Chromecast voor Facebook en Instagram: zo werkt het

Soms kom je video's tegen op Facebook op Instagram die je liever op je televisie bekijkt. Met deze Google Chromecast-opties gaat het je lukken.
Chromecast voor Facebook en Instagram

Denk je aan online video’s bekijken, dan denk je aan YouTube of Vimeo. Maar sociale media als Facebook en Instagram bieden ook ontzettend veel videocontent aan. Videocontent die je via Chromecast gewoon op je televisie kunt bekijken, al dan niet met een omweg.

Google Chromecast is een populair systeemonderdeel van televisies, mediaspelers, telefoons, tablets en natuurlijk de Chromecast zelf. Daarmee kun je content van het ene naar het andere apparaat casten (versturen, als het ware).

Om dat voor elkaar te krijgen, moet je ervoor zorgen dat beide apparaten zijn verbonden met hetzelfde wifi-netwerk. Neem bijvoorbeeld je smartphone en je televisie. Is dat het geval, dan kun je vaak met een simpele druk op de Castknop de content van je telefoon op je tv bekijken.

Voor veel televisies en mediaspelers geldt dat Chromecast standaard ingebouwd is. Is dat niet het geval, dan moet je wellicht een dongle kopen, die simpelweg Google Chromecast heet. Daarnaast is Chromecast ook aanwezig in je Chrome-webbrowser. Dat is nu alvast handig om te weten.

In het kort: je hebt dus een verzender en een ontvanger nodig. De verzender is een smartphone of computer en de ontvanger is een dongle, tv of mediaspeler.

Chromecast Installeren en instellen

Video’s van Facebook bekijken

Wanneer je de mobiele applicatie van Facebook gebruikt, dan werkt het allemaal vrij simpel. Je opent een video binnen de app en bekijkt hem in een volledig scherm. Binnen dat volledige scherm kom je de Chromecast-knop tegen. Je vindt hem rechts bovenin.

Gebruik je de app op iOS? Dan zie je hier zelfs twee knoppen staan. Op iOS ondersteunt Facebook namelijk Chromecast én AirPlay. AirPlay is vergelijkbaar met Googles technologie, maar werkt alleen binnen het ecosysteem van Apple. Het systeem van Google is geheel open.

Tap eenmalig op de Google Chromecast-knop. Vervolgens is het de bedoeling dat je het apparaat uitkiest waar je de content naartoe wil sturen. Kies je je tv uit, dan wordt de video binnen enkele seconden gepresenteerd op dat beeldscherm.

Afbeelding: Pexels

Facebook op het web

Je kunt ook video’s casten vanaf de website van Facebook. Dat kan via de meest recente versie van de Google Chrome-browser. Je hoeft hiervoor géén extensie te downloaden. De functionaliteit zit direct ingebakken.

Wanneer je een video bekijkt op de website van Facebook, dan vind je onderin de mediabalk (naast het icoon voor opties en het weergeven van het volledige scherm) de Google Chromecast-knop. Tap daarop, kies de ontvanger uit en je kunt beginnen met kijken.

Instagram-video’s vanaf Android casten

Video’s van Instagram casten naar een tv, dongle of mediaspeler vanaf je smartphone gaat net even anders. De applicatie heeft namelijk geen ingebouwde Chromecast-ondersteuning. Dus zijn we aangewezen op de ingebouwde Cast-functionaliteit van je smartphone.

We beginnen met Android-gebruikers. Via de onderstaande stappen cast je heel snel je Instagram-content naar je televisie.

 1. Open de instellingen van je smartphone en zoek op Casten.
 2. Je vindt de optie onder Bluetooth & apparaatverbinding.
 3. Open de functie en schuif de regelaar aan de rechterkant van links naar rechts. Dat knopje moet blauw of rood zijn, dan werkt de castfunctie.
 4. Mocht je de Google Home-applicatie op je smartphone hebben staan, dan kun je via die app het scherm van je smartphone casten naar je tv.
 5. Daarvoor open je de Google Home-app, selecteer je je tv, mediaspeler of dongle en druk je onderin op de knop Mijn scherm casten.
 6. Na een paar seconden verschijnt het scherm van je smartphone in beeld.
 7. Selecteer nu de video’s die je wil bekijken en druk op afspelen.

Op iOS werkt het weer anders

Heb je een iPhone of iPad, dan moet je op een andere manier te werk gaan.

 1. Download en installeer de app Momocast.
 2. Open nu de Safari-browser, tap op de deelknop en selecteer Cast met Momocast.
 3. De webpagina wordt dan geopend in Momocast, die voorzien is van een castknop.
 4. Tap op de knop die je rechts bovenin vindt.
 5. Kies nu het Chromecast-apparaat uit.
 6. Tap nogmaals op de castknop en kies de optie voor het spiegelen van je scherm.
 7. Nu wordt het scherm van je iPhone op de tv weergeven.
 8. Om af te sluiten tap je op het casticoon en druk je op de optie voor het verbreken van de verbinding.

Chromecast in je Chrome-browser

Je kunt de content van Instagram ook casten vanuit je browser. Daarvoor heb je de Google Chrome-browser nodig. Die installeer je op je pc of laptop.

 1. Open de Chromebrowser en ga naar de Instagramwebsite. Nu moet je inloggen.
 2. Ga nu met je muis naar de drie puntjes rechts in beeld, bovenin in de hoek. In dat menu zie je ergens in het midden de optie Casten staan.
 3. Klik daarop en kies een apparaat uit de lijst beschikbare apparaten.
 4. Onderaan vind je nog de optie voor het aanpassen van de weergave, onder Bronnen. Chrome zal standaard alleen de tab casten die je op dat moment gebruikt.
 5. Je kunt ook kiezen uit de opties Bureaublad of Bestand.
 6. Na het selecteren van de Bron en het Apparaat, kun je beginnen met casten.

Die laatste optie kun je overigens ook gebruiken voor het casten van content die je op Facebook vindt, of welke content dan ook op je computer.

Chromecast nodig?

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

 

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen
 

Smarthomefans
Logo