Televisies

85 inch TV afmetingen + wanneer deze (niet) kopen?

Door:

Arie Vogelaar

Laatste update:

Alle content is geschreven door smarthome-experts, niet door AI en robots.
Televisies

85 inch TV afmetingen + wanneer deze (niet) kopen?

Laatste update:

Alle content is geschreven door mensen, niet door AI en robots.
Beste keuze
85 inch tv
★★★★★
Beste keuze van dit moment
Goede prijs- kwaliteit
Snelle levering
Bekijk beste keuze

Er zijn verschillende redenen om een grote televisie te kopen. Zo kun je hiermee een echte bioscoopervaring creëren in je woonkamer of slaapkamer. Ook kun je een grote tv aanschaffen voor in een vergaderzaal of kantoor. Zelfs mensen die verder weg zitten van het scherm, kunnen dan zonder problemen de presentatie volgen. Een tv-afmeting die hiervoor heel geschikt is, is de 85 inch tv. Op deze pagina vertellen we je meer over de voordelen, nadelen en functionaliteiten van een tv van deze omvang.

85 inch tv afmetingen in cm

85 inch is een van de grootste tv-maten die op de markt verkrijgbaar is. Dit formaat tv wordt niet vaak verkocht. Dat komt omdat ‘ie met een diagonale afmeting van 2 meter en 16 cm te groot is voor de meeste huiskamers. De kijkafstand van deze televisie is minimaal 4.6 meter. Veel mensen zitten in de woonkamer veel dichter bij hun tv en kiezen daardoor voor een kleiner model.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
???? De smarthome-trend van 2023: bekijk alle details!

In de tabel hieronder vind je meer informatie over de precieze afmeting van een 85 inch tv. Je kunt hierdoor beter inschatten of deze televisie past in jouw woonkamer, slaapkamer, man cave of vergaderzaal.

85 inch tv afmetingen

Smarthomefans.nl – TV afmeting rekentool

Breedte
Hoogte
Diagonaal
Ideale kijkafstand

Beste keuze:

  Afmetingen berekenen

  Om het aantal inches van een televisie om te zetten naar centimeters, kun je een eenvoudige formule gebruiken. Eén inch is namelijk gelijk aan 2.54 centimeter. Wil je uitrekenen hoeveel centimeter een 65 inch televisie is? Dan hanteer je de rekensom 65 inch x 2.54 cm = 165.1 centimeter. Deze formule is universeel toepasbaar. Je kunt ‘m dus ook voor andere afmetingen gebruiken:

  <aantal inch> x 2,54 cm = diagonale afmeting van de televisie in centimeters

  Hou er hierbij rekening mee dat je de breedte (en eventueel hoogte) van de tv gebruikt om te meten of deze op jouw televisiekast/muur past.

  Kijkafstand

  Er zijn online veel verschillende berekeningen te vinden voor kijkafstand. Soms verschillen fabrikanten hier onderling zelfs van mening. Wij hebben onze berekening gebaseerd op onderzoek van de Consumentenbond.

  (<aantal inch> * 2,54) *2,4 = kijkafstand

  Goed om te weten

  • Hou rekening met de bezels (randen) en diepte van de tv. Dit is bij elk model anders, maar wel handig om te weten als je de tv wil inmeten.
  • Bedenk of je de tv wil neerzetten op de (meegeleverde) voet of ophangen aan een beugel. Dit is al jaren mijn favoriete muurbeugel!
  • In de winkel lijken tv’s altijd kleiner, laat je niet verleiden door ‘grote maten’ als jouw ruimte daar minder geschikt voor is.
  DimensieAfmeting in cm
  Breedte188,17 cm
  Hoogte105,85 cm
  Diagonaal215,90 cm
  Ideale kijkafstand460 cm

  Wat is de beste keuze voor een 85 inch tv?

  Het aanbod van 85 inch televisies is relatief klein. Dat komt omdat een tv van dit formaat niet vaak verkocht wordt. Wanneer mensen een grote tv willen, kiezen ze meestal voor een 65 inch tv. Het geringe aanbod 85 inch tv’s heeft gelukkig een groot voordeel.

  Doordat je minder keuze hebt, is het een stuk makkelijker om een beslissing te nemen. En de meeste tv’s van deze omvang zijn van A-merken die topkwaliteit bieden.

  Wanneer je een tv van deze grote omvang koopt, is prijs niet het belangrijkste waar je op moet letten. Elke tv van deze omvang kost namelijk enkele duizenden euro’s. Als je toch al bereid bent om zo’n groot bedrag aan de tv te besteden, is het vooral slim om naar de functionaliteiten van de tv te kijken.

  Let er bijvoorbeeld op dat het een 4K-televisie is voor optimale beeldkwaliteit. En dat er een goed geluidssysteem is ingebouwd. Ook is het verstandig om voor een smart-tv te kiezen, zodat je televisie over applicaties beschikt zoals Netflix, NPO en Videoland. Later op de pagina komen we daar nog uitgebreider op terug.

  85 inch tv: wanneer moet je deze (niet) kopen?

  Je kunt je ongetwijfeld voorstellen dat een 85 inch tv lang niet voor iedereen een geschikte omvang is. Om je te helpen ontdekken of dit tv-formaat bij je past, vind je hieronder een lijstje met informatie over waarom je deze tv wel of juist niet moet kopen.

  Wanneer een 85 inch tv wel kopen?

  • Als je in je woonkamer of slaapkamer op minstens 4.6 meter afstand van de tv kunt zitten
  • Als je een grote tv zoekt om presentaties te geven in een vergaderzaal
  • Als je een echte bioscoopervaring of game-ervaring wilt creëren
  • Als je een flinke entertainmentkamer in huis hebt en daar films wilt kijken

  Wanneer een 85 inch tv niet kopen?

  • Als je woonkamer of slaapkamer niet groot genoeg is om een kijkafstand van 4.6 meter te creëren
  • Als je niet wilt dat je tv het middelpunt van je woonkamer vormt en daardoor afleidt van de rest van je inrichting
  • Als je geen groot fan van streamingdiensten bent en ook geen behoefte hebt aan een bioscoopervaring
  • Als je geen duizenden euro’s beschikbaar hebt om een tv te kopen, of dit geld liever niet aan een tv wilt uitgeven
  • Als je de tv wilt ophangen, maar niet over een stevige muur beschikt die voldoende draagkracht heeft

  Vind je deze 85 inch tv afmetingen net iets te groot, dan kun je bijvoorbeeld voor een 83 inch-model gaan.

  Wat zijn de voor- nadelen van een 85 inch tv?

  Hieronder vind je nog eens een handig overzicht van de voor- en nadelen van een 85 inch televisie.

  • Een 85 inch tv is een goede keuze als je een kijkafstand van 4.6 meter hebt
  • De tv is de ideale keuze als je een bioscoopervaring wilt creëren in huis
  • De tv heeft de perfecte omvang voor een beeldscherm in een vergaderzaal
  • De tv is heel geschikt voor gamers die een immersive game-ervaring willen
  • De tv is niet geschikt voor mensen met een beperkt budget (of mensen die hier liever niet te veel aan uitgeven)
  • De tv is te groot voor huiskamers en slaapkamers waarin de kijkafstand kleiner dan 4.6 meter is
  • De tv is geen goede keus wanneer je niet wil dat deze een prominente plek inneemt in je kamer

  Waar moet je op letten bij het kopen van een 85 inch tv?

  Je weet nu alles over de afmeting, de voordelen en de nadelen van een 85 inch tv. Hieronder vind je in aanvulling daarop enkele tips die je helpen bij het maken van de juiste aankoopkeuze.

  1. Maak de keuze voor een smart-tv

  Bijna elke tv vandaag de dag is een smart-tv. En daar is een goede reden voor, want dankzij smartfunctie beschikt je televisie over applicaties zoals Netflix, Videoland en NPO. Je kunt hierdoor eenvoudig je favoriete apps gebruiken. Zonder omwegen en zonder gedoe. Let er goed op dat de tv die jij wilt kopen ook over een smartfunctie beschikt. Daarmee voorkom je teleurstellingen.

  2. Let op de HDMI-aansluitingen

  Kies altijd voor een tv met voldoende HDMI-aansluitingen. Zo weet je zeker dat je ook andere apparaten op je tv kunt aansluiten, zoals je Chromecast, Playstation, Xbox en laptop. Je vindt het aantal HDMI-aansluitingen in de productomschrijving van de tv.

  Deze staat meestal gewoon op de webshop waar je de tv wilt kopen. Kom je in de toekomst toch HDMI-aansluitingen tekort? Dan kun je een HDMI-koppelstuk kopen en is het alsnog opgelost.

  3. Bestudeer online reviews

  Veel consumenten kijken alleen naar het aantal sterren wanneer ze de reviews van een product controleren. Wij raden je aan om in aanvulling daarop ook te kijken naar wat consumenten over de tv zeggen. Hier komen vaak voor- en nadelen uit voort waar je je keuze op kunt baseren. Je voorkomt hiermee een miskoop.

  4. Meet de kijkafstand vanaf je bank of stoel

  Het is een aantal maal benadrukt op deze pagina: de kijkafstand van je stoel of bank naar de tv. Het is verstandig deze kijkafstand te meten voordat je de tv aanschaft. Let er op dat deze kijkafstand minimaal 4.6 meter bedraagt. Een meter of 6 is ook prima. De 85 inch tv is daar groot genoeg voor.

  Voor vergaderzalen geldt dat de kijkafstand zelfs nog wat groter mag zijn. Met een tv van 85 inch weet je zeker dat iedereen in de zaal een goed beeld heeft van de presentatie of statistieken die je laat zien, ook de mensen die achteraan de vergadertafel zitten.

  5. Controleer de draagkracht van je muur

  Een 85 inch tv heeft een flink gewicht, waardoor die niet geschikt is om aan elke muur te hangen. Sommige gipswanden zijn bijvoorbeeld niet sterk genoeg om de draagkracht aan te kunnen. Voor een 85 inch tv geldt dat het soms slimmer is om deze op een tv-kast te zetten. De pootjes daarvoor worden meestal meegeleverd bij je bestelling.

  Twijfel je of je wand of muur sterk genoeg is om de tv te dragen? Vraag dan een specialist of bouwmarktmedewerker om advies. Zij kunnen je helpen om te bepalen of het ophangen van de tv een goed idee is.

  TV afmetingen

  Meer weten over tv-formaten?

  Ben je op zoek naar een tv die je een echte bioscoopervaring biedt? Of wil je een groot beeldscherm voor op kantoor of in een vergaderzaal?

  Dan is een 85 inch tv een goede keus. Heb je nog twijfels over welke afmeting het beste bij je past? Bekijk dan onze overzichtspagina met televisie-afmetingen. Je vindt hier informatie over verschillende tv-afmetingen .

  Twijfel je nog over de maat? Check hier andere maten of raadpleeg de keuzehulp.

  50 inch

  55 inch (populair)

  58 inch

  60 inch

  65 inch (populair)

  86 inch

  88 inch

  98 inch

  Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

  Feedback form

  Plaats een reactie

  Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen