Govee Lyra review: slimme staande lamp om enthousiast van te worden

Geschreven door

Ruud Caris

Govee Lyra

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Inmiddels heb ik een aantal producten van Govee getest. Een aantal maanden geleden ontving ik ook de Govee Lyra, een slimme staande lamp. Hoe dat bevalt, lees je in deze Govee Lyra review.

Govee: het bedrijf

Govee is een smarthome-producent die vooral focust op verlichting. Ook al hebben ze inmiddels een aantal andere producten in het assortiment, ze zijn voornamelijk bekend door producten als de Dreamview T1 en Govee Glide Triangle.

Eén van de kenmerken van de LED’s van Govee, is het feit dat ze door een speciale chip afzonderlijk aangestuurd kunnen worden. Dat betekent dat er veel effecten beschikbaar zijn, maar daarover later meer.

Govee Lyra

De Govee Lyra is één van de staande lampen die wordt aangeboden door het Chinese bedrijf. Deze heeft een wat hogere voet dan zijn kleine broertje.

De Lyra is 145 centimeter hoog en bestaat grotendeels uit een LED-strip die netjes in het frame is geïntegreerd.

Daarnaast wordt deze vloerlamp geleverd met een afstandsbediening, waar de functies wel enigszins beperkt van zijn. Daarover later meer.

Hieronder nog een aantal specs op een rij:

Afmetingen140x140x1450 mm
Helderheid1500 lumen
BedieningAfstandsbediening + app
StembedieningAmazon Alexa + Google Home
Lengte snoer1200mm
Govee Lyra
Extra korting op Govee Lyra
Direct bij fabrikant

Govee Lyra review

Laat ik beginnen met de installatie. Zodra je de doos binnenkrijgt is de conclusie snel getrokken dat je ‘m zelf in elkaar moet zetten.

Dit werkt erg eenvoudig, na het indraaien van een aantal meegeleverde schroefjes met eveneens meegeleverde schroevendraaier, kun je met de LED-strip aan de slag. Mijn tip hierbij is: begin aan de onderkant en zorg dat deze goed op de bodem aansluit. Dan kun je de LED-strip er zo in doen.

Govee Lyra
LED-strip bij Govee Lyra

Het monteren van de lamp is dus kinderlijk eenvoudig, net als het instellen binnen de app. Download de Govee-app (Android en iOS). Laat je hierbij niet afschrikken door de slechte ratings, de app zit best goed in elkaar.

Maak eventueel een account aan als je dat nog niet hebt gedaan en doorloop de stappen die horen bij de Govee Lyra. Kun je de Lyra niet meteen vinden in het lijstje: je bent niet de enige.

Zoek op H6072 en je zult het juiste model zien, zoals op het screenshot hieronder.

Govee App H6072 Lyra

Na het toevoegen van de verlichting kun je aan de slag!

De eerste ‘speelronde’

Nu weet ik niet of ik hier een uitzondering op ben of dat het ‘normaal gedrag’ is, maar bij het installeren van een nieuwe lamp, probeer ik alle gekke kleuren, scenes en mogelijkheden direct uit.

Of het nu gaat om een rustgevende zonsopkomst, of een hyperactieve vuurwerk-show, deze slimme lamp kan er wat van. De kleuren zijn helder, de mogelijkheden binnen de app praktisch onbeperkt.

Dat is misschien dan ook wel het enige nadeel van de aanschaf van een Govee-product. Er zijn veel, heel veel mogelijkheden binnen de app. Nadat het speeluurtje voorbij is, ben ik op zoek gegaan naar de ideale stand en dat bleek de standaard, warm white te zijn. Hierbij zorgt – in mijn geval – Google Home voor het automatisch aanpassen hiervan.

Zo wordt de helderheid rondom het eten wat verhoogd om deze vervolgens weer te verlagen als de avond vordert.

Wat anderen zeggen over de Lyra

Nu heb ik wel vaker nieuwe producten in huis, maar wat er bij deze slimme lamp van Govee opviel is dat er veel, heel veel positieve reacties op kwamen. Sterker nog, een aantal familie-leden en andere bekenden hebben ‘m ook al besteld.

Ik was zo enthousiast, dat ik direct een tweede exemplaar heb besteld van de Govee Lyra.

Dit heeft vooral te maken met het soort licht, dit is ‘gezellig en sfeervol’. Dat is lastig uit te leggen in tekst, maar door de combinatie van de vormgeving en het soort licht, is het een bijzonder prettige verlichting.

Sterker nog: ik was zo enthousiast, dat ik direct een tweede exemplaar heb besteld van de Govee Lyra.

Govee Lyra

Goed om te weten over de Govee Lyra

Er zijn een aantal dingen die goed zijn om te weten over de Govee Lyra, vooral als je meerdere producten van deze fabrikant in huis hebt.

1. Syncen met DreamView T1

Na de review van de DreamView T1, de verlichting voor achter je tv, ben ik deze blijven gebruiken. Hierbij kun je ervoor kiezen om de Lyra synchroon te laten lopen met de DreamView. Dat betekent dat de kleuren van de tv, ook door de lampen in de ruimte worden overgenomen.

Dit is een leuke toevoeging en vergroot de immersive experience van tv kijken. Dit is uiteraard geen verplichting, je kunt ze in de app syncen of juist weer loskoppelen.

2. Zoek naar korting

Govee geeft, net als veel andere vergelijkbare bedrijven zoals Switchbot, vaak hoge kortingen. Als een Govee Lyra wil kopen, check dan regelmatig de prijs op de site. Vaak zijn er goede deals te vinden.

Check hier de actuele prijs van de Lyra

3. Maak verbinding met (bijvoorbeeld) Google Home

Zoals je inmiddels gelezen hebt, is de app van Govee bijzonder uitgebreid. Voor dagelijks gebruik misschien iets te uitgebreid. Het is dan handig om bijvoorbeeld verbinding te maken met Google Home.

Je kunt de bediening van wat verder vereenvoudigen, of automatiseren. Op deze manier hoef je de Govee-app niet altijd te gebruiken.

Dit is natuurlijk ook een manier om je lampen te laten samenwerken met andere merken.

4. Afstandsbediening

Er wordt ook een eenvoudige afstandsbediening meegeleverd, waarmee de lamp op basis-niveau bediend kan worden. Het is mogelijk om de witkleur aan te passen (warm of juist koel) en de lamp te dimmen.

Persoonlijk heb ik de afstandsbedienig eigenlijk meteen aan de kant gelegd, maar ik kan me voorstellen dat dit voor bepaalde doeleinden een prettige toevoeging kan zijn.

Govee Lyra afstandsbediening

Govee Lyra kopen

De Govee Lyra heeft een adviesprijs van € 150, maar wordt vaak met korting aangeboden. De verzending vanuit de officiële shop duurt een aantal dagen, maar je hebt de lamp relatief snel in huis.

Conclusie Govee Lyra review

10Expert Score
Bijzonder prettige slimme vloerlamp
De Govee Lyra vloerlamp is een goed-werkende slimme lamp. De uitstraling is minimalistisch, maar kan toch meer dan genoeg licht teweeg brengen. De app werkt goed, de kleuren en effecten zijn bijna ontelbaar en de integratie met Google Home werkt goed. Heb je de Dreamview T1, dan kun je deze ook nog samen laten werken. Een tof product!
Pluspunten
 • Strak design
 • Geeft (heel) prettig licht
 • Goed werkende app
 • Integratie met o.a. Google Home
 • Veel (heel veel) effecten en kleuren
 • Sync-optie met DreamView T1
 • Bediening via afstandsbediening en app
Minpunten
 • De app kan wat overweldigend zijn qua opties

Lees ook

Govee Lyra

Strakke, goed werkende slimme staande lamp met zeer veel mogelijkheden, effecten en kleuren.

Waardering redacteur:
5

Voordelen

 • Strak design
 • Geef (heel) prettig licht
 • Goed werkende app
 • Integratie met o.a. Google Home
 • Veel effecten en kleuren
 • Syncen met Govee Dreamview T1
 • Via afstandsbediening en app

Nadelen

 • App kan wat overweldigend zijn

Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

Stel je vraag

Oprichter van smarthomefans. Gek op gadgets, tech en specifiek smarthome. Ruim 10 jaar geleden de eerste 'automatisering' in huis gestart en sindsdien honderden producten en merken onderzocht en getest.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen via: