Beeld en geluid

Laatste update:

Bellen met Google Home: dit moet je weten

Geschreven door:

Wesley Akkerman

Alle content is geschreven door smarthome-experts, niet door AI en robots.

Bellen met Google Home kan op drie manieren in de Verenigde Staten. Echter, hier in Nederland heb je slechts één methode tot je beschikking. Dat is niet heel erg, maar het is wel beperkend. Die optie krijgt de meeste aandacht in dit artikel, waarin je alles leest over bellen via Google Home-speakers.

Bellen met Google Home gebeurt in Nederland via Google Duo. Dat is een beldienst van de zoekmachinegigant, waarmee je videogesprekken voert. Dat kan op een smartphone of tablet, maar ook op een smart display. Een smart display zoals bijvoorbeeld de Google Nest Hub of Nest Hub 2.

Bellen met Google Home

Naast videogesprekken is het tevens mogelijk audiogesprekken te voeren. Je hebt dan niet per se een slim scherm nodig. Zodoende kun je dus ook de Google Nest Mini of Nest Audio gebruiken. En anders kun je natuurlijk terugvallen op een ouderwetse Google Home of Google Home Mini.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
???? De smarthome-trend van 2023: bekijk alle details!

In principe kun je met iedereen bellen die een Duo-account heeft. Je kunt gesprekken starten en ontvangen en voert die gesprekken tussen je speakers, schermen en mobiele apparaten. Alle gesprekken zijn gratis. Je kunt overigens géén noodnummers bellen met Google Duo.

Google Home Hub
Via: blog.google

Duo-gesprekken voeren

Om gesprekken via Google Duo te voeren, moet je ervoor zorgen dat je een Google Duo-account hebt. Dat Duo-account moet gekoppeld zijn aan je Google-account. Je gaat daarvoor naar duo.google.com. Op die website kun je je eigen telefoonnummer verifiëren.

Daarnaast moet je telefoon beschikken over de Google Assistent. Veel Androidsmartphones worden automatisch uitgerust met de stemassistent. Vooral iOS-gebruikers moeten de assistent zelf nog even downloaden. Gelukkig is de applicatie gratis beschikbaar in de App Store.

Nu moet je nog even Google Duo op je smartphone installeren en gereedmaken voor gebruik. Heb je dat gedaan, dan kunnen we eindelijk terug naar de smart display of slimme speaker die je wil gebruiken voor het bellen via Google Home of Google Nest-speakers.

Je gaat als volgt te werk:

 • Open de Google Home-app op je smartphone of tablet
 • Tik onderaan op Huis
 • Selecteer nu je speaker of smart display
 • Tik rechts bovenin op Apparaatinstellingen en dan Communicatie en dan Bellen via Duo
 • Volg de instructies op het scherm
Krijg nu korting op deze Google Home producten
Aanbiedingen beperkt geldig.

Bellen met Google Assistent

Nu je alles ingesteld hebt, kun je een telefoongesprek beginnen met contactpersonen (die opgeslagen zijn op je Google-account) die Google Duo gebruiken. Een telefoongesprek beginnen doe je gemakkelijk via de Google Assistent: “Hey Google, bel [contact] via Duo”.

Dan begin je een audiogesprek. Wil je videobellen via een smart display? Zeg dan: “Hey Google, videogesprek met [contact]. Als je iemand na een gemist gesprek wilt terugbellen, tik je op de melding en dan Bel [contactnaam]. Gelukkig zijn deze handelingen zeer simpel.

Je kunt verschillende dingen doen wanneer je alles correct geïnstalleerd hebt.

 • Je kunt gesprekken beantwoorden of weigeren
 • Je kunt gesprekken natuurlijk beëindigen
 • Je kunt gesprekken dempen en dat dempen ook weer opheffen

Als gebruiker van een slimme speaker geef je simpelweg stemcommando’s. Denk dan aan: “Hey Google, beantwoord dit gesprek”. Maak je gebruik van zo’n slim scherm, dan heb je ook nog wat handige knoppen tot je beschikking. Bellen met Google Nest Hub is dus lekker toegankelijk.

Bellen via Google Home

In het buitenland zijn er nog twee opties die bellen via Google Home mogelijk maken. Zo is er ‘door Google ondersteund bellen’. Daarmee start je gratis audiogesprekken met mobiele, vaste en zakelijke telefoonnummers. Deze optie is alleen beschikbaar in de VS en Canada.

De functie heeft een aantal eigenschappen. Dit zijn de belangrijkste:

 • Je kunt alleen audiogesprekken beginnen en niet gebeld worden
 • Gesprekken binnen de VS en Canada zijn gratis
 • Tijdens het bellen kun je je telefoonnummer verbergen of tonen
 • Noodoproepen plaatsen is niet mogelijk

Daarnaast kun je in de Verenigde Staten, Italië en Australië ook bellen via providers. Je koppelt een slimme speaker of smart display dan aan een telefoonnummer. Dit kan een mobiel of vast nummer zijn. Deze optie heeft veel dezelfde eigenschappen als hierboven, maar heeft ook unieke:

 • Soms kun je internationaal bellen
 • Je hebt echt een abonnement bij een provider nodig
 • De kosten vallen onder dat abonnement
 • Er zijn geen datakosten

Het is niet duidelijk of Google voornemens is de bovenstaande opties ook in Nederland uit te brengen. Maar mocht dat wel gebeuren, dan weet je nu in elk geval wat je ervan kunt verwachten. Bellen via Google Home gebeurt in Nederland dus uitsluitend via de Google Duo-beldienst.

Krijg nu korting op deze Google Home producten
Aanbiedingen beperkt geldig.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Wesley hield aanvankelijk even de boot af, maar sinds de aanschaf van een Philips Hue-starterpakket is hij helemaal om. Sindsdien houdt hij zich met alles smarthome bezig en test hij geregeld slimme lampen, thermostaten, deurbellen, sloten, verschillende accessoires en - z'n favoriet - stofzuigers.

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen