Televisies

Laatste update:

88 inch TV afmetingen + wanneer deze (niet) kopen?

Geschreven door:

Arie Vogelaar

Fact checked en geredigeerd door:

Ruud Caris

Alle content is geschreven door smarthome-experts, niet door AI en robots.

Wil je van je woning een echte bioscoop maken? Of zoek je een grote tv voor in een vergaderzaal of kantoor? Dan is een 88 inch tv de ideale keus. Dit riante televisieformaat tovert je huis om tot een plek vol entertainment, streaming- en gameplezier. Ideaal voor echte liefhebbers! Ben je benieuwd naar de afmetingen en functionaliteiten van een televisie van 88 inch? En wil je weten wat de voordelen, maar ook de mogelijke nadelen zijn van een tv van deze omvang? Dan helpt deze aankoopgids je van A tot Z op weg.

88 inch tv afmetingen in cm

Een 88 inch tv is een van de grootste televisieformaten die je vandaag de dag kunt kopen. De keuze is nogal gering, want er zijn niet veel mensen die voor een tv van deze afmeting kiezen. En dat is logisch, want de diagonale afmeting bedraagt maar liefst 223.5 centimeter. Dat is reusachtig!

88 inch tv afmetingen

Lijkt het je gaaf om zo’n enorme tv in je woonkamer of op je kantoor te zetten? Houd er dan wel rekening mee dat de ideale kijkafstand op 536 centimeter ligt. Dit is de afstand tussen de plek waar je zit en de plek waar je tv staat.

Smarthomefans.nl – TV afmeting rekentool

Breedte
Hoogte
Diagonaal
Ideale kijkafstand

Beste keuze:

  Afmetingen berekenen

  Om het aantal inches van een televisie om te zetten naar centimeters, kun je een eenvoudige formule gebruiken. Eén inch is namelijk gelijk aan 2.54 centimeter. Wil je uitrekenen hoeveel centimeter een 65 inch televisie is? Dan hanteer je de rekensom 65 inch x 2.54 cm = 165.1 centimeter. Deze formule is universeel toepasbaar. Je kunt ‘m dus ook voor andere afmetingen gebruiken:

  <aantal inch> x 2,54 cm = diagonale afmeting van de televisie in centimeters

  Hou er hierbij rekening mee dat je de breedte (en eventueel hoogte) van de tv gebruikt om te meten of deze op jouw televisiekast/muur past.

  Kijkafstand

  Er zijn online veel verschillende berekeningen te vinden voor kijkafstand. Soms verschillen fabrikanten hier onderling zelfs van mening. Wij hebben onze berekening gebaseerd op onderzoek van de Consumentenbond.

  (<aantal inch> * 2,54) *2,4 = kijkafstand

  Goed om te weten

  • Hou rekening met de bezels (randen) en diepte van de tv. Dit is bij elk model anders, maar wel handig om te weten als je de tv wil inmeten.
  • Bedenk of je de tv wil neerzetten op de (meegeleverde) voet of ophangen aan een beugel. Dit is al jaren mijn favoriete muurbeugel!
  • In de winkel lijken tv’s altijd kleiner, laat je niet verleiden door ‘grote maten’ als jouw ruimte daar minder geschikt voor is.

  Om je een beter beeld te geven van de omvang van een 88 inch-televisie, staat hieronder een tabel met enkele cijfers. Je vindt hier de breedte, hoogte, diagonale afmeting en kijkafstand in één overzicht.

  Breedte194.81 cm
  Hoogte109.58 cm
  Diagonaal223.52 cm
  Ideale kijkafstand536.45 cm

  Wat is de beste keuze voor een 88 inch tv?

  Er zijn niet veel 88 inch tv’s op de markt en dat is een voordeel. Je hebt hierdoor veel minder keuzestress. En het mooie is: een tv van deze omvang heeft altijd een premium kwaliteit, zowel qua beeld als qua geluid.

  Sorteren op prijs heeft voor dit formaat geen zin. De prijs die je neertelt, ligt sowieso op duizenden euro’s. Kijk dus liever naar welk merk je prefereert en naar de reviews die over de tv geschreven zijn. En zorg dat je altijd over 4K-beeldkwaliteit beschikt. Daardoor weet je zeker dat je streams en games optimaal resultaat bieden.

  88 inch tv: wanneer moet je deze (niet) kopen?

  Een 88 inch tv is niet voor elke consument of zakelijke koper geschikt. Bekijk hieronder een overzicht van waarom je de 88 inch-televisie wel of juist niet moet aanschaffen.

  Wanneer een 88 inch tv wel kopen?

  • Als je een grote huiskamer hebt met minimaal 536 centimeter kijkafstand
  • Als je een omvangrijk beeldscherm wilt voor presentaties in een kantooromgeving
  • Als je een bioscoopachtige beeld- en game-ervaring wilt
  • Als je over een grote entertainmentkamer beschikt in je woning
  • Als je een rasechte filmliefhebber bent, maar niet elk weekend naar de bioscoop wilt

  Wanneer een 88 inch tv niet kopen?

  • Als je woning of kantoor een te kleine kijkafstand heeft voor een tv van deze omvang
  • Als je niet wilt dat de televisie de sfeer in je woonkamer bepaalt omdat ‘ie zo groot is
  • Als je een wat kleiner budget hebt en een goedkopere tv wilt kopen (kies dan liever voor een 65 inch tv)
  • Als je de tv wilt ophangen, maar niet over een stevige muur beschikt voor het ophangsysteem

  Wat zijn de voor- nadelen van een 88 inch tv?

  Hieronder vind je de pro’s en cons van een 88 inch tv nog eens in één overzicht terug:

  Voordelen
  • De tv is ideaal voor ruimtes met meer dan 536 centimeter kijkafstand
  • De tv is dé manier om een thuisbioscoop te creëren
  • De tv biedt de allerbeste beeld- en presentatiekwaliteit voor op kantoor
  • De tv is een gedroomde keuze voor gaming- en streamingfans
  Nadelen
  • De tv is niet geschikt voor een wat kleinere portemonnee
  • De tv past niet in kleinere woonkamers of slaapkamers
  • De tv bepaalt de volledige sfeer van je inrichting omdat ‘ie zo’n grote omvang heeft
  • Extreem duur

  Waar moet je op letten bij het kopen van een 88 inch tv?

  Wil je een tv van zo’n grote omvang kopen? Doe je huiswerk dan extra goed. Je betaalt namelijk een flink bedrag en het is zonde als je achteraf voor teleurstellingen komt te staan. Onderstaande aankooptips helpen je de juiste keuze te maken en teleurstelling te voorkomen.

  1. Kies voor een smart-tv

  Kies altijd voor een televisie met smart-functie. Zo weet je zeker dat je 88 inch tv over je favoriete apps beschikt, zoals Netflix, Spotify en YouTube. Dit zorgt voor optimale gebruiksvriendelijker en gebruikersgemak.

  2. Kies voor voldoende HDMI-ruimte

  De kans is groot dat je diverse apparaten op je 88 inch tv wilt aansluiten, zoals je Chromecast, je Playstation of je Xbox. Daar heb je HDMI-ingangen voor nodig, dus kijk vooraf goed over hoeveel aansluitingen de tv beschikt. Kom je achteraf toch aansluitingen tekort? Koop dan een HDMI-splitter om dit probleem op te lossen. Kost maar een paar euro.

  3. Bestudeer de online reviews

  De reviews van andere klanten kunnen je veel leren over de kwaliteit van de tv. Lees deze dus goed door en kijk niet alleen naar het aantal sterren dat mensen geven. Zie je weinig tot geen reviews op Bol.com of Coolblue? Kijk dan ook even op Amazon, daar zie je vaak de reviews van over de hele wereld. Het aantal recensies ligt daardoor een stuk hoger.

  4. Meet vooraf de kijkafstand

  Bij een tv van deze omvang, is het meten van de kijkafstand geen overbodige luxe. Het is zelfs essentieel. Zorg dat deze kijkafstand minimaal op 5 meter ligt, liefst meer. Zo voorkom je dat je met je neus op het scherm staat gedrukt.

  Let op: in een vergaderzaal mag de kijkafstand ook nog wel wat groter zijn. Zeker als je voor een 4K-scherm kiest, is het scherm ook van grotere afstand prima leesbaar.

  5. Controleer of je muur sterk genoeg is (en zet ‘m anders neer)

  Een tv van deze omvang kun je het beste neerzetten in plaats van ophangen. Wil je ‘m toch ophangen? Laat je dan goed door de bouwmarkt of door een professional adviseren over de stevigheid van je muur. Het zou zonde zijn als je je gipswand vernield omdat je deze televisie per se wilt ophangen.

  Meer weten over tv-formaten?

  Wil je een tv van een grote omvang kopen en een bioscoopervaring creëren in je woning? Dan is een 88 inch tv een keuze naar je hart. Ben je bang dat ‘ie toch iets te groot is? Bekijk dan onze overzichtspagina met televisie-afmetingen. Je vindt hier informatie over uiteenlopende afmetingen en kunt daardoor een verantwoorde aankoopkeuze maken.

  Twijfel je nog over de maat? Check hier andere maten of raadpleeg de keuzehulp.

  50 inch

  55 inch (populair)

  58 inch

  60 inch

  65 inch (populair)

  86 inch

  88 inch

  98 inch

  Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

  Feedback form

  Plaats een reactie

  Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen