Televisies

Laatste update:

48 inch TV afmetingen + wanneer deze (niet) kopen?

Geschreven door:

Arie Vogelaar

Alle content is geschreven door smarthome-experts, niet door AI en robots.

Wil je geen reusachtige tv in je woonkamer, maar ben je wel op zoek naar een aangename kijkervaring? Dan is een 48 inch tv de ideale afmeting. Dit formaat televisie is groot genoeg om optimaal te genieten van films, series en games, maar is niet zo groot dat die de inrichting van je huis bepaalt. Op deze pagina ontdek je meer over 48 inch televisies en kom je erachter of dit formaat bij jouw wensen past.

48 inch tv afmetingen in cm

De afmeting van een tv wordt door webshops niet in centimeters weergegeven, maar in inches. Het aantal inches is gebaseerd op de diagonale afmeting van de televisie. Dat wil zeggen: de afmeting van het scherm van linksonder tot rechtsboven.

9.5
HomeWizard P1 meter
Direct inzicht in energieverbruik
Begin NU met besparen
Bijzonder betaalbaar
Check ook de HomeWizard combideal
???? De smarthome-trend van 2023: bekijk alle details!

Voor Nederlanders en Belgen zijn inches een relatief onbekende maatsoort. Daarom is het goed om te weten welke afmetingen een 48 inch tv precies heeft. De onderstaande tabel helpt je hierbij. Op basis van deze gegevens kun je eenvoudig bepalen of een 48 inch televisie in je huiskamer of slaapkamer past of dat ‘ie te groot of te klein is.

48 inch tv afmetingen

Smarthomefans.nl – TV afmeting rekentool

Breedte
Hoogte
Diagonaal
Ideale kijkafstand

Beste keuze:

  Afmetingen berekenen

  Om het aantal inches van een televisie om te zetten naar centimeters, kun je een eenvoudige formule gebruiken. Eén inch is namelijk gelijk aan 2.54 centimeter. Wil je uitrekenen hoeveel centimeter een 65 inch televisie is? Dan hanteer je de rekensom 65 inch x 2.54 cm = 165.1 centimeter. Deze formule is universeel toepasbaar. Je kunt ‘m dus ook voor andere afmetingen gebruiken:

  <aantal inch> x 2,54 cm = diagonale afmeting van de televisie in centimeters

  Hou er hierbij rekening mee dat je de breedte (en eventueel hoogte) van de tv gebruikt om te meten of deze op jouw televisiekast/muur past.

  Kijkafstand

  Er zijn online veel verschillende berekeningen te vinden voor kijkafstand. Soms verschillen fabrikanten hier onderling zelfs van mening. Wij hebben onze berekening gebaseerd op onderzoek van de Consumentenbond.

  (<aantal inch> * 2,54) *2,4 = kijkafstand

  Goed om te weten

  • Hou rekening met de bezels (randen) en diepte van de tv. Dit is bij elk model anders, maar wel handig om te weten als je de tv wil inmeten.
  • Bedenk of je de tv wil neerzetten op de (meegeleverde) voet of ophangen aan een beugel. Dit is al jaren mijn favoriete muurbeugel!
  • In de winkel lijken tv’s altijd kleiner, laat je niet verleiden door ‘grote maten’ als jouw ruimte daar minder geschikt voor is.
  DimensieAfmeting in cm
  Breedte106,26
  Hoogte59,77
  Diagonaal121,92
  Ideale kijkafstand200 centimeter

  Je vraagt je misschien af hoe je kunt bepalen of een televisie de juiste afmeting heeft. Daar is gelukkig een handige truc voor. Door de ideale kijkafstand te meten vanaf de tv naar de plek waar je zit, kun je heel eenvoudig ontdekken welke afmeting ideaal voor je is.

  De ideale kijkafstand van een 48 inch televisie bedraagt ongeveer 2 meter. Zit je er wat verder vandaan, bijvoorbeeld 3 meter? Dan is dat ook niet erg, maar kun je wellicht beter voor een 55 inch tv of voor een 65 inch tv gaan.

  Wat is de beste keuze voor een 48 inch tv?

  Je weet nu hoe groot een 48 inch tv ongeveer is en je weet ook dat de kijkafstand de beste manier is om te berekenen of de televisie de juiste afmeting heeft. Maar er zijn nog meer factoren waar je rekening mee moet houden wanneer je een televisie koopt.

  Een belangrijke factor is bijvoorbeeld de beeldkwaliteit. Als je scherpe beelden wilt met mooie diepe kleuren en een goed frame-rate, is het raadzaam om voor een tv te kiezen met 4K-kwaliteit. Ook kun je kiezen voor QLED of OLED. Televisies van 48 inch beschikken vaak over uitstekende beeldkwaliteit, maar het is niettemin goed om dit extra te controleren in de productomschrijving van de tv die je wilt kopen.

  Via: SmartHomeFans.nl / Midjourney

  Wanneer een 48 inch tv wel kopen?

  • Als je een televisieformaat zoekt dat geschikt is voor bijna elke ruimte
  • Als je een tv wilt die niet opvallend groot is, maar ook niet aanvoelt alsof je een postzegel aan de muur hebt hangen
  • Als je voldoende ruimte hebt om op ongeveer 2 tot 3 meter afstand van je televisie te zitten

  Wanneer een 48 inch tv niet kopen?

  • Als je een onvergetelijke bioscoopervaring wilt in je woonkamer
  • Als je een kijkafstand hebt die boven de 3 meter ligt
  • Als je een tv zoekt voor in een kleine kamer of in een knus vakantiehuisje

  Wat zijn de voor- nadelen van een 48 inch tv?

  Bekijk hieronder een handig overzicht van de voor- en nadelen van een 48 inch tv

  Voordelen
  • Een formaat dat niet te klein en ook niet te groot is
  • Heel geschikt voor streamingdiensten en games
  • Mooi formaat voor in de woonkamer of slaapkamer
  Nadelen
  • Minder geschikt voor kleine kamers of vakantiehuisjes
  • Geen ultieme bioscoopervaring in je woonkamer
  • Niet geschikt voor een kijkafstand van +3 meter

  Waar moet je op letten bij het kopen van een 48 inch tv?

  Oké, je weet nu dat een 48 inch tv een heel gemiddeld formaat heeft. Ook weet je dat deze tv weliswaar geen bioscoopervaring biedt, maar wel prima geschikt is om te genieten van games en streamingdiensten. In aanvulling daarop raden we je aan om ook op de volgende zaken te letten:

  1. Kies voor een smart-tv

  Bijna elke tv is anno vandaag voorzien van een smart-functie. En dat is maar goed ook, want met een smart-tv beschikt je televisie over alle apps waar je dol op bent. Denk daarbij aan Netflix, Videoland, NPO Plus en andere streamingdiensten, maar ook aan een ingebouwde internetbrowser.

  Bijna alle 48 inch tv’s hebben tegenwoordig een smartfunctie; toch is het goed om dit nog even te controleren voor je de tv koopt.

  2. Tel de HDMI-ingangen

  De meeste mensen kiezen ervoor om hun tv aan te sluiten op andere apparaten, zoals een Chromecast, Xbox of Playstation. Daar heb je echter wel een HDMI-ingang voor nodig. Kies daarom liefst voor een 48 inch tv met minimaal twee of drie HDMI-ingangen. Kom je uiteindelijk ingangen tekort? Dan kun je dit eenvoudig oplossen met een HDMI-koppelstuk. Dit kun je voor een paar euro kopen in de winkel.

  Via: SmartHomeFans.nl / Midjourney

  3. Lees de reviews goed door

  Een tv kan nog zulke goede specificaties hebben; als de reviews slecht zijn, is de kans groot dat je een miskoop maakt. Lees de reviews dus vooraf goed door om te ontdekken wat andere consumenten hierover zeggen. Zijn ze positief en heeft de tv veel sterren? Dan zit het wel goed. Komen steeds dezelfde klachten terug in de recensies? Kies dan liever voor een ander model.

  4. Meet vooraf de kijkafstand

  Om zeker te weten dat je een tv koopt die niet te groot of juist te klein is, is het verstandig om de kijkafstand vanaf de tv tot de bank te meten. Voor een 48 inch tv geldt dat de kijkafstand rond de 2 meter moet liggen. Het mag ook 3 meter zijn, of juist iets minder dan 2 meter. Zolang je maar ongeveer rond die afstand zit.

  Twijfel je welk tv-formaat bij je past?

  Twijfel je of een 48 inch tv de juiste afmeting is voor jouw woonkamer of slaapkamer? Bekijk dan voor meer informatie ons overzicht van tv-afmetingen en lees je nog wat verder in. Je vindt hier artikelen over uiteenlopende tv-formaten, zodat je altijd een tv vindt die bij je past.

  Twijfel je nog over de maat? Check hier andere maten of raadpleeg de keuzehulp.

  50 inch

  55 inch (populair)

  58 inch

  60 inch

  65 inch (populair)

  86 inch

  88 inch

  98 inch

  Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

  Feedback form

  Plaats een reactie

  Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen