Deurbel met camera kopen? 6 essentiële tips

Het lijkt zo makkelijk. Een deurbel met camera kopen. Toch is het niet verstandig om de eerste de beste deurbel met camera te kiezen. Want lang niet iedere camera biedt dezelfde opties. Je mist dan bijvoorbeeld mogelijkheden waarvan je verwachtte dat ze standaard waren. Of je komt erachter dat je voor een tientje meer veel meer opties had gehad. Dat is natuurlijk zonde. Wil jij een miskoop voorkomen en de ultieme smarthome creëren? Lees dan mijn 6 essentiële tips voor het kopen van een deurbel met camera.

De deurbel

Vroeger was alles anders. Deurbellen dus ook. Om te laten weten wie er voor de deur stond, sloeg je destijds een stuk metaal tegen een ander stuk metaal aan. Andere mensen hadden niet nog eens een deurbel, of er hing letterlijk een koebel bij de voordeur. De enige keuze die je toentertijd had, was het formaat van de bel, of de kleur van de klopper.

Tegenwoordig zijn deurbellen geëvolueerd in stukken technologie die onze voorouders de pet ver te boven zouden gaan. Deurbellen met nachtzicht, Wifi, bewegingsdetectie en tweeweg audio hangen inmiddels bij duizenden Nederlanders aan de voordeur. Zij zijn altijd ’thuis’, ook al zitten in een klein bergdorpje in Nepal.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
🔥 De nieuwe smarthome-trend van 2022: bekijk alle details!

Het punt van mijn verhaal is dat het kiezen van een geschikte deurbel hiermee ook lastiger is geworden dan ooit. Want waar gemak de mens dient, worden de verschillen tussen diverse deurbellen tegenwoordig steeds groter.

Dat betekent één ding…

Niet iedere deurbel is even goed in staat om jouw leven gemakkelijker te maken. Wil jij je huidige deurbel een opfrisser geven en een deurbel met camera kopen? Dan zit je hier helemaal goed. Ik zet hier namelijk enkele onmisbare tips op een rijtje. Daardoor heb jij straks een geweldige nieuwe deurbel aan de deur hangen.

SecuFirst DID501 slimme deurbel zonder abonnement
Via: secufirst.eu

1. Kies voor de snelste verbinding

Ga je een deurbel met camera kopen, dan doe je dat om te zien wie er voor de deur staat. Om dat beeld te ontvangen, moet het signaal eerst naar je telefoon verstuurd worden. De snelheid waarmee dat gebeurt is cruciaal. Het maakt namelijk het verschil tussen een eenvoudiger leven, of steeds net de rug van de pakketbezorger in beeld krijgen. Die vond na 5 seconden wachten namelijk dat er niemand thuis was en vertrok weer.

Ook als je zelf thuis bent is het belangrijk dat het signaal snel wordt doorgestuurd. Zo ben je gewoon op tijd om de deur open te doen. Het voornaamste verschil in de snelheid bij diverse modellen zit hem in de verbinding die de deurbel maakt met je Wifi netwerk en telefoon. Er zijn slimme deurbellen met een draadloze Wifi-verbinding, maar ook deurbellen die aangesloten zijn op de bedrading van je oude deurbel.

Hoewel veel mensen de voorkeur geven aan Wifi, kan daardoor wel een vertraging op de lijn ontstaan. Vooral als je een zogenaamde ‘gong’ of ‘chime’ in huis hebt hangen om de deurbel te horen.

Energie besparen met slimme producten?
Downloaden dan ons e-book: Geld besparen met slimme producten (TIJDELIJK GRATIS)
Energie besparen met slimme producten?
Downloaden dan ons e-book: Geld besparen met slimme producten (TIJDELIJK GRATIS)

In mijn review over de Nest Hello lees je trouwens dat ik bij het testen van die deurbel geen enkel probleem had met het ontvangen van de beelden. Ook via Wifi. Toen ik de Ring Video deurbel testte, viel me op dat het beeld er enkele seconden langer over deed om op mijn telefoon te komen. Door beide deurbellen te testen, merkte ik pas echt hoe belangrijk twee of drie seconden zijn als het gaat om een deurbel. Bij de Nest Hello werd trouwens een gong geïnstalleerd, die op mijn bestaande bedrading werd aangesloten. Dat zorgde dat ik direct de bel hoorde als ik zelf thuis was. Bij de Chime van de Ring Video Pro was dat niet het geval omdat deze via de Wifi wordt geactiveerd.

Wifi-verbinding

De sterkte van het Wifi-signaal is voor een groot deel verantwoordelijk voor de verbinding. Let dus ook daarop als je een deurbel met camera gaat kopen. De meeste verbindingen met 2.4 GHz zijn voldoende om een goede verbinding tot stand te brengen.

Sommige deurbellen bieden ook nog 5 Ghz aan. Daardoor heeft de deurbel een groter bereik. Het is daarbij ook altijd belangrijk dat de router relatief dichtbij de deurbel staat en dat je Wifi-verbinding constant aan staat. Anders kunnen er verstoringen op de lijn veroorzaakt worden waardoor je de bel heel laat of zelfs helemaal niet hoort.

Nest Hello slimme deurbel

2. Het opslaan van de beelden

Ga je een deurbel met camera kopen, dan wil je die beelden vast ook ergens laten opslaan. Dat opslaan is bij alle deurbellen mogelijk. Toch is de manier van opslaan totaal anders bij sommige modellen. Soms moet je daar nog extra voor betalen ook. Het is dus belangrijk om je daarin te verdiepen. Over het algemeen kun je kiezen uit:

SD-kaart opslag

Deze vorm van opslag zie je voornamelijk bij de wat goedkopere slimme deurbellen. Die deurbellen hebben een opslagcapaciteit van 8 GB tot ca. 64 GB. De beelden worden opgenomen, totdat het kaartje vol is. Vervolgens kun je de SD-kaart in je computer stoppen en de beelden bekijken. Deze deurbellen zijn vaak ook gewoon voorzien van Wifi. Je ontvangt dus wel gewoon een melding wanneer er iemand voor de deur staat. De beelden kun je alleen dus niet terugkijken op je telefoon. De meeste slimme deurbellen zonder abonnement zijn voorzien van een SD-kaart.

Cloud opslag

De tweede manier van opslag is in de cloud. Dit is de meest voorkomende manier van data opslag voor een slimme deurbel met camera. Sommige deurbellen zonder abonnement verzenden de beelden gratis naar je eigen Google Drive account. Andere deurbellen slaan de beelden op bij een lokale server van het bedrijf. Dat zijn dan ook vaak deurbellen waarvoor je een abonnement kunt afsluiten. De Nest Hello, de Ring Video 2 en Ring Video pro zijn bijvoorbeeld deurbellen met een abonnement voor de cloud. Deze deurbellen kun je ook zonder abonnement gebruiken, maar de beelden worden dan niet opgeslagen. Ook werkt de gezichtsherkenning van de Nest Hello niet. Abonnementen zijn gemiddeld vanaf 5 euro per maand.

3. De beeldhoek

Ook is het belangrijk om te weten hoeveel de camera precies opneemt. Er zit namelijk een enorm verschil in de beeldhoek van verschillende deurbellen. Sommige deurbellen filmen slechts onder een hoek van 90 graden. Andere camera’s filmen met 170 graden bijna het dubbele. Een flink verschil, met name als je de deurbel ook als beveiligingscamera wilt gebruiken.

Bij een beeldhoek van 90 graden zie je precies degene die voor de deur staat. Met een beeldhoek van 150 graden zie je veel meer dan alleen dat. Zo kun je bijvoorbeeld ook het keukenraam in de gaten houden met de camera. Hieronder een voorbeeld van een beeldhoek van ca. 90 graden (links) en een beeldhoek van ca. 150 graden (rechts).

4. Installatie & krachtbron

Een nadeel van hedendaagse technologie is dat het soms wat lastig is om te installeren. Voor sommige deurbellen heb je dan ook echt een instructiefilmpje nodig. Dat zijn voornamelijk deurbellen die aangesloten worden op de huidige bedrading.

De Nest Hello bijvoorbeeld. Die wordt geleverd met gong, maar die moet je wel aansluiten op je huidige bel. Voor iemand die niet gewend is om te spelen met elektronica, kan dat net even teveel zijn.

Gelukkig wordt de Nest Hello ook inclusief installatie aangeboden. Je betaalt daar wel wat extra voor. Maar… dan ben je wel binnen een klein uurtje voorzien van een (werkende) deurbel met camera.

Deurbellen die je niet aan hoeft te sluiten op de huidige bedrading zijn een stuk vriendelijker voor minder technische smarthome liefhebbers. In dat geval gaat het vooral om het koppelen van de deurbel aan je eigen Wifi-netwerk. Zolang er geen onverwachte obstakels ontstaan, moet dat met een kwartiertje wel gebeurd zijn. De krachtbron is in dat geval een setje batterijen. Die moet je – afhankelijk van het gebruik van je deurbel – twee tot drie keer per jaar vervangen.

De installatie door een professionele installateur kost je overigens een euro of honderd. Geen laag bedrag, maar het kan je wel een hoop frustratie schelen.

Ring Video Deurbel Pro
Via: ring.com

5. Extra opties

Dan gaan we door naar de extra opties. Want een deurbel met camera heeft meer opties dan alleen beelden opnemen of beelden opslaan.

Bewegingsdetectie
Er zijn bijvoorbeeld camera’s met bewegingsdetectie. Je krijgt dan niet alleen een melding wanneer iemand op de deurbel drukt, maar ook wanneer beweging wordt gesignaleerd. Je stelt zelf een zone in waarbinnen je op de hoogte gebracht wil worden van beweging. Je kunt er bij sommige camera’s ook voor kiezen om alleen meldingen te krijgen op vreemde tijdstippen. Bijvoorbeeld in het midden van de nacht. Dan horen er natuurlijk geen mensen rond je huis te lopen.

Gezichtsherkenning
Een andere optie is gezichtsherkenning. Op het moment van schrijven heeft alleen de Nest Hello die optie nog maar. De optie is vooral handig voor iemand die graag weet wie er precies voor de deur staat. Zo kun je bijvoorbeeld namen koppelen aan bepaalde gezichten. Door in te stellen dat je alleen meldingen wilt krijgen wanneer die personen voor de deur staan, krijg je steeds meer controle over je eigen tijd.

Tweeweg audio
Iemand kunnen zien wanneer ze voor de deur staan is natuurlijk handig. Maar je benut pas écht de volledige potentie wanneer je ook met diegene kunt communiceren. Zo vertel je de postbezorger bijvoorbeeld dat ze je pakketje het beste bij de linker buren kunnen afgeven. Of je vertelt een collectant – aan wie je wat zou willen geven – dat je over een uurtje thuis bent. Door een deurbel met camera én intercom te kiezen, wordt het gebruiksgemak nog een stuk groter.

6. Domotica platform

Een smart home is pas echt compleet wanneer je meerdere slimme apparaten in huis hebt. Maar zelfs dan zijn er enkele zaken die jouw leven eenvoudiger kunnen maken. Bijvoorbeeld de connectie tussen je slimme apparaten. In plaats van het instellen van losse commando’s, werken jouw apparaten dan samen. Je Nest Hello kun je dan bijvoorbeeld koppelen aan de Google Assistent. Gaat de deurbel en is het een bekende? Dan vertelt de Google Assistent hardop wie er voor de deur staat.

Dit is slechts één van de voorbeelden van de verschillende verbindingen die je kunt maken. Ga je een deurbel met camera kopen, dan moet je er goed op letten dat je hier geen fouten mee maakt. Iedere camera is namelijk tot op zekere hoogte te verbinden met geselecteerde domotica systemen. Niet ieder apparaat werkt bijvoorbeeld met Google Assistent of de Apple Homekit.

Om de potentie van al je apparaten te gebruiken, is het kiezen van de juiste camera met deurbel dus erg belangrijk. Gelukkig geeft iedere aanbieder heel duidelijk aan met welke domotica platformen de deurbel kan samenwerken.

De populairste deurbellen van dit moment

Natuurlijk stuur ik je na dit artikel niet met een kluitje het riet in. Er zijn namelijk een aantal deurbellen die het vermelden waard zijn. Wellicht heb je na het lezen van bovenstaande tips een idee wat je wilt hebben. Ik zet hieronder enkele opties en voordelen op een rijtje. Zo weet je zeker dat je een goede deurbel met camera op de kop tikt.

#1 Smartwares DIC-23216

 • Geen abonnementskosten
 • Beeld opslag op SD-kaart of Google Drive
 • 720p HD opnamekwaliteit
 • 3 meter nachtzicht
 • Intercom functie
 • Werkt op batterijen

2# SecuFirst DID501

 • Geen abonnementskosten
 • Beeld opslag op meegeleverd SD-kaart
 • Intercom functie
 • 720p HD opnamekwaliteit
 • Nachtzicht
 • Mogelijkheid om poortopener op aan te sluiten
 • Diefstal proof i.v.m. extra schroef

3# Nest Hello

 • Optie voor abonnement
 • Beeldopslag in cloud (bij abonnement)
 • Intercomfunctie
 • Gezichtsherkenning
 • Bewegingsdetectie
 • 720p HD opnamekwaliteit
 • Nachtzicht
Oprichter van smarthomefans. Gek op gadgets, tech en specifiek smarthome. Ruim 10 jaar geleden de eerste 'automatisering' in huis gestart en sindsdien honderden producten en merken onderzocht en getest.

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen