Google Home snelkoppelingen & shortcuts instellen

Google Home Mini

Wanneer je een smarthome hebt, dan leef je in de toekomst. En de toekomst biedt opties die het verleden niet had. Google Home snelkoppelingen zijn in het leven geroepen om jouw leven nog eenvoudiger te maken. Ik vertel je hoe je die Google Home snelkoppelingen instelt én ik geef je enkele voorbeelden die je direct kunt gebruiken.


[toc]

Wat zijn Google Home snelkoppelingen?

Een Google Home snelkoppeling is niets meer dan een spraakcommando voor een ander commando aan je Google Home. Je activeert met een snelkoppeling eenvoudig taken, waardoor je Google Home niet steeds specifiek ergens om hoeft te vragen. Je geeft bijvoorbeeld aan dat als je ‘Oke Google, Party Mode’ zegt, dat je muziek playlist begint te spelen.

Dat in tegenstelling tot hoe je het normaal zou zeggen: “Oke Google, speel de playlist met party music af’. De snelkoppeling zorgt ervoor dat je minder tijd kwijt bent om je opdracht uitgevoerd te zien worden. Daarnaast is het natuurlijk ook een stuk leuker om commando’s te bedenken, in plaats van steeds precies te zeggen wat je wilt.

Lees ook: ‘Oké Google Stel apparaat in’: Een nieuw apparaat met je stem installeren.

Je kunt de Google Home snelkoppelingen zelf aanmaken in de app. Er zijn geen limieten aan het aantal snelkoppelingen die je maakt en ook kun je de snelkoppeling koppelen aan alle daarvoor geschikte apparaten. Dat is extra leuk wanneer je meer apparaten van het Google Home platform in huis hebt.

Google Home snelkoppeling maken

Benieuwd hoe je de Google Assistant met één commando al je taken kunt laten uitvoeren? Hieronder lees je de benodigde stappen om dat voor elkaar te krijgen.

 1. Open je Google Home App
 2. Ga naar het menu en controleer of het juiste Google-account is gekoppeld aan Google Home. Hier kun je ook direct van account wisselen als de verkeerde gebruiker is ingelogd.
 3. Ga naar ‘Meer Instellingen’, dan naar ‘Snelkoppelingen’ en dan naar ‘Toevoegen’
 4. Je vult hier in wat het gesproken commando wordt dat je zegt nadat je ‘Oke Google’ hebt gezegd. Je kunt dit typen of inspreken via je microfoon.
 5. Vervolgens typ je wat Google Home voor je moet doen. Dat doe je bij het veld met ‘De Google Assistant moet het volgende doen’. Je kunt dan een actie invullen die Google Home ondersteunt.
 6. Sla nu de snelkoppeling op.

Let op: Google Home biedt zeer beperkte mogelijkheden wanneer je de daadwerkelijke actie selecteert. Je kunt dus geen keuze maken uit verschillende opties, dus je moet zelf de taak beschrijven. Je komt er alleen achter of de taak correct is door de snelkoppeling op te slaan en uit te proberen.

Google Home snelkoppelingen in het Nederlands

Veel mensen vragen zich af hoe de snelkoppelingen ook in het Nederlands ingesteld kunnen worden. Op het moment van schrijven is dit nog niet mogelijk. Je kunt de snelkoppelingen dus alleen in het Engels uitspreken. Gelukkig bepaal je zelf hoe eenvoudig die spraakcommando’s zijn, dus je hoeft niet bang te zijn dat je iets niet kunt uitspreken.

Google Home ‘Shortcuts’ instellen binnen 3 stappen

 1. Het is mogelijk om je Google Home app in het Nederlands te houden, maar wel de volledige mogelijkheden van de snelkoppelingen te verkrijgen. Dat doe je door de taal van Google Assistant in de instellingen in het Engels in te stellen. In sommige gevallen is het mogelijk Nederlands als secundaire taal in te stellen en dan alsnog de snelkoppelingen aan te passen. Kies wel voor English (UK), omdat English (VS) niet altijd blijkt te werken.
 2. Wil je echt alle opties gebruiken van Google Assistant en de snelkoppelingen, dan zal je ook (tijdelijk) de taal van je telefoon in het Engels moeten zetten. Op die manier denkt de Google Home app dat je in het buitenland zit, waardoor echt alles opties beschikbaar worden.
 3. Vervolgens moet je een paar uur wachten totdat de app zichzelf volledig in het Engels heeft gesynchroniseerd. Dan verschijnt de optie om de shortcuts toe te voegen. De mogelijkheid verschijnt dan bij Settings -> Google Assistant -> Home Control. Lukt het nog niet om de snelkoppelingen te maken of zie je ze op een andere plek staan, dan moet je nog even geduld hebben.
 4. Nu kun je aan de slag. Je kunt een ‘Custom’ shortcut instellen waarbij je zelf aan de slag gaat, maar je kunt ook een ‘Ready-made’ shortcut creëren. Hieronder zie je enkele voorbeelden van populaire Google Home shortcuts.
 5. Nadat je alle Shortcuts hebt ingesteld hoe je dat wilt, dan kun je je telefoon en de app weer in het Nederlands instellen. Na enkele uren verdwijnt de optie voor het maken van de shortcuts wel, maar ze blijven nog wel actief. Wil je iets aanpassen, dan moet je dus je telefoon en de app weer in het (UK) Engels instellen.
Google Home
Via: blog.google

5 voorbeelden van Google Home snelkoppelingen

Benieuwd wat je met deze Google Home snelkoppelingen kunt doen? Hieronder zie je vijf voorbeelden hoe de Google Home snelkoppelingen jouw leven kunnen vereenvoudigen.

1. Good morning

Heb jij iedere ochtend moeite met wakker worden? Met twee eenvoudige woorden kun jij je ochtend ritueel voor altijd vereenvoudigen. Je kunt zoveel acties koppelen als je wilt. Zo kan bijvoorbeeld het weer voor laten lezen op je speaker, hoor je alle verkeersinformatie en gaat je slimme verlichting aan.

Je kunt deze snelkoppeling heel eenvoudig activeren omdat het al een ‘Ready-made’ shortcut is. Je hoeft vervolgens alleen nog maar aan te geven welke taken er aan het spraakcommando gehangen moeten worden.

2. Help… I am too late

Ben jij hopeloos wanneer het gaat om op tijd komen? Dan ken je vast wel de stress dat je óók eerst nog iemand op de hoogte moet brengen dat je te laat komt. Maar omdat ook dat weer extra tijd kost, kom je dus nog later aan.

De oplossing? Zeg gewoon: ‘Oké Google, help ik ben te laat’. Vervolgens stuurt je telefoon een sms-berichtje naar een contactpersoon van je keus. Je partner, manager of misschien wel je date.

Je activeert deze Google Home snelkoppeling op deze manier:
Spraakcommando: Ok Google, Help I am too late
Taak: Send a text to [naam contactpersoon] that I am later.

3. Bedtime

Deze snelkoppeling is eigenlijk hetzelfde als wanneer je wakker wordt, maar dan omgekeerd. Door alleen maar ‘Oke Google, bedtime’ te zeggen zet je diverse processen in gang. Je lampen gaan bijvoorbeeld uit, je telefoon gaat op stil of je slimme stekkers gaan allemaal uit. Zo kun je met een gerust hart naar bed.

Deze snelkoppeling is ook al ‘ready-made’, waardoor je hem heel eenvoudig kunt activeren. Je hoeft alleen nog maar aan te geven welke apparaten of acties je wilt koppelen aan dit commando.

4. Netflix time

Kijk jij iedere avond standaard naar Netflix op je TV? Dan ken je vast wel de irritatie dat je steeds opnieuw alles moet opzoeken. Dat kost weer een paar minuten van je tijd die je beter had kunnen besteden aan het binge-watchen van bijvoorbeeld Stranger Things or Black Mirror.

Gelukkig kun je door alleen maar ‘Netflix time’ te zeggen je favoriete serie hervatten, zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Je moet alleen even via ‘Videos en Photos’ je Netflix account koppelen aan Google Home. Vervolgens stel je in dat er een bepaalde serie begint te spelen bij een bepaald commando.

Dit werkt het beste via een ‘Custom’ shortcut omdat je hier zelf de titel van de serie kunt invullen, bijvoorbeeld: ‘Start watching Black Mirror on Netflix’ bij Google Assistant should do. Zo wordt een avondje bankhangen nog nét iets relaxter.

5. Leaving Home

Heb jij altijd allerlei apparaten aan- of juist uitstaan wanneer je thuis bent? En heb je geen zin om zoals bij Shortcut 1 steeds een SMS te moeten sturen dat je te laat bent? Dan kan het handig zijn om bepaalde apparaten automatisch aan of uit te laten gaan wanneer je vertrekt van huis.

Zo kan je bijvoorbeeld je indoor beveiligingscamera aan laten gaan wanneer je ‘Leaving Home’ zegt tegen Google Assistant, gaan al je lampen uit en stoppen ook je slimme stekkers ermee. Zo bespaar je energie wanneer je van huis gaat en kom je ook gewoon altijd op tijd aan op je bestemming.

‘Het Leaving Home’ commando is een ‘Ready-Made’ shortcut, waardoor je deze erg eenvoudig kunt instellen. Je hoeft alleen nog maar de apparaten te selecteren die je aan het commando wilt koppelen.

Zoals je ziet zijn er meer dan genoeg mogelijkheden om de snelkoppelingen in te stellen. Uiteraard zijn deze 5 mogelijkheden slechts een zeer kleine selectie om Google Assistant te gebruiken. De enige limieten die je hebt zijn je eigen creativiteit en het aantal slimme apparaten dat je in huis hebt.

Benieuwd naar de meest populaire slimme apparaten? Bekijk hier een overzicht met prijzen en aanbiedingen van de beste apparaten.

Speakers die compatible zijn met Google Assistant

    

   Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen
    

   Smarthomefans
   Logo