Televisies

Laatste update:

50 inch TV afmetingen + wanneer deze (niet) kopen?

Geschreven door:

Arie Vogelaar

Alle content is geschreven door smarthome-experts, niet door AI en robots.

Wil je geen gigantische televisie in je woonkamer, maar wel een tv die groot genoeg is om te genieten van films, series, documentaires en console-games? Dan is een 50 inch tv de ideale afmeting. Op deze pagina lees je meer over de precieze afmetingen van een 50 inch televisie. Ook ontdek je waar je op moet letten als je een tv van deze omvang koopt.

50 inch tv afmetingen in cm

Wanneer je een tv aanschaft, is het belangrijk dat je de juiste afmetingen weet. Hierdoor weet je of de televisie op de tv-kast past, aan de muur kan hangen en de juiste grootte heeft voor de ruimte waarin die komt te staan.

Je wilt in een klein slaapkamertje immers geen levensgrote tv neerzetten. En in een ruime huiskamer wil je niet het gevoel hebben dat je naar een postzegel staart.

50 inch tv afmetingen

Webshops kiezen er meestal voor om de afmeting van een tv aan te geven in inches. Het aantal inches van een televisie wordt berekend op basis van de diagonale afstand van de linkeronderkant naar de rechterbovenkant van het scherm. Om je wat moeite te besparen, hebben we hieronder voor je uitgerekend wat de precieze afmetingen zijn van een 50 inch tv in centimeters.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
???? De smarthome-trend van 2023: bekijk alle details!

In de onderstaande tabel vind je ook de ideale kijkafstand. Daarmee wordt de afstand bedoeld tussen de plek waar je zit en de plek waar de tv staat. Wanneer je een korte kijkafstand hebt, is een grote televisie onprettig. En wanneer je een lange kijkafstand hebt, gaat een kleine televisie ten koste van de kijkervaring. Voor een 50 inch tv geldt dat, 3 meter de ideale kijkafstand is. Als jouw kijkafstand daar iets onder of boven zit, is dat natuurlijk ook prima.

Smarthomefans.nl – TV afmeting rekentool

Breedte
Hoogte
Diagonaal
Ideale kijkafstand

Beste keuze:

  Afmetingen berekenen

  Om het aantal inches van een televisie om te zetten naar centimeters, kun je een eenvoudige formule gebruiken. Eén inch is namelijk gelijk aan 2.54 centimeter. Wil je uitrekenen hoeveel centimeter een 65 inch televisie is? Dan hanteer je de rekensom 65 inch x 2.54 cm = 165.1 centimeter. Deze formule is universeel toepasbaar. Je kunt ‘m dus ook voor andere afmetingen gebruiken:

  <aantal inch> x 2,54 cm = diagonale afmeting van de televisie in centimeters

  Hou er hierbij rekening mee dat je de breedte (en eventueel hoogte) van de tv gebruikt om te meten of deze op jouw televisiekast/muur past.

  Kijkafstand

  Er zijn online veel verschillende berekeningen te vinden voor kijkafstand. Soms verschillen fabrikanten hier onderling zelfs van mening. Wij hebben onze berekening gebaseerd op onderzoek van de Consumentenbond.

  (<aantal inch> * 2,54) *2,4 = kijkafstand

  Goed om te weten

  • Hou rekening met de bezels (randen) en diepte van de tv. Dit is bij elk model anders, maar wel handig om te weten als je de tv wil inmeten.
  • Bedenk of je de tv wil neerzetten op de (meegeleverde) voet of ophangen aan een beugel. Dit is al jaren mijn favoriete muurbeugel!
  • In de winkel lijken tv’s altijd kleiner, laat je niet verleiden door ‘grote maten’ als jouw ruimte daar minder geschikt voor is.

  Wat is de beste keuze voor een 50 inch tv?

  Voor een 50 inch tv is 2.7 meter kijkafstand in principe voldoende. Ook als je op 3 meter of iets meer van de tv zit, is een 50 inch televisie helemaal prima. Je hebt voor een tv van dit formaat dus geen grote woonkamer of slaapkamer nodig. Dus ook als je een wat kleinere woning hebt of je televisie in je man cave wilt neerzetten, is 50 inch een goed formaat.

  Er zijn nogal wat televisiemerken- en soorten te vinden. Zeker online. Het is daardoor niet eenvoudig om de juiste keus te maken. Sommige merken staan bekend om hun superieure beeldkwaliteit, zoals Samsung en LG, die over QLED en OLED beschikken. Maar ook een iets goedkopere tv doet vaak prima zijn werk.

  Bekende merken

  • Samsung
  • Philips
  • LG
  • Sony
  • Toshiba
  • Salora
  • Xiaomi

  Tijd om te kiezen…

  Wil je langdurig plezier hebben van je televisie? En wil je dat deze lekker snel werkt, goede beeldkwaliteit geeft en een goede ingebouwde speaker heeft? Kies dan altijd voor een A-merk. Op die manier weet je zeker dat de tv niet traag is, vastloopt of matige kwaliteit biedt qua beeld en geluid.

  Bij een A-merk betaal je misschien iets meer, maar dat levert je ook beduidend meer kijkplezier op. Wil je het écht goed doen? Kies dan liefst een 4K-televisie. Dat geeft fantastische beeldkwaliteit en maakt het spelen van games en het kijken van films nóg leuker.

  De meeste televisies zijn tegenwoordig voorzien van een smart-functie, maar niet allemaal. Toch raden we je aan om voor een smart-tv te gaan. De televisie heeft hierdoor ingebouwde apps en kan eenvoudig communiceren met andere apparaten in je huis, zoals je mobiele telefoon.

  Afbeelding: Smarthomefans.nl

  50 inch tv: wanneer moet je deze (niet) kopen?

  Je weet nu wat de omvang van is van een 50 inch tv en waar je op moet letten als je een televisie van dit formaat koopt. Om je nog wat verder op weg te helpen, vind je hieronder een lijst met redenen om wél een 50 inch tv kopen én een lijst met redenen om dat niet te doen. Zo wordt het maken van een keuze eenvoudiger dan ooit.

  Wanneer is een 50 inch tv een goede keus?

  • Als je een tv zoekt voor in je slaapkamer, man cave of kantoor
  • Als je een tv zoekt die een normaal formaat heeft én een goede beeldkwaliteit
  • Als je een huiskamer hebt van beperkte omvang (kijkafstand: 2.7 m)
  • Als je gek bent op streamingdiensten en het spelen van games

  Wanneer is een 50 inch tv (meestal) geen goede keus?

  • Als je een echte bioscoopervaring wilt in je huiskamer
  • Als je een grote kamer hebt waarin de kijkafstand boven de 3.5 meter is
  • Als je het liefst de hele dag voor de tv zit om games te spelen en films te kijken
  • Als je de best denkbare beeld- en geluidskwaliteit wilt

  Voor- en nadelen van 50 inch tv

  Hieronder vind je nog eens een kort overzicht van de voordelen en nadelen van een 50 inch tv.

  Pluspunten
  • Niet gigantisch, wel groot genoeg
  • Ideaal voor kleinere huiskamers
  • Geschikt voor slaapkamer en man cave
  • Goede beeld- en geluidskwaliteit
  • Prima geschikt om te gamen
  Minpunten
  • Geen echte in-home bioscoopervaring
  • Geluidskwaliteit is beter bij grote tv’s
  • Minder geschikt voor grote woonkamers

  Waar moet je op letten bij het kopen van een 50 inch tv?

  Wil je een 50 inch tv kopen? Dan zijn er diverse dingen waar je goed op moet letten. Om je te helpen, sommen wij hieronder alvast enkele zaken op.

  1. Een smart-tv is bijna altijd de beste keuze

  Als het even kan, kies dan voor een smart-tv. Dankzij de slimme functies is je televisie veel meer dan een beeldscherm. Het is tevens een soort computer met eigen applicaties. De mogelijkheden van de televisie worden hierdoor een stuk groter dan wanneer je geen smart-tv hebt.

  2. Let goed op het aantal HDMI-ingangen

  Sommige televisies hebben maar één HDMI-poort. Dat is niet handig, want je hebt HDMI nodig voor het aansluiten van je Chromecast, je gaming-consoles en eventueel ook je laptop. Zorg dus dat je over minimaal twee of drie HDMI-ingangen beschikt.

  Het aantal HDMI-ingangen kun je terugvinden in de productomschrijving van de televisie. Deze is op vrijwel elke webshop beschikbaar. Let hier goed op, het voorkomt een miskoop.

  3. Kijk naar de reviews in webshops

  De prijs van een televisie zegt niet altijd iets over de kwaliteit. Soms hebben dure tv’s matige reviews en doen goedkope tv’s het juist heel goed bij de consument. Om te voorkomen dat je een miskoop maakt, is het daarom slim om de reviews van een tv aandachtig door te lezen. Je vindt deze reviews in de webshops waar de televisie te koop is.

  Bij het checken van reviews is het verstandig om niet alleen naar het aantal sterren te kijken, maar ook naar wat mensen over de tv zeggen. Soms geven mensen bijvoorbeeld één ster vanwege verzendproblemen. Deze hebben vaak niks te maken met de kwaliteit van de tv. Lees de reviews dus aandachtig door en trek op basis daarvan je conclusies.

  4. Bereken de kijkafstand in je kamer

  Voordat je een 50 inch aanschaft, is het slim om de kijkafstand te meten vanaf de bank of stoel naar de tv. Zo weet je zeker dat de afmeting van je televisie past bij de afstand waarop je kijkt. Voor een 50 inch tv geldt dat de ideale kijkafstand rond de 2.7 meter ligt. Het is niet erg als je hier iets onder of boven zit. Ook op 3.5 meter afstand is een 50 inch tv bijvoorbeeld prima (hoewel je dan misschien beter voor een 55 inch tv kunt gaan, maar dat is aan jou).

  5. Controleer of je muur sterk genoeg is

  Wanneer je je tv aan de muur wil hangen, heb je zogenaamde muurbeugels nodig. Niet elke muur is daarvoor geschikt. Sommige gipswandjes hebben een heel beperkte draagkracht. Een 50 inch tv is meestal niet zwaar, maar als je een iets ouder model koopt, is het gewicht hoger. Wil je voorkomen dat je muur het begeeft en de tv naar beneden valt? Vraag dan een professional om advies over het maximale gewicht dat jouw muur aankan.

  Meer weten over het ideale tv-formaat?

  Het kiezen van een geschikt televisieformaat is niet eenvoudig. De kijkafstand is vaak de beste richtlijn, maar ook andere zaken spelen een rol, zoals de beeld- en geluidskwaliteit en de mogelijkheden van een smart-tv. Wil je meer weten over de voordelen en nadelen van verschillende beeldformaten? Bekijk dan onze overzichtspagina en ontdek welke tv het beste bij je past.

  Lees ook alles over:

  Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

  Feedback form

  Plaats een reactie

  Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen