten en merken onderzocht en getest.

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen