55 inch TV afmetingen + wanneer deze (niet) kopen?

Door

Arie Vogelaar

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

55 inch tv afmetingen

Wil je een 55 inch tv kopen? Dan ben je lang niet de enige die daarvoor kiest. Steeds meer huishoudens maken de keuze voor een grote televisie. Een 55 inch tv geeft hoge beeldkwaliteit en biedt een echte bioscoopervaring. Ideaal als je gek bent op films, series, sport of gamen. Toch zijn er enkele zaken waar je goed op moet letten als je een 55 inch televisie koopt. Op deze pagina ontdek je daar meer over.

55 inch tv afmetingen in cm

Je kunt de afmetingen van een televisie vaststellen door de breedte, hoogte en diagonale afmeting te meten. Om dit makkelijker te maken, maken webshops meestal gebruik van inches als maatgeving. Het aantal inches van een tv wordt berekend aan de hand van de diagonale afstand. Dat wil zeggen: de afmeting van linksonder tot rechtsboven.

Voor een televisie van 55 inch geldt dat de diagonale afmeting 139.70 cm is. Afgerond is dat 140 cm. Nu je dit weet, kun je heel makkelijk berekenen of deze omvang past op de muur of de tv-kast waar je de televisie wilt plaatsen.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
De smarthome-trend van 2024: bekijk alle details!

Houd er rekening mee dat een grote televisie niet voor elke ruimte geschikt is. Om een tv van 55 inch aan te schaffen, is het belangrijk dat je op voldoende afstand van het scherm kunt zitten. Zit je er te dicht op, dan kijkt het niet prettig. Een deel van de tv valt dan buiten je blikveld, waardoor je steeds heen en weer moet kijken.

De ideale kijkafstand van een 55 inch tv is zo’n 2 tot 4 meter. Over het algemeen is een kijkafstand van ongeveer 3 meter ideaal. Daarmee bedoelen we dus dat je op 3 meter afstand zit van je televisiescherm. Dat levert je een optimale kijkervaring op. Hieronder vind je een overzicht van de maten en kijkafstand.

55 inch tv afmetingen

Smarthomefans.nl – TV afmeting rekentool

Breedte
Hoogte
Diagonaal
Ideale kijkafstand

Beste keuze:

  Afmetingen berekenen

  Om het aantal inches van een televisie om te zetten naar centimeters, kun je een eenvoudige formule gebruiken. Eén inch is namelijk gelijk aan 2.54 centimeter. Wil je uitrekenen hoeveel centimeter een 55 inch televisie is? Dan hanteer je de rekensom 55 inch x 2.54 cm = 139,7 centimeter. Deze formule is universeel toepasbaar. Je kunt ‘m dus ook voor andere afmetingen gebruiken:

  <aantal inch> x 2,54 cm = diagonale afmeting van de televisie in centimeters

  Hou er hierbij rekening mee dat je de breedte (en eventueel hoogte) van de tv gebruikt om te meten of deze op jouw televisiekast/muur past.

  Kijkafstand

  Er zijn online veel verschillende berekeningen te vinden voor kijkafstand. Soms verschillen fabrikanten hier onderling zelfs van mening. Wij hebben onze berekening gebaseerd op onderzoek van de Consumentenbond.

  (<aantal inch> * 2,54) *2,4 = kijkafstand

  Goed om te weten

  • Hou rekening met de bezels (randen) en diepte van de tv. Dit is bij elk model anders, maar wel handig om te weten als je de tv wil inmeten.
  • Bedenk of je de tv wil neerzetten op de (meegeleverde) voet of ophangen aan een beugel. Dit is al jaren mijn favoriete muurbeugel!
  • In de winkel lijken tv’s altijd kleiner, laat je niet verleiden door ‘grote maten’ als jouw ruimte daar minder geschikt voor is.

  Wat is de beste keuze voor een 55 inch tv?

  Wanneer je een 55 inch tv zoekt, kom je er al gauw achter dat enorm veel keuze is. Er zijn niet alleen veel merken beschikbaar, maar ook veel eigenschappen die elk weer hun eigen voordelen hebben. Sommige televisies zijn bijvoorbeeld voorzien van een smart-functie, terwijl andere over QLED of OLED beschikken. Al deze zaken hebben invloed op je kijkplezier en zijn dus de moeite waard om je in te verdiepen.

  Bekende merken

  • Samsung
  • Philips
  • LG
  • Sony
  • Toshiba
  • Salora
  • Xiaomi

  Tijd om te kiezen…

  Welke televisie je kiest, hangt af van je persoonlijke voorkeuren, maar ook van je budget. Speelt budget geen grote rol? Dan raden we je aan om sowieso voor een 4K televisie te gaan en liefst ook eentje met smart-functie. Je kunt daardoor gebruik maken van diverse applicaties, onder meer voor je gaming console en voor streamingdiensten, internet en Spotify.

  Heb je wat minder te besteden, maar wil je toch een 55 inch tv? Denk dan vooraf goed na over welke concessies je wilt doen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om geen 4K-kwaliteit te kopen, maar wel een televisie met smartfunctie.

  55 inch tv: wanneer moet je deze (niet) kopen?

  Je vraagt je misschien af of een 55 inch tv een goed idee voor je is. Om je daarbij te helpen, hebben we hieronder een lijst voor je opgesteld met redenen om wel of juist niet voor dit formaat te kiezen.

  Wanneer een 55 inch tv wel kopen?

  • Als je er geen probleem mee hebt dat je tv een prominente plek inneemt in huis
  • Als je in de huiskamer op ongeveer 3 meter afstand van de televisie kunt zitten
  • Als je een echte bioscoopervaring wilt met hoge beeld- en geluidskwaliteit
  • Als je van spellen houdt en graag een groot scherm wilt om ‘immersive’ te gamen
  • Als je vaak achter de tv zit om series, films, docu’s of sportwedstrijden te kijken

  Wanneer een 55 inch tv niet kopen?

  • Als je liever niet wil dat je tv te veel ruimte inneemt in de huiskamer of slaapkamer
  • Als je onvoldoende ruimte hebt om op zo’n 3 meter van je televisie te zitten
  • Als je nu en dan tv kijkt, maar lang niet elke avond voor het scherm zit
  • Als je streamingdiensten of gamen niet zo belangrijk vindt
  • Als je een simpele tv wilt voor op de slaapkamer of in je ‘man cave’
  • Als je een budget-tv wilt voor in een vakantiehuisje, camper of caravan

  Wat zijn de voor- nadelen van een 55 inch tv?

  55 inch tv’s hebben zowel voordelen als nadelen. Wil je weten of de voordelen voor jou opwegen tegen de nadelen? Bekijk dan onderstaand overzicht voor inspiratie.

 • Een echte bioscoopervaring
 • Betere beeldkwaliteit dankzij de grote omvang
 • Optimale geluidskwaliteit dankzij ingebouwde boxen
 • Ook goed beeld als je wat verder van je scherm zit (bijvoorbeeld meer dan 3 meter)
 • Games spelen is veel leuker op zo’n groot scherm
 • Neemt een nogal prominente plek in
 • Niet geschikt voor kleinere ruimtes
 • Prijziger dan een televisie van bijvoorbeeld 32 inch
 • Stevige muur en wall mount nodig als je ‘m op wilt hangen
 • Waar moet je op letten bij het kopen van een 55 inch tv?

  Als je een 55 inch tv koopt, is er heel wat waar je op moet letten. Door je goed voor te bereiden, voorkom je dat je later spijt krijgt van je aankoop. Met onderstaand lijstje helpen we je graag op weg.

  1. Kies voor een smart-tv

  Het overgrote deel van de televisies vandaag de dag is voorzien van een smartfunctie. Kies je voor een wat goedkopere tv? Dan is een smartfunctie echter niet vanzelfsprekend. Wij raden je aan om altijd voor een smart-tv te gaan. Je kunt hier simpelweg veel meer kanten mee op. Ook is een smart-tv een stuk gebruiksvriendelijker en toekomstbestendiger.

  2. Kies voor voldoende HDMI-ruimte

  Een goede 55 inch tv dient over meerdere HDMI-ingangen te beschikken. Hierdoor kun je je Chromecast aansluiten en ook je Playstation, Xbox of laptop. Kijk dus vooraf goed of je televisie voldoende HDMI-ingangen heeft. Drie ingangen is voor de meeste mensen voldoende.

  3. Kijk naar de reviews online

  Sommige tv’s hebben matige reviewcijfers op websites zoals Amazon.nl, Coolblue.nl en Bol.com. Soms zijn de reviews slecht vanwege leveringsproblemen of beschadigingen bij bezorging, maar soms ook vanwege een negatieve kijkervaring. Lees de reviews dus goed door en baseer daar je keuze op.

  4. Meet vooraf de kijkafstand

  Wil je graag een 55 inch tv kopen? Meet dan eerst de kijkafstand in de ruimte waar je de tv wilt plaatsen. Houdt aan dat 3 meter afstand ideaal is. Ook meer dan 3 meter is doorgaans prima. Kom je een stuk hoger uit dan dat? Overweeg dan een 65 inch tv te kopen. Deze is een flinke slag groter en kan daardoor een betere kijkervaring bieden.

  5. Controleer of je muur sterk genoeg is (en zet ‘m anders neer)

  Niet elke muur is sterk genoeg om een 55 inch tv aan op te hangen. Kijk dus vooraf goed of deze niet op een zwak gipswandje komt te hangen. Een massieve muur is vaak niet nodig, maar neem liever geen risico’s en vraag desnoods in de bouwmarkt om advies. Zorg ook dat je een goede wall mount mee besteld om ‘m aan op te hangen. Vaak zit deze inbegrepen bij de televisie zelf, maar niet altijd.

  Meer weten over tv-formaten?

  Twijfel je nog over welk formaat tv bij je past? En wil je graag meer informatie over formaten en hun voordelen en nadelen? Bekijk dan onze overzichtspagina voor meer informatie over televisieformaten.

  Lees ook alles over de andere TV-afmetingen:

  Kom je er nog niet uit of heb je een smarthome-vraag?

  Stel je vraag dan nu in de officiële Smarthomefans-community. Hier zijn veel smarthome-experts die je graag helpen. Uiteraard vind je hier ook slimme producten-inspiratie en smarthome-enthousiastelingen.

  Stel je vraag

  Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

  Feedback form

  Plaats een reactie

  Delen via: